Облигациите са ни скъпи

вторник, януари 20, 2015 , , , 0 Comments



КФН „отписа“ от борсата корпоративен дълг на ПИБ и практически отвори опцията банката да изкупи книжата с парите от получената държавна помощ 



Знаете ли коя е най-скъпата облигация? Може би не на планетата, но поне на планетата, наречена „финансов пазар в България“. Не знаете, а сигурен съм, че не сте се и интересували. Е, вече ще ви се наложи, защото може да се окаже, че в сделките с най-скъпата облигация участват и вашите пари. 

Със свое решение от последния работен ден преди Коледните празници зам.-председателят на КФН, ръководещ „Надзорна дейност“  Владимир Савов, е решил да отпише емисия облигации на ПИБ от регистъра на публичните дружества. Дългът е емитиран на два транша през 2011 г. и 2012 г. Дотук нищо кой знае какво. Ако не бяха няколко странни стечения на обстоятелствата.

-        Облигациите са на значителната сума от 40 млн. евро. 

-        Техен емитент е Първа инвестиционна банка, която в момента съществува само благодарение на това, че през юни 2014 г. беше спасена с държавна помощ.

-        Облигациите са пласирани в частно предлагане и са със значителния номинал от 50 000 евро. С две думи, още при емитирането им издателят е казал, че не са за всеки, а за отбрани.

-        Лихвата по тях е рекордна – 12.75% годишно за дълг, деноминиран в евро.

-        По проспект книжата е трябвало да бъдат листвани на БФБ до три месеца от одобрението на проспекта. Повече от осем месеца след издаването на одобрение това така и не се е случило.

*Такова листване се е случило на борсата в Люксембург. Казвам случило се, защото то е толкова апокрифно, че за него знаят само група съветски учени и Владимир Каролев. Именно той публикува "новината" чрез профила си във Фейсбук. Каролев в последните месеци е солиден застъпник за каузата "оздравете ПИБ". 
Дълговите книжа са листвани на 4 септември 2014 г. Но за това няма и ред нито в отчета за третото тримесечие на година, публикуван от ПИБ пред БФБ, нито на сайта на банката. Нито пък е обявявано в КФН. 

С оглед на цялото това натрупване на факти някак си започват да се трупат и въпросите.
1.    Защо КФН реши да отпише облигациите точно сега. А по закон е призвана да го направи в момента, в който разбере, че проспектът не се изпълнява?

2.    Защо КФН реши да маскира решението си, като го вземе в най-ваканционния ден на годината? Може би защото за решението не трябва да се знае много-много?

3.    Има ли наложени санкции на ПИБ за това, че не е изпълнила публичен проспект?

Едва ли въпросите ми ще получат отговори. Затова си и спестих изпращането им до КФН. Пробвал съм го – не работи.

Но пък продължавам да се питам. Какво ще се случи с облигациите?А с облигационерите?  Ще бъдат ли изкупени обратно дълговите книжа от банката, примерно. Понеже са пласирани частно, опцията техните собственици да са пряко или косвено свързани с акционерите хич не е малка. За това най-вероятно ще е необходимо и одобрението на ЕК, именно заради отпуснатата държавна помощ.

В духа на случката с КТБ и надзора постфактум дали някой в БНБ ще си направи труда да провери кои са облигационерите, дали са свързани с банката и как?

Дали КФН ще започна да надзирава и емитентите, а не само медиите, които пишат за проблемите им? А пред ПИБ проблемите очевидно не са малки, за да се стигне до държавната помощ. 

КОЙ ще контролира сега дали с моите и вашите пари няма да се изкупи дълг и лихвата по него да отиде в едни мили и симпатични кипърски инвеститори, за които разследвания на колегите от „Биволъ“показаха как са свързани със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев

И понеже резултатите от работата на надзорните институции у нас са ясни, ще ви кажа, че НИКОЙ няма да проследи казуса. А после ще има „аз не знаех“, „то не е в моите юрисдикции“, „ние гледаме само пазара“.

*Редакция от 22.01 в 22.55 ч.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: