КОЙ страхува Мавродиев

понеделник, януари 19, 2015 , , 0 Comments


Ами сега? Нямам време!                                          Снинка: Capital.bg
Вместо да надзирава медиите, шефът на КФН да се вгледа в манипулациите, които извършват мажоритарни акционери в публични компании


Председателят на Комисията за финансов надзор усети, че е настъпил много здраво мотиката със санкциите над медии и премина в контраофанзива.
Дотук нищо нелогично. Стоян Мавродиев е доказал с времето, че стриктно копира поведението на патрона си Бойко Борисов и не оставя критика към себе си без отговор. 

Интересното в случая е, че за операцията по изчистване на дълбоко омацания си имидж Мавродиев се е доверил на Пеевските медии. В зле скалъпено и открито рекламно интервю за днешния брой на в. Труд, който под контрола на Блъсков открито играе за Пеевски, Мавродиев се опитва да замаже скандала с глобите, наложени над медии за „пазарна манипулация“. А това вече е поредно доказателство, че председателят на КФН е заседнал в сферата на влияние на октопода КОЙ. Колкото повече се опитва да се изчисти Мавродиев, толкова повече е задушаван от онази сенчеста сфера на влияние около ДПС и ГЕРБ, която се контролира от Делян Пеевски.

Истината е, че всички нормални медии посрещнаха „на нож“ идиотските глоби, наложени на „Икономедиа“ и „Зов нюз“. Встрани останаха само медиите на Пеевски. Което значи само едно – каузите на Мавродиев и Пеевски съвпадат, каквито и да са те. А уверявам ви, те далеч не са защитата на инвеститорите от подвеждаща информация.

Защото ако Мавродиев даваше и пет пари за защитата на инвеститорите, щеше да осъществява контрол не над медиите, а над мажоритарните акционери. Нямаше да се вълнува дали някоя регионална медия е задала въпроса дали ПИБ фалира. 

Нямаше да праща заплашителни писма до сайта „Биволъ“ за разследванията му. Там колегите детайлно описаха безпрецедентната концентрация на кредити към свързани лица (източване) на ПИБ. Не, щеше да разследва банката за фактите, още повече, че му бяха поднесени наготово.

Нямаше да остави „Булгартабак“ да заплашва с вземането на„всички мерки“ срещу „хора със съмнителна репутация“, които са злепоставили дружеството. 

Тази позиция на „Булгартабак“ дойде само дни, след като аз публикувах конкретни данни за свързаността на сделката с Пеевски. Както тогава писах, сделката по придобиването на мажоритарния пакет е договаряна от обслужващия интересите на Делян Пеевски адвокат АлександърАнгелов от „Авиора консулт“ и главният свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов.

Напротив, Мавродиев щеше да назначи проверка в „Булгартабак“ КОЙ всъщност е мажоритарен акционер. Нещо, което продължава да не е известно, въпреки фасадно декларираните офшорни собственици.

Щеше да се опита да спре произволите на представителите на мажоритарния акционер, който гласува на общите събрания решения, за които има издадени забранителни ПАМ-ове. 

Щеше да провери защо компанията само за година от милионна печалба стигна до загуба. 

Щеше да се заинтересува дали „Булгартабак“ не се източва.

Щеше да провери защо акциите на дружеството се сриват.

Щеше, но не го направи. Защо ли? Защото щеше да накърни интересите на Пеевски. Пеевски, за който дори депутати от управляващата коалиция вече открито говорят, че „държи“ сектор „Сигурност“. И понеже Пеевски никъде не присъства в този сектор, подозирам, че подобно на прокуратурата, която не установи причини да го разследва за разликата в стандарта му на живот и доходите му, и сега няма да има проверка как „държи“ сектора.

А чрез това „държане“ явно държи и доста хора на ключови административни позиции в зависимост. 

Маврдиев, КОЙ те страхува?

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: