Хрониките на ПИБ: Газ, смаз и оцет за 100 млн. лв.



Или как една фирма, за която дори служителите в Търговския регистър не разбират чия собственост е, стои зад кредит от 54.5 млн. евро в банката, спасена от фалит с държавни пари



Фирма, за която служителите в Търговския регистър отказват да приемат вписвания, защото не са наясно кой реално я контролира, стои в дъното на „съзвездие“ от компании с обща кредитна експозиция за над 100 млн. лв. в ПИБ. Не се съмнявам, че в банката сигурно са се постарали по-добре от служителите на ТР. Освен ако не са пределно спокойни ,просто защото собствениците на въпросната фирма са им до болка познати, защото седят съвсем близо до кабинетите им. 

Схемата

Вектра консулт” e никому неизвестна софийска фирмичка, регистрирана в неугледна сграда на софийската ул. „Любен Каравелов”. Може би защото собственикът й е пестелив. А собственик е фирма със звучното име „Борунди сървисис лимитид“ от Кипър. “Вектра консулт” е забележителна фирма. Забележителна е с това, че не е подавала отчет за дейността си в Търговския регистър от 2007 г. Т.е. не е подавала НИКОГА. Защото преди това той просто не съществуваше, а промените по фирмените дела се вписваха в съда.
В последните три години “Вектра консулт” опитва да подаде накуп документи от 2007 г. до 2011 г. и съответно 2012 г. и 2013 г. Но има откази за приемането им от служителите в Търговския регистър...защото те не могат да разберат кой е собственикът й и кой има право да я представлява. 

КОЙ е собственикът

„Към настоящето уведомление не са предоставени доказателства кое лице управлява и представлява чуждестранното лице“, пише в мотивирания отказ през 2012 г.
Година по-късно  текстът на отказа е сходен: „В случая, към заявлението е представен протокол за приемане на годишния финансов отчет, подписан от Евдокия Макламузи. Не са приложени обаче доказателства за представителната власт на посоченото лице. С представените документи не се удостоверява, че Евдокия Макламузи представлява „Борунди сървисис лимитид“, Кипър. Освен това приложените документи от формална страна не отговарят на изискванията на закона.“

На служителите на ТР може и да не е ясно коя е Евдокия Макламузи, но тя е ключов инвеститор в България. Или поне така трябва да се приема формално. Защото е част от плеяда кипърски граждани, за които разследване на Биволъ в кредитния портфейл на ПИБ показа, че са финансирани активно от банката. При това с крупни кредитни експозиции.

Звездният тим

Такъв е случаят и с “Вектра консулт”. Компанията е мажоритарен собственик на русенското „Булмаркет ДМ“. Което е един от сериозните дистрибутори на газ пропан-бутан, горива, смазочни материали. Освен това търгува със зърно и има ЖП бизнес.
И така до февруари 2014 г., когато този конгломерат от дейности е разбит. От дружеството са отделени три компaнии -  „Булмаркет автотранспорт“, „Олео протеин“ и „Порт булмаркет“. Тези три нови дружества трябва да са буквално три кита, защото върху тях пада тежестта да обезпечат три кредита на обща стойност от 54.5 млн. евро. Кредити, отпуснати от ПИБ. А поне според договора за преобразуване чрез разделяне обезпечението, което трите кита предлагат, не може да достигне и половината.  

„Порт булмаркет“ е получило активи за 10.3 млн. лв. и пасиви за малко над 10.1 млн. лв. В „Булмаркет автотранспорт“ отиват активи за 657 хил. лв., а в „Олео протеин“ активи за 30.7 млн. лв. и пасиви за почти същата сума. Разликата между пасивите и активите формира и капитала на трите компании. 

КОЙ направи сметките

Проста сметка показва, че активите, които са заложени като обезпечение, са ДВА ПЪТИ И ПОЛОВИНА по-малко от отпуснатите от ПИБ кредити. Очевидно в банката са убедени в жизнените сили на бизнеса на трите млади компании. Защото залог върху компанията-майка и сърцевина на целия бизнес на групата „Булмаркет ДМ“ няма. Но какво ще стена ако/когато бизнесът се спъне и нещо в плана почне да куца. Как ще се защити кредиторът тогава? С активите? Те са доникъде...

Похвалното е, че в автомобилната компания не дремят, а веднага след отделянето й се втурват да правят бизнес...с държавата. В началото на септември 2014 г. управителят на „Булмаркет автотранспорт“ Димитър Баев договаря с Държавна агенция „ Държавен резерв и военновременни запаси“ поръчка за пренос на зърно. Процедурата е договаряне без обявление на обществена поръчка. 

Спомнете си КОЙ управляваше тази агенция по времето на Тройната коалиция.

Класика. 

Питам се докога тази класика и в бизнеса и в кредитирането му ще е модерна.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

1 коментар:

  1. Не ги пишете само, а ги дайте на Главният Прокурор и оттам в съда ! Яснооо ? ! Да изплюят не само милионите, но и червата си ! ЗАЩО НЕ СА В ЗАТВОРА, мамка ви идиоти, че и Държавата ще спасява с нашите пари банката ??? Умрете фашисти мръсни, искам смъртта ви ненаситни на кръв народна, алчни ционисти !

    ОтговорИзтриване