5 опорни точки за „пенсионната реформа“, които са пълна лъжа



Не съм аз виновен, те ме накараха

В голям проблем за управлението се превръща неоспоримият факт, че премиерът Борисов е тотален икономически инвалид

Честит ви римейк на 9 септември! 

Този път шумкарите далеч не са с комунистически идеология. Или поне не я артикулират видимо. Но пък действията на парламентарните групи, гласували национализацията на пенсионните вноски, си е чиста проба комунизъм. Но да оставим политическите убеждения и да се съсредоточим над икономическите такива. 

Както стана модерно, като всяко уважаващо себе си задкулисно формирование и новата тематична коалиция ГЕРБ – ДПС – Ковачки си има опорни точки.
Този път има и разделение на ролите. Говорители и защитници на национализацията са ГЕРБ. ДПС се спотайват и се държат „национално отговорно“, а Ковачки гледа в суматохата да метне на общественото осигуряване собствените си дефицити.

И всички – и поддръжници, и критици - са вперили поглед в Него. Човекът НЕчовек. Бойко.

А всъщност във все по-сериозен проблем на управлението се превръща неоспоримият факт, че премиерът Борисов е тотален икономически инвалид. 

Премиерът няма ЕЛЕМЕНТАРНИ познания по икономика, да не говорим финанси и бюджетиране. Някой ще каже, че това не му е и нужно – то е работа на експерти. Да, не е необходимо Борисов да е финансов гений, но е нужно да има поне базови познания как функционират основните системи в страната. 

Изключвам системата за пожарно-аварийна безопасност. Там съмнения нямам.
И понеже няма познания, се стига до ситуация, в която той мени мнението си, а оттам и политиката на кабинета си напред – назад, според това с кого се е срещнал и какво му е казал.

А в това време представителите на тематичната коалиция „БОСТАНа на Ковачки“ обикалят студиа и представят опорните си точки.

1.     Това не е национализация

Понеже хората са доста чувствителни на тази тема, първа цел на БОСТАН е да ги убеди, че управлението няма да краде нищо. Елементарна справка за думата „национализация“ обаче показва, че насилственото преминаване на частен ресурс в държавни ръце се нарича единствено и само „национализация“. А това е нещото, което беше гласувано от ГЕРБ, ДПС и депутатите на Ковачки.

2.     Ние се грижим да има право на избор

Трябва да се признае, че това е добър опит за замазване на истинските цели. Какво обаче предлагат от ГЕРБ, ДПС и Ковачки? Това, което се предлага, е правото да си избереш еднопосочен билет или правото те да ти го връчат.

3.     Никой нищо не губи от промяната

От промяната ще загубят всички онези, които не декларират, че не искат да оставят парите си в НОИ. Те ще загубят по две линии. Едната е доходността от активното управление на вноските си, което получават в пенсионните фондове. Ще загубят и правото парите, които са отделяли, да бъдат наследявани.

4.     Ще се намери механизъм за връщане на парите от НОИ към фондовете

Това твърдение е абсурдно и поставя под МНОГО сериозен риск общественото осигуряване. Защото, ако чисто хипотетично предположим, че управляващите намерят механизъм за обратно теглене на вноските от НОИ, кой ще управлява този риск? Какво ще се случи, ако в един момент голяма група хора реши да изтегли вноските си? Как ще се моделира дефицитът в НОИ тогава?

5.     Промяната няма нищо общо с гласуването на бюджета

Това е обидно към публиката (обществото) твърдение. Обидно е, защото хората не са идиоти, за каквито са мислени. С промените Владислав Горанов и ГЕРБ искат да си гарантират спокойствие, че дефицитът в НОИ ще може да се „самопокрие“. Това ще даде възможност на Горанов да се развихри в харченето. Как? През големите инфраструктурни проекти, например. Както Борисов каза, цел номер едно на ГЕРБ е да има строежи. И ще има, защото така ще има най-добри условия „обръчите“ да запълнят собствените си дефицити, оформили се покрай изборите.

А да не забравяме, че и Пеевски е човек. И той трябва да се храни. Зер, другарчета са с Горанов. Трябва да се уважават.  




Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: