Такси и ограничения в тегленето кеш посрещат депозантите в КТБ*





Получилата най-голям дял от "баницата" УниКредит Булбанк ще се опита максимално да затрудни изтеглянето на гарантираните влогове


Два дни предварителна заявка и такси между 3 и 12 лв. и/или процент от общата сума на депозита. 

Това са условията, които Фондът за гарантиране на депозитите предлага на клиентите на КТБ, за да могат те да си получат депозитите до 196 000 лв. в банката. 
Публикуваните условия доста се различават от предварително обявеното от Фонда изплащане без никакви такси. 

Такава опция наистина съществува, но тя е само при директен трансфер в друга банкова сметка през системата БИСЕРА. При това тази единствена безплатна опция е валидна за трансфер на суми до 100 000 лв. А горната граница на гарантираните депозити е 196 000 лв. За притежателите им остава вариантът да платят 12 лв. такса за използване на алтернативната система RINGS

Ако обаче искате да си получите парите кеш и на момента, ви чакат лоши новини. За суми над 20 000 лв. това е практически невъзможно. Такава опция от Фонда изобщо не са предвидили. Ако сумата ви е до 20 000 лв., си пригответе 3 лв. + 0,2 до 0,4% от главницата на депозита. 

От всичко това личи, че във Фонда доста са се постарали  да накарат клиентите на КТБ да задържат парите си в банкова система и да не предпочетат тегленето им кеш. Поне три пъти в обяснението на Фонда е описан вариантът, че клиентите могат да си отворят сметка в назначената им служебно банка и да си оставят парите там.  
Въпросът е дали това е форма на скрито държавно финансиране и заради тези ли суми за преразпределяне банките в България, обединени в асоциацията си, така и не излязоха с позиция по казуса КТБ.

Един леееекиъчк детайл в цялата схема е, че банката на председателя на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян – Уникредит Булбанк ще изплаща депозитите на две групи депозанти. 

Защото се оказало, че в най-голяма степен клоновете й се припокриват с клоновете на КТБ. Което не е трудно постижимо, като се вземе предвид колко слаба клонова мрежа всъщност има КТБ.

Оказва се обаче, че банката, която уж има най-голямо покритие в клоновете с КТБ, реално предоставя най-малко финансови точки, в които депозантите на КТБ да могат да изтеглят парите си. 

Или с две думи този, който ще получи най-много пари в раздаването на гарантирани депозити от КТБ, ще се опита максимално да затрудни изтеглянето им. Защо ли? Ами защото ще получи наготово една скрита държавна помощ. 

Със силно ограничен списък на финансови центрове, които ще обслужват клиентите на КТБ може да се"похвали" и СИБАНК. Пълният списък на банките и клоновете, можете да откриете на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете.


*Статията е редактирана към 22.15 с разпределението по клонове на банките

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

4 коментара:

  1. Всъщност, има начин за теглене на суми над 20 000 лв:

    От 20 001 лв. до 196 000 лв.
    - предварителна заявка 2 работни дни
    3 лв. + 0,2% върху горницата над 3 000 лв.

    Не че това е страхотно подобрение. Отличен коментар за скритата държавна помощ! Поздравления, г-н Иванов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Николай,
      Точно това съм написал и аз в първото си изречение - да се самоцитирам:
      "Два дни предварителна заявка и такси между 3 и 12 лв. и/или процент от общата сума на депозита"

      Изтриване
  2. Здравейте, Миро,
    Грешка моя, извинявам се. Явно не е добре да чета такива неща посред нощите. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и да се пише не е редно по това време, но пусто време - не стига все.

      Изтриване