Искров и торбата с парите

събота, септември 20, 2014 , , , 0 Comments

Гуверньорът на БНБ отново показа пред обществото въпиющата си некомпетентност да разреши казуса КТБ

Момчето си отива
След няколкоседмично затишие, в което се погрижи основно за тена си, Иван Искров даде началото на новото си комедийно шоу по казуса с КТБ. Избра да го направи пред националната телевизия, очевидно с цел да покаже колко е загрижен за случая. Какво обаче се разбра от анонса на интервюто на Иван Искров.  Гуверньорът отново показа пред обществото въпиющата си некомпетентност. Но и нещо стряскащо. Той очевидно е свикнал в БНБ да се появяавт хора с торби с пари.

Извинете, но този човек е опасен! Освен, че няма познанията, той няма и изказа на централен банкер. От него лъха търгашество и некомпетентност. Как е възможно председател на централна банка да използва в едно изречение торба с пари”, “банкаи акционери”. И за да не бъда голословен – един цитат от анонса на интервюто на Иван Искров пред БНТ.

Единственият, все по-теоретичен вариант (за отварянето на банката – бел.ред.) за нас е сегашните акционери да дойдат и да изсипят една торба с пари, в размер на шест милиарда и половина, да ги преведат по сметките в централната банка, съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката.”

Прочетете пак последния абзац. Той е потресаващ и всъщност казва всичко за случая КТБ. Това, което той казва е, че начело на БНБ има пълно недоразумение, неясно по какви критерии или вследствие на какви зависимости парашутирало там. Честно казано, съмнявам се, че има шеф на централна банка и на африканска държава, оставете европейските, който да се държи по-неадекватно. Не мога да приема и думите на Цветан Василев, че Искров е марионетка. Та кой, за Бога, би си избрал подобно нещо за кукла на конци. Единствената роля, която Иван Искров може да изпълни успешно, е в кукления театър, просто защото няма да му се налага да си отваря устата.

От думите на Искров се разбира (колкото и да е трудно нещо изобщо да се разбере), че той вече знае каква е капиталовата дупка и обемът на необходимата ликвидна подкрепа в КТБ. Ако това е така, какво всъщност ще работят и изследват одиторите до края на октомври, г-н Искров? А одиторите знаят ли, че трябва да нагласят така нещата, че в отчета накрая да пише: Трябва една торба с 6 милиарда и готово”. Преди време във в. „Пари“ имахме едно заглавие 6 млрд. и готово”. Вече не си спомням каква беше темата му, но дълго време беше нарицателно за безпомощност. Не вярвах години по-късно да ми се наложи отново да избирам дали подобно заглавие няма да е актуално.
Забележете, в думите на Искров дори няма валута, в която са деноминирани парите в торбите. А може би гуверньорът е свикнал в БНБ да идват хора, които носят торби с пари. И хич не му дреме в каква валута са те.

В изминалите седмици съм критикувал неведнъж Искров за това, че по никакъв начин не комуникира проблемите с КТБ. Извинявайте, лъгал съм се, че това е неправилно. Само едно обаждане на гуверньора е достатъчно да ме убеди, че е по-добре да си мълчи.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: