За стреса и банките. Искров, чакаме отговори!

понеделник, август 04, 2014 , , , 0 Comments



Квесторите ще сменят методологията за оценка на лошите кредити в КТБ. А дали БНБ ще провери и останалите банки, ще подложи ли и тях на стрес теста, на който беше подложена КТБ?


БНБ не издържа собствените си стрес тестове. Това определение на Любомир Христов за кризата с КТБ премина като вълна през сайтовете преди малко повече от месец и бързо се забрави. 

То обаче продължава да бъде валидно и нещо повече – разширява обхвата си. Защото с днешна дата може да се каже, че БНБ продължава да се проваля в теста КТБ. Централната банка буквално абдикира от отговорностите и замете тази отговорност в квесторите, чиито имена дори не се знаят. 

КТБ беше и е подложена на брутален стрес тест. Атака от прокуратура, атака през медии, атака от надзор. Кой би издържал такава атака? Това впрочем попита и мажоритарният собственик Цветан Василев. И сигурно има основание да попита. 

Но тези тестове над банката продължават. Защото според доклада на квесторите в трезора предстои да се промени методиката, по която се оценяват кредитите и най-вече доколко те са проблемни. Това е добре, но БНБ дължи обяснение тогава как се оценяват кредитите в другите банки. 

Минавал ли е надзорът през тях, за да види дали техните методики отговарят на „добрите практики“, щом в четвъртата банка не отговарят? Защото ако ще се мери с различен аршин, то няма смисъл изобщо от единен надзор. 

Същото важи и за кредитните досиета. Призивите за разкриване на кредитните досиета, които идват основно от ДПС и президента, имат една единствена цел – цялостното крайно унищожаване на банката. Защото банка с разкрита тайна вече не е банка. Доверието в нея е унищожено. Ама като се започне с разкриването на кредитните досиета, нека се кара наред през всички банки. Нека се разкрият тайните собственици на офшорните компании, но тогава нека президентът Плевнелиев започна със себе си. 

И най-вече нека БНБ разкрие какво показаха стрес тестовете, които бяха проведени само преди броени месеци. Покри ли тогава КТБ тестовете? Ако ги е покрила, какво се случи сега, та изпадна в това състояние? То на внезапна слабост на банката ли се дължи или на атака? Ако е първото, какъв за Бога е този стрес тест и означава ли това, че трябва да чакаме същото за всички банки? Ако е атака, инициира ли БНБ някаква подкрепа за банката?

Искров, чакаме отговори!

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: