Кой говори НЕистина през устата на „Ментата“

понеделник, август 04, 2014 , , , 0 Comments


Йордан Цонев да отвори първо досиетата в ДПС по случая Христо Бисеров и тогава да предлага механизми за разкриване на банкова тайна и изплащане на депозити



Похвални напъни да напълни всички дупки в държавата демонстрира в последните дни Йордан Цонев. Защо ли обаче само споменаването на прозвището, с което е известен ДПС депутатът - „Ментата“ идва да покаже, че действията му трябва да бъдат подлагани на строги съмнения. Особено активен „Ментата“ е по случая с КТБ. Днес той за пореден път лансира теза, която добре маскирана като „народополезна“, обслужва директно интереси, които не са на вложителите. 

Позовавайки се на писмо на генералния директор по „Вътрешен пазар и услуги“ Джонатан Фаул, че България трябва да осигури бърз достъп до парите на клиентите на КТБ, Цонев предлага изплащане на гарантираните депозити в КТБ през бюджета, чрез увеличение на дефицита. Така на практика за пореден път ДПС се опитва да прокара идеята си банката да бъде фалирана. Защото започване на изплащания на депозити в размер до 100 000 евро в момента през Фонда за гарантиране на влоговете означава да бъде признат фалита на КТБ. Защото фондът може да влиза само, когато банката е в несъстоятелност. 

Само напомням, че председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев беше автор и на първия вариант за справяне със случаят КТБ – приемането на специален закон, чрез който добрите активи на трезора да бъдат прехвърлени в дъщерната банка „Виктория“ и после одържавени. „Лошите“ активи плюс депозитите на свързани лица с мажоритарния собственик Цветан Василев трябваше да бъдат наказани, чрез оставането им в „лошата банка“ КТБ и впоследствие разпродадени. Но забележете разпродавани не чрез назначен от Фонда за гарантиране на влоговете синдик, а от министъра на финансите.

 Т. е. Цонев директно поиска политиците да имат контрол над ликвидацията на „лошата банка“. А това означава пак същите политици да имат контрол при замитането на следите, което практиката показва че се случва в структури, които държавата ликвидира.

Всичко това идва на фона на яростното отричане ДПС и конкретно на депутата от партията Делян Пеевски да имат каквато и да е връзка с КТБ. Последното звучи направо комично и е достатъчно за да се направи извод колко откровен е в обяснението на искането си Цонев. И за малките деца вече е ясно, че КТБ изпадна в затруднение да се разплаща заради атаката, осигурена през медиите на Делян Пеевски. Или през медиите на „моето семейство“, както ги нарича галено той. Като се добави и признанието на отстранените изпълнителни директори на КТБ, че е „ноторно известен факт“, че Делян Пеевски е собственик на „Булгартабак“ – дружество кредитирано от банката, то връзката е повече от видима. 

Но не и за „Ментата“. Това, че не вижда очевидната и призната от банката връзка между Пеевски и КТБ дава основание на Цонев да иска и отваряне на кредитните досиета. Защото Цонев много добре знае, че там няма да лъсне нито един политик от ДПС. Защото „корпорацията“ на действа с истинските си имена. Справка Христо Бисеров. Защото всички политически връзки са добре прикрити зад офшорни собствености. А те, моля ви се, щели да бъдат разкрити. По кой закон, бе „Мента“. По закона, който писахте двамата заедно с Пеевски ли? Че то това е все едно да назначиш за детегледачка в детската градина педофил. 

И понеже ДПС очевидно има твърде къса памет, Цонев, спомняте ли си за вашия колега Христи Бисеров. Да имате да кажете нещо за него? Отворете първо досиетата на ДПС и тогава отваряйте уста да лапнете банката.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: