5 извода от реакциите след удара по "Магнитски"

четвъртък, юни 03, 2021 0 Comments

 


Санкционирането от САЩ на Делян Пеевски, аватара му Илко Желязков и изпадналия в немилост бизнесмен Васил Божков може да беше и донакъде очаквано, но свари основните играчи "по бели гащи". 

 
И все пак от първите реакции, или липсата им, можем да направим няколко извода. Логично, с най-голямо нежелание и с най-голямо забавяне темата беше коментирана от неформалната коалиция ГЕРБ-ДПС-Прокуратура на България.
 
Декларацията на ДПС, брифингът на ГЕРБ и поведението на лейтенанта на Пеевски Илко Желязков - ден след налагането му на санкции да продължава да си стои на ключова длъжност и да не дава и намек, че ще напусне позицията си - показват няколко неща:

1. В управляващата поне два мандата корпорация "Пеевски и Борисов" ООД тотално са скъсали връзка със здравия разум. Когато дълго време си господар на положението и си концентрирал цялата власт в държавата очевидно е съвсем нормално да загубиш представа за света.
 
2. Пеевски навярно е изправен и пред наказателно преследване в САЩ и единствената му опция е на слона в стаята. Но очевидно все още има достатъчно "ресурс", с който да контролира прокуратурата у нас и да се надява, че ще отърва "сатъра".
 
3. Пеевски е пътник. Но сега е в положението да отправя захплахи от типа "Аз няма да си тръгна сам". Проблемът му е, че от него просто никой вече няма полза. Който каквото е имал да търгува с "партньорите" го е изтъргувал, той вече е толкова токсичен, че никой няма да прави сделка с него. 
 
4. Борисов все още си мисли, че нещо може да спаси - пари (най-вече), положение, живот...За последното не бих залагал - първите две са заминали. Скоро всяка нормална банка във всяка нормална страна ще отказва да приема Борисов за клиент. За Пеевски това вече е факт. И, да, говоря дори за пясъчните банки. Е, ще им остане опцията Катар примерно. Защото за банките не е все едно дали си просто мутра, дори криминален тип, или си политически корупционер (под санкция или близо до налагането й).
 
5. "Партньорите" са наясно, че главният прокурор е пробит, а това неминуемо означава, че Гешев е в пълна невъзможност да изкара мандата си. Абсолютно сигурно е, че той няма да се оттегли доброволно, защото Пеевски няма да му позволи. Но настискът за разбутване на кочината, наречена прокуратура БГ, вече минава на толкова високо ниво, че няма как да бъде устискан.  


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: