Защо Борисов флиртува с бабите

сряда, октомври 14, 2020 0 Comments

 


„Има ли баби тука? А по 50 лв. към пенсията отгоре всеки месец взимате ли? А добре ли е така?“

Думите на премиера при едно от нескончаемите му посещения в провинцията ясно издават желанието на Борисов да по(дс)каже просперитета на народонаселението в управлението му.

Ако има нещо извън отчайващите нива на корупция в България, което винаги е замъглявало великолепието в управлението на Борисов, гледано от неговата камбанария, това е статистиката, че стои начело на най-бедната държава в ЕС.

На тази критика в първите си два мандата, а и до към средата на настоящия, премиерът и екипът му отговаряха със странни статистически извадки, жонглираха с данни и съвсем открито лъжеха и манипулираха.

Една от големите мантри, които Борисов разиграваше през годините си начело на страната е за фискалната стабилност на България, за която всички по света го поздравяват. Премиерът дори често си служеше със заплахите, че ако се премине към увеличение на пенсии или социални разходи страната ни „ще фалира като Гърция“.

Но в последните месеци Борисов ясно се ориентира към „развързване на кесията“. Премиерската любов е главно насочена към пенсионерите.

Последният епизод от сериала „Бойко обича бабите“ е обещанието, че от 2021 г. минималната пенсия ще бъде 300 лв. В момента тя е 250 лв. Заявката за сериозното увеличение беше дадена на импровизиран брифинг под дъжда на „ливада“ над бъдещия VII блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Това увеличение би трябвало да засегне окол 1 млн. пенсионери. По данни на Националния статистически институт (НСИ) към март 2020 г. 413 000 пенсионери получават минималната пенсия. Други 180 685 пенсионери получават до 250 лв., 316 374 човека – между 250 и 300 лв. След увеличението от юли тази години някои от последната група ще се окажат над минималната пенсия, но това ще е незначителна част.

Преди тази заявка обаче дойде друга. „Ще даваме по 50 лв. всеки месец на пенсионерите, докато има извънредно положение, или до март догодина“.

Тази мярка Борисов представи като антикризисна срещу ефектите от пандемията с коронавирус.

Какво струва всичко това

Добавката от 50 лв. достига до 2.1 мн. пенсионери или това струва на бюджета по малко над 100 млн. лв. на месец. За периода от август 2020 до март 2021 г. това прави малко над 800 млн. лв.

Увеличението на минималната пенсия пък ще добави 1.6 млрд. лв. разход за догодина, изчислява финансовият министър Ананиев.

И за какво говори

На първо място допълнителните пари към пенсионерите са ужасно закъсняло действие. Това е безспорен опит за осигуряване на подкрепа за ГЕРБ на предстоящите избори.

Но не само. Действията на Борисов по нищо не се различават от случилото се през 2009 г., когато правителството на Сергей Станишев прокара двукратно увеличение на пенсиите. А наследилият управлението Борисов разпозна в това капан, заложен му умишлено за да фалира държавата при ГЕРБ.

Още повече, че увеличението сега идва на фона на глобална рецесия, причинена от корона кризата. Самият Борисов в първите седмици на извънредното положение не пропускаше вечер да обясни от телевизорите как за 15 дни от 1.5 млрд. лв. бюджетът бил преминал на 3.5 млрд. лв. дефицит.

Въпреки заявките му в края на септември Министерството на финансите отчете бюджетен излишък от близо 900 млн. лв., но само за месец той беше стопен със 700 млн. лв.

Всичко това показва пълната ирационалност в управлението на Борисов. Защото заради изключителното добрата глобална икономическа среда в неговите три управления е имало година на огромен бюджетен излишък. Който обаче беше смело профукван в корупционни милиардни проекти като санирането на блокове или строителството на пътища и магистрали без конкурс.

Но тогава нямаше умилително отношение към страдащите пенсионери. Имаше само "Много са ми милички нашите баби и дядовци, но това са ни възможностите, искам да им дам и на тях, но няма как".

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: