5 опорни точки за „Марк Жирардели е собственик на „Юлен“ и всичко е точно“


Марк Жирардели и собственикът на ПИБ Цеко Минев - обявен от премира Бойко Борисов за реален собственик на "Юлен".

Самономинирането на световната ски звезда Марк Жирардели за краен действителен собственик на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“ беше толкова изненадващо, че хвана неподготвени дори голяма част от феновете, откритите и малко по прикритите лобисти на курорта.

След няколко дни на окопитване в хора на защитниците на концесионера в Банско се очертаха пет опорни точки. Забележително е, че появата на името на Жирардели отключи желанието да се говори за собствеността над концесионера в Банско на всички, които допреди самономинирането на световната ски звезда принизяваха темата за реалният собственик като ненужна информация.

Опорките
 

1.   Нормална практика и част от културата в западните общества е собственикът да се крие зад офшорка


Тази опорка беше разпространена първо от адвокатите на „Юлен“, които в масирана телевизионна атака след самообявяването на Жирардели за собственик се опитаха да изгладят някои недоразумения и въпроси.

Това обаче е обикновена лъжа. Скриването на световно известна личност зад редица от офшорки не само не е обичайна практика, дори е нещо доста необичайно. Да, спортистите често използват за бизнеса си компании, които са регистрирани в различни юрисдикции. Правят го най-често с данъчни цели. Причината да го правят рядко за реален бизнес е, че името им само по себе си е маркетингов магнит. 

Тази опорка е отчайващо смешна на фона на поведението на самия Жирардели. 

През 2001 г. той започва голям ски проект в германски център Ботроп. Три години по-късно проектът е пред фалит и само намесата на правителството на Северен Рейн-Вестфалия, което става гарант на заем от седем милиона евро, както и навлизането на нови инвеститори, го спасяват. Проектът в Ботроп Жирардели започва съвсем открито с името си.


2.   Нормално е Жирардели да не присъства във фирмените регистри. Всеки, който говори за това като проблем, е неграмотник


Отсъствието на Жирардели не е никак нормално. Още повече, когато се съпоставят разместванията по веригата на собственост на „Юлен“ и обясненията на самия скиор.

Според Жирардели той бил станал собственик на концесионера на Банско през 2016 г. Версията на министъра на екологията Нено Димов включва придобиване „някъде в периода 2015 – 2016 г.“.  Един от феновете на концесията и концесионера в Банско – икономистът Красен Станчев – включи на високи обороти с разяснение за простолюдието какво е „номинален“ собственик и какво е „бенефициарен“ собственик.

Всичко това трябваше да обясни защо Жирардели не е видим собственик. 

Нито едно от обясненията обаче не дава отговор на въпроса защо след придобиването на контрол Жирардели не е сменил номиналните директори във фирмите. Защо не е сменил представляващите компанията и оперативното ръководство на „Юлен“. Това е лишено от всякаква логика. Освен ако сделката не е фиктивна, а новият собственик е "хеджиран".


3.   Ето, собственикът на „Юлен“ вече не е незнаен безработен кипърец, а световно известна личност и сега всички „врагове“ на Банско се пукат от яд


Номиналната и реална собственост над проекта „Юлен“ няма практически никакво значение за проблемите около концесионния договор. Появата на Жирардели като собственик обаче създава добра възможност пред правителство да преговаря с някого насреща си. Защото опцията да води преговори за промяна на концесионния договор, каквато очевидно ще има, с безработен кипърски гражданин беше доста нелепа. И със сигурност вещаеше имиджови проблеми за правителството на Борисов. 


4.   Сделката е кристално ясна


Нищо в евентуалната сделка по смяната на контрола над концесионера на ски зоната в Банско не е ясно. Жирардели разви теорията, че е придобил контрола от голям чужд фонд, който оперирал на няколко континента. Това обаче е обикновена лъжа. Просто защото такъв фонд никога не се е заявявал като собственик. Играта с номинални и бенефициарни собственици, разбира се, може и най-вероятно ще продължи в тази посока. Защото приемането на факта, че собственикът на такъв сериозен актив може да стои скрит зад номинални собственици, включително и за държавата, на практика отваря вратата за безкрайни спекулации по темата.


5.   За България е голям плюс световна звезда да инвестира и всички, които още продължават да „хейтят“ са комунисти


Това е любимата ми опорка. По същество тя не почива на никакви аргументи и е обикновено безсилие на обикновените десни анализатори, които опитват да си осигурят предимство в обществения дебат със заклинания и слагане на етикети.

Единствената открита заявка на „инвеститора“ Жирардели засега е, че ще лобира построяването на втори лифт.  Един от основните проблеми, който собствениците на „Юлен“ не успяваха да прокарат досега и за който сега явно ще се разчита на етикета „световният инвеститор Жирардели“.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: