Моята позиция във връзка с материaл на BiT от 28 януари 2018 г.

понеделник, януари 29, 2018 0 Comments

Във връзка с видеоматериал от последното издание на предаването на Просто Диков BIT по BITelevision със заглавие "Цветан Василев раздавал на поразия милиони евро на видни социолози, политици, журналисти, твърди главният свидетел срещу него Бисер Лазов. Кои са точните имена, дати и суми – говори Люба Кулезич", където се отделя внимание и на моята особа.


Както неведнъж съм съобщавал публично, два пъти съм давал показания в следствения отдел към Софийска градска прокуратура. И двата пъти след ключови публикации по темата „Булгартабак“. Първия път - след първата публикация, в която описах финансирането на схемата, участниците в нея, собствеността на Пеевски (в първоначалния си вид Ирена Кръстева + Цветан Василев), Бойко Борисов, Ахмед Доган, Сашо Сталийски и т.н.
Разбира се, предполагам, че става дума за чисто съвпадение.

И двата пъти по един същ казус - по показания на свидетеля Бисер Лазов.

За какво става дума?

Като част от материалите по „делото КТБ“ се развява и договор между една от фирмите големи инфраструктурни строители през 2011 - 2014 г. и малка издателска фирма, в която аз бях съдружник.

БЯХ, защото след като започна институционалната инквизиция над мен и агресивното ми олайнявяне от медии на г-н Пеевски, аз я напуснах. С единствената цел да може фирмата да продължи да работи. Тя работи и до днес. Защото дейността на тази фирма никога не е зависела от един-единствен договор. Нещо, което беше установено и от направената й проверка от НАП. Според протокола от проверката от НАП, впрочем, категорично е доказано, че компанията няма отношения с КТБ.

Всъщност става дума за стандартен договор между рекламодател и издател. Между две частни компании. Лично съм преговарял за него с изпълнителния директор на компанията рекламодател, както и с Бисер Лазов. Това е документирано от серия и-мейли, разменени драфт варианти на договора с рекламодателя и т. н. Нищо незаконно, нищо под масата и нищо фиктивно.

И следствието, и НАП видяха банковите извлечения за плащанията, както и статистиката по изпълнение на договора. Сега материалите по този велик казус са отделени в едно от „отделените от мегаделото КТБ“ досъдебни производства и се търкаля разследване срещу неизвестен извършител по което аз вече бях ощастливен за свидетел.

В какъв обем е?

Не намирам никаква логична причина да влизам в детайли по договора, само ще отбележа, че обемът е толкова малък, че на фирмата издател, която към онзи момент имаше редица други рекламодатели и партньори, т.е. като всяка нормална компания имаше значителни други приходи, дори не й се наложи да се регистрира по ДДС.

Компанията не притежава имоти. Работила е години преди този договор. Работи и години след него. И сега работи. Най-вероятно ще продължи да работи дълго. Ако някой не си е поставил за цел наказателно да я съсипе.

Какво съм получил аз?

Аз съм получил НУЛА (0) лева от това приключение. Всичките приходи са използвани от компанията за дейността й. Компанията не е раздавала дивидент. И, не, аз не съм получавал нито заплата, нито какъвто и да е доход от нея.

Получил съм други неща обаче. Какви ли?

По нареждане на прокуратурата през 2015 г. над моите доходи беше направена проверка от НАП. Проверката приключи, без да влиза в ревизия. Разлика между доход и разход НЕ беше установена. Както не беше установено и придобито имущество.
Знам, че това особено много тормози замислилите инквизицията. Защото не успяха да намерят причина, която да ме накара да замлъкна.

Напротив. Мотивират ме още повече.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: