Фирма на Данчо Ментата е трябвало да ремонтира тунела „Ечемишка“



Трансстрой Бургас“ е получила договор за „авариен ремонт“ през 2005 г. и аванс от 2.4 млн. лв., но така и не е започнала поправка на съоръжението. Компанията е била гарант по просрочен кредит за над 10 млн. лв. в КТБ, погасен с цесия от спасената от държавата ПИБ

Тунелът "Ечемишка" при инцидента в неделя
Фирма от обръчите на ДПС и сочена за собственост на депутат с прозвището Данчо Ментата е трябвало да извърши авариен ремонт на тунела „Ечемишка“,  в който в неделя млада жена загина в колата си, смачкана от паднало от тавана съоръжение. 

Още през 2005 г. компанията „Трансстрой Бургас“ е получила авансово финансиране от 2.4 млн. лв., но така и не е започнала работа. Това става ясно от проверка на „Капитал“ за обявяваните от Агенция Пътна инфраструктура обществени поръчки през годините. 
Според изданието още през 2005 г. тунел "Ечемишка" е бил обявен за опасен и създаващ предпоставки за „възникване на пътнотранспортни произшествия с непредвидими последствия и възможни човешки жертви“.

Именно с мотива, че съоръжението е в „аварийно състояние“, в края на 2005 г. пътната агенция сключва договор с Консорциум „Техностил 2001 - Курортно строителство“.

Водещ участник в него е „Техностил 2001“, а договорът е за 8.2 млн. лв. с ДДС. От тях 2.4 млн. лв. са преведени авансово, но ремонтна работа така и не започва. 
Йордан Цонев на прием

През април 2007 г. на събрание на съдружниците в консорциума е взето решение решение „Техностил 2001“ да прехвърли правото си на участие в консорциума на „Трансстрой-Бургас“. Така бургаската фирма се оказва собственик на 99% в консорциума. 

Какво е „Трансстрой Бургас“

Това е една от първите фирми от обръчите на ДПС, специализирана в инфраструктурното строителство. 

Компанията е известна в бранша като „фирмата на Данчо Ментата“. Под това прозвище е познат депутатът от ДПС Йордан Цонев. Справка в Търговския регистър обаче показва, че Цонев няма пряка връзка с компанията. Но показва и това, че тя е непряко притежание на „Вили Вист“, която пък е скрита зад офшорна собственост. „Вили Вист“ е мажоритарен собственик на „Трансстрой холдинг“, а чрез него на „Трансстрой Бургас“. Компанията е чест изпълнител на инфраструктурни проекти, когато ДПС управлява. 

В Надзорния съвет на „Трансстрой Бургас“ участва Алина Диева, която медийни публикации определят като приближена на Ахмед Доган. Тя е съдружник с бившия изпълнителен директор на сдружението на ДПС-общините "Толерантност" Кирилка Ангелова във фирмата "БГ Снакс", която е разследвана за източване на Държавния резерв през 2006 г. По това време Държавният резерв беше ресор на заместник-министъра на бедствията и авариите Делян Пеевски.

Забележителното е, че към момента на сключване на договора с „Трансстрой Бургас“ в управлението на компанията е Иван Мирински, който впоследствие става собственик и управител на свързаната с Пеевски „Водстрой 98“. По времето на определянето на победител за ремонта на тунела пък изпълнителен директор на Агенция „Пътища“ е Велико Желев, собственик на строителната "Хидрострой", която наскоро придоби именно "Водстрой 98".

Кой дължи пари на КТБ

„Трансстрой Бургас“ е била гарант по просрочен и предсрочно изискуем кредит за над 10 млн. лв. на собственика си „Вили Вист“ в КТБ. За него банката е била започнала процедура по изпълнение на обезпечението.  

Дни преди да бъде атакувана от медиите на майката на Пеевски, от КТБ са се снабдили с изпълнителен лист срещу „Вили Вист“ и срещу „Трансстрой Бургас“, което е било гарант по дълга.

Ако банката не беше затворена, е предстояло преобразуване на изпълнителното дело и насочване на изпълнение освен срещу основните обезпечения (акциите на двете компании), но и към основния актив на „Трансстрой Бургас“  - парцел от около 100 дка в пристанището на Бургас. След поставянето на КТБ под специален надзор обаче квесторите така и не са предприели действия по изпълнение на вземанията, а междувременно „Транстрой Бургас“ е учредило ипотека върху имота в полза на трето лице. 

Така банката вече е в неизгодна позиция да прибере обезпечението.
За да се стигне до тази благоприятна за фирмата на ДПС ситуация, значителна роля изиграва в спасената с държавна подкрепа Първа инвестиционна банка. Докато КТБ е под специален надзор, ПИБ сключва серия цесии с фирми от обръчите на ДПС. Всичките задължения на „Вили Вист“, „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Сиболе България“ към КТБ са покрити с цесия от ПИБ. 

Самата банка пък се оказва собственик на вземане за 105 млн. лв. по абсолютно криминален начин чрез директна промяна на името на титуляра на сметката. 
=======
Статията е допълнена и редактирана към 12.30 ч.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: