AlixPartners е само едно скъпоплатено алиби



Какво пропуснахме, загубени в превода около „фалшивата“ компания, „разследвала“ къде са отишли парите от КТБ

Делян Пеевски и Владислав Горанов
Скандал!!! ШОК! БОМБА!!! Фалшива компания е изготвила доклада, разследващ източена ли е КТБ, как точно и в каква посока.
Няма как да не сте прочели поне едно подобно заглавие в последните дни. Гръмката новина обиколи сайтове и „агенции“ за два дни. И предизвика основно... усмивки.

Историята

Има една фирма, която се казва AlixPartners нещо си, ама не е онази AlixPartners и договорът за проверка на кредитите в КТБ е сключен от синдиците точно с тази, фалшивата фирма. И тази фирма вече я няма. Човекът взе парите и избяга. 

И край.

На първо четене тази история звучи почти достоверно в общия контекст на всички „случайности“ около КТБ. Само на първо четене обаче.

Договорът наистина НЕ е подписан с компанията-майка на всички дружества в групата. Посписан е с AlixPartners Services UK LLP. Същата компания е регистрирана под името с AlixPartners UK2 LLP през март 2015 г. Горе-долу по същото време условието за наемането на форенсик компания, която да разследва къде са отишли парите от кредитите в КТБ, е заложено в Закона за банковата несъстоятелност.

Първи въпрос: менте ли е избраната AlixPartners?

Не, не е менте и е компания от групата, както беше потвърдено и в официалния отговор от AlixPartners след разгарянето на скандала из българските сайтове. Още към момента на създаването си AlixPartners Services UK LLP/AlixPartners UK2 LLP е съставена от служители на глобалната компания AlixPartners – Джон Колинс и Дидие Фаур, както и AlixPartners limited

Втори въпрос: защо е подписан договор с тази фирма?

Това вече е изключително важен въпрос. Но той е в двора на възложителя – Фонда за гарантиране на влоговете. Фирмата AlixPartners Services UK LLP представлява едно специално създадено за конретна операция дружество. То може и да не е било създадено конкретно за поемане на поръчката по проверката на кредитите в КТБ, а прсто „да го има“. Но може и да е създадено конкретно за КТБ.

Каква му е функцията? Функцията му е да може да пресече всякакв опит голямата корпорация AlixPartners да бъде вкарана в евентуални съдебни битки и претенции от страна на възложителя. Това обаче е САМО ЕДНА ЗАСТРАХОВКА. Защото Фондът очевидно никога и по никакъв начин не е имал желание и намерение да влиза в подобни спорове.

Трети въпрос: защо AlixPartners напуска AlixPartners Services UK LLP

Да, глобалната компания вече не е собственик на специално създаденото за поемането на договора за КТБ дружество. Това е притеснително, но не и необичайно. Действията на AlixPartners най-вероятно се дължат на раздвижването в България по въпроса и искането за огласяването на изготвения доклад. Целта му отново е минимизиране на риска за глобалната корпорация.

Четвърти въпрос: защо AlixPartners иска да крие доклада и договора

Това е най-важният въпрос. И той е погрешно зададен. Основният виновник за цялата бъркотия е един-единствен и той се казва Владислав Горанов – финансовият министър на България. Като принципал на Фонда за гарантиране на влоговете той е отговорен за цялостната организация по избора на форенсик компания и резултатите от нейната работа. 

Резултатите от работа на AlixPartners са близки до нула (0). Но за този резултат със значителна степен на достоверност можем да смятаме, че причината не е в компанията. Причината е във Фонда и в Горанов. 

Възложителят е отговорен за това какво е поискал, как и при какви условия.
В правото и възможностите на Фонда и финансовия министър е било да изиска от AlixPartnersда не участва със специално създадено за целта дружество.
В правото и възможностите на Фонда и финансовия министър е било да поискат ангажимент от глобалната компания да застане с името и авторитета си зад доклада на дъщерното си дружество. AlixPartners го направиха и сега, но едва след разразяването на скандала.

В правото и възможностите на Фонда и финансовия министър е било да поискат ангажимент от глобалната компания и по възстановяването на активите на КТБ.
Това, впрочем, е най-критичната част от работата на AlixPartners. Източници, познаващи работата на компанията, твърдят, че те са очаквали да имат ангажимент и по консервирането и възстановяването на активите на КТБ. Това е трябвало да стане в допълнение към първия разписан договор, плод на работата по който е сегашният доклад. Подобен втори договор обаче не е предложен от Фонда и Горанов.

Какъв точно е бил ангажиментът на AlixPartners не е ясно, защото подписаният договор със синдиците на КТБ е най-строго пазената тайна в държавата. И пазенето й в значителна степен се дължи не само на AlixPartners. Истината е, че управляващите са максимално заинтересовани да не се разбере какво точно са поръчали на AlixPartners. 

А това означава само едно - AlixPartners е просто едон скъпо платено алиби. Алиби за липсата на успеваемост в контролирането и възвръщането на активите на КТБ. 

Дали AlixPartners са знаели още от самото начало, че ролята им е на обикновено лице, което да даде легитимност на процеса по уж запазването на активите, няма как да знаем. Не е изключено. 

И това би обяснило всичките предварително предприети от тях мерки по застраховка, част от които са създаването на нова специална компания и излизане от нея след края на работата по КТБ. Мерки, погрешно разчетени като „фалшива“ компания.


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: