Пеевски „излиза“ от „Булгартабак“ с поне 8 млн. лв. необлагаеми и изчистени пари



За шест месеца в компанията ДПС депутатът се сдоби със средства, които да обяснят и обезпечат множеството му покупки

Делян Пеевски „излиза“ от „Булгартабак холдинг“. Новината, обявена от самият ДПС депутат, обиколи набързо собствените му медии, а като ехо беше предадена и от националните радио и телевизия. Нека оставим настрани за малко възторга от тази очевидно важна за обществото новина, както и въпроса защо и с какви пари Делян Пеевски се появи в „Булгартабак холдинг“.
Зад широко рекламираното му напускане на холдинга стоят поне 8 милиона причини.

Продажбата на акциите в „Булгартабак“, която Пеевски оповести чрез общонародно обявление, ще му донесе поне 8 млн. лв. „изчистен“, да не кажа „изпран“ през Българската фондова борса доход. При това - доход БЕЗ ДАНЪЦИ. 
Защо и как?
Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева притежават непряко 5% от капитала на „Булгартабак“. Те купиха този дял през август 2015 г. от неизвестаната дубайска офшорка „Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед“, представлявана от оръжейния бос Петър Манджуков. Сделката е всъщност за капитала на българското дружество „Табако Инвестмънт“. То на свой ред притежава въпросните 5% от „Булгартабак“. На практика, който е собственик на „Табако“, той притежава и акциите в „Булгартабак“. 
Пеевски и Кръстева придобиха контрола чрез дружеството „НСН Инвестмънт“, основано от Ирена Кръстева през юли.
Последователността на събитията е забележителна и е много добре подбрана и спазвана, така че рискът Пеевски да настъпи данъчна мина да е нищожен. И така:
1.   На 6 юли 2015 г. Кръстева основава „НСН Инвестмънт“.
2.   На 17 август 2015 г. Кръстева придобива чрез „НСН Инвестмънт“ дружеството „Табако Инвестмънт“.
3.   На 18 август Кръстева дарява 90% от „НСН Инвестмънт“ на Делян Пеевски.
Така без да е похарчил и един лев Пеевски се оказва със сериозен актив – акциите на „Булгартабак“. Колко точно майка му Ирена Кръстева е платила за тях, не е ясно. Според договора между нея и Петър Манджуков цената на сделката, начинът на плащане и срокът му се определят по Рамково споразумение от 22 юли 2015 г. Така цената остава скрита за любопитните погледи в Търговския регистър.
Според данни на Централния депозитар от април 2014 г., които в момента едва ли се различават значително, делът на „Табако Инвестмънт“ в „Булгартабак“ е 368 361 акции. Борсовата оценка на книжата на цигарения холдинг към 17 август 2015 г. е 41 лв. за акция. А това означава, че влизането в „Булгартабак“ струва на Кръстева по пазарни цени 15 102 801 лв. 
Макар и най-голяма по пазарна капитализация на БФБ компания, „Булгартабак“ е слабо ликвидна. Сделките с акции не са рядкост, но обемите са минимални. А това води до възможност за пазарно изкривяване – поскъпване или поевтиняване. Тази слаба ликвидност позволи акции на дружеството да поскъпнат за шест месеца до близо 70 лева за ценна книга. 
При продажба на всичките си (явни) акции сега Пеевски би бил на сериозна печалба. По-точно по котировки от цена на затваряне в петък (19 февруари) ДПС депутатът би получил 23 943 465 лв. А това означава само едно – той би получил изчистени, т.е. пари с ясен произход с близо 9 млн. лв. вповече от вложеното. Ако оставим в страни условието, че след сделка през борсата всички пари ще се броят за изчистени, то чистата капиталова печалба би била въпросните 9 млн. лв. 
Капиталовата печалба е освободена от данъци, така че Пеевски няма да подлежи на облагане. Парите могат да стигнат до „НСН Инвестмънт“, каквато е очевидната цел на ДПС депутата, по два начина. Първият е ако Пеевски и Кръстева продадат цялото дружество „Табако Инвестмънт“. Точно така, както и влязоха в „Булгартабак“. Но те може и да капитализарт печалбата вътре в самата компания, а после под формата на дивидент тя да отиде до „НСН Инвестмънт“. Разпределянето на дивидент между фирми също е данъчно освободено, така че печалбата ще се влее в инвестиционния холдинг на Пеевски чиста. 
На фона на тази сериозна печалба е повече от арогантно поведението на Пеевски, който аргументира този си ход със загриженост за тютюнопроизводителите и компанията.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: