Завръщането на електрокарчето

неделя, ноември 15, 2015 , , , 0 Comments

Цената на базовия модел е около 10 000 EUR

в. "ПАРИ", 04 април 2011, Мирослав Иванов


Единственото изцяло българско моторно превозно средство - добре познатото от миналото електрокарече, е на път да се завърне с бляскав повторен дебют.  Забравената от Бога и света машина е леко модифицирана от ломската компания "Ди Вен" и превърната в лекотоварен автомобил с градска проекция. Производителят, който е член на индустриален клъстър "Електромобили"(ИКЕМ), ще демонстрира своя лекотоварен автомобил през следващия месец в Монтана. Машината е създадена специално за нуждите на комуналното стопанство и ще бъде представена едновременно със станция за нейното зареждане от електрическата мрежа.

Електробизнес


"Нашият лекотоварен електромобил е естествено продължение на електрокарите, но е на по-високо ниво, развива по-висока скорост и е с по-дълъг пробег", обясни за в. "Пари" собственикът на "Ди Вен" Жори Алексиев. По думите му компанията вече има договори за доставка на лекотоварния автомобил с Монтана и Ловеч, и е в процес на разговори със Софийската община, но бизнесът е още в началото си.Затова и компанията участва в клъстър "Електромобили", който по думите на Алексиев се опитва да прокара идеите за данъчни преференции за ползвателите на електрически автомобили по модела на доста страни от Европа.

Зеленият град


Монтана не случайно извоюва правото да е първи домакин на тази презентация, съобщиха от клъстъра. Градът държи на "зеленото" си реноме и с тази цел подписа специален договор за сътрудничество с ИКЕМ. Така клъстърът ще помогне с иновативни решения за запазване на Монтана като чист град, а общината ще съдейства за навлизането на иновативни и "зелени" технологии и производства в областта.В тази насока вече има договорености и с един от водещите производители на акумулатори в страната "Монбат" АД. Дружеството също е член на ИКЕМ и съвместно с клъстъра работи по проекти за технологичен център и ново производство, предназначени за електромобилите. В момента съвместно с учени на БАН се правят изпитания на нова оловна батерия с по-висока специфична мощност, която може чувствително да повиши възможностите на колите с ток.  "Ние и в момента задвижваме машината с батерии от "Монбат", но търсим начин да подобрим капацитета й", обясни Жори Алексиев. Наистина работим в тази посока, тъй като този бизнес има потенциал, но точните намерения и планове ще обявим допълнително, коментира за в. "Пари" Атанас Бобоков, председател на УС на "Монбат".

Няма заряд


Именно батериите и по-точно издръжливостта им е най-големият проблем пред навлизането на електромобилите в цял свят. До голяма степен той се дължи на специфичните изисквания за зареждащата станция за машините. Лекотоварният автомобил на "Ди Вен" обаче има предимството да се зарежда директно от обикновен контакт. На финала е също разработването на оригинална зарядна станция от работна група на клъстър "Електромобили". Друга група работи пък по създаване на модели за конверсия на различни типове автомобили.

Мащабни планове


Клъстърът работи и за създаване на солидна база за разгръщане на българската индустрия за електромобили. С тази цел вече има договорености с БАН и с ВТУ "Т. Каблешков" за разработване на програми по подготовка на нужните за тази индустрия инженери. Със същата цел се работи и по проекти за технологични центрове, за нови технологии и продукти, за трансфер на нау-хау. Предвижда се в тази сфера сътрудничеството да обхване още техническите университети в София и в Русе, както и университета "Проф. Асен Златаров" в Бургас. В клъстъра се работи и по програма за подготовка на механици, които ще обслужват новите машини.


Коментар:
Нашият лекотоварен електромобил е естествено продължение на електрокарите, но е на по-високо ниво, развива по-висока скорост и е с по-дълъг пробег. В него сме вградили повече електроника и е с по-голям комфорт, включително и с кабина за водача. Машината е удобна за градски условия, предимно за комунални дейности, затова и общините са ни основни партньори в момента. Имаме договори с Монтана и Ловеч и сме в процес на разговори със Софийската община. Но бизнесът е още в началото си. Лекотоварният електромобил се задвижва с 4 батерии по 6 волта, като в момента разработваме заедно с "Монбат" система за нови батерии, така че да се повишава капацитетът за пробега на автомобила. Машината се зарежда директно от контакта за 8 часа. Цената на базовия модел е около 10 000 EUR. Ние имаме капацитет да произвеждаме по 10 бройки месечно, но за да натоварим мощностите толкова, е необходимо да има и пазар.


Жори Алексиев, собственик на "Ди Вен" ЕООД

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: