Бившата жена на Домусчиев е покрила кредит в КТБ на контролирано от Пеевски дружество


Ирина Домусчиева е сключила цесия с „Промишлено строителство холдинг“


Бившата съпруга на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев – Ирина Иванова Домусчиева е покрила част от задълженията на контролираното от Делян Пеевски „Промишлено строителство холдинг“(ПСХ) в КТБ. 

Според публикации на медии с предимно "жълт" профил, двамата са разделени от началото на 2015 г.

Това би означавало, че към момента на сключване на договорите за цесия двамата са били във фактическа връзка.
По принцип в сделката няма нищо незаконно. Спорно е да се каже обаче доколко депозитът е бил под контрола единствено на Ирина, чиито доходи е логично да са пряко свързани с бизнеса на Кирил Домусчиев. Най-малкото защото години наред тя е участвала в компании, които са под контрола на братя Домусчиеви.  

Документи от затворената банка показват, че Ирина Домусчиева е реализирала три цесии на свои пари в КТБ, като всичките са били с „Промишлено строителство холдинг“. Общата сума на сделките е малко над 1.3 млн. лв. и покрива минимална част от задълженията на ПСХ. Останалите дългове на ПСХ са изчистени с цесии през ПИБ и сметки на дружества по Закона за договорите и задълженията. Това все компании, които изпълняват проекти по изграждане на "воден цикъл" в няколко общини в страна.

Сделката с ПСХ идва и на фона на все по-активно присъствие на председателя на КРИБ в медиите на Пеевски. При това все в светлината на положителен герой. Единственият персонаж, който се ползва с по-голямо благоволение на Пеевските медии, е само премиерът Бойко Борисов. 

Цесията между Ирина и контролираната от Пеевски компания идва и в условията на словесни престрелки между Домусчиев и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. В предаване по Нова телевизия във вторник, 31 март, Кирил Домусчиев обяви, че Цветан Василев е за затвора.
По-рано през седмицата пък коментира, че Василев не е бил допускан да членува в КРИБ, защото там не са приемани олигарси.

В интервю пред сайта „Гласове“ Цветан Василев посъветва Домусчиев да се занимава със „своите алхимии“ и да не се възприема като голям индустриалец. 

Интересно съвпадение е, че буквално дни след цесията с Домусчиева в самото дружество ПСХ влиза нов собственик. „Водстрой 98“, за което Цветан Василев обяви още през лятото, че е на Делян Пеевски, продаде компанията на "Строй Инвест"

Въпреки категоричното си име "Строй инвест" не развива строителна дейност, а според информацията до КЗК дейността му е в сферата на консултантските услуги (в искането за концентрация дружеството изрично бе забранило да се разкриват данни за него, но впоследствие потвърди за сделката). "Строй инвест" има символични активи и приходи. За 2013 г. е получило от продажба на услуги 52 хил. лв. и е реализирало печалба от 31 хил. лв. Година по-рано не е отчетена дейност.

На въпрос на „Капитал“ как ще финансира нейната покупка и погасяването на тези заеми собственикът на компанията Ивайло Николов обясни, че фирмата купувач не е част от основния му бизнес, който е свързан с външната реклама през участието му в компанията "Идея комм" и група дружества около нея.

Кой ще управлява и ще притежава формално, а не номинално ПСХ, остава отворен въпрос. 
Най-малкото защото веднага след смяната на контрола, според справка в Търговския регистър се е подменил и борда на директорите. От него са отпаднали близкият до Делян Пеевски Момчил Борисов и още трима от членовете на СД. 

"Промишлено строителство холдинг" беше една от компаниите, акционери в "Газпроект юг". През това дружество се очакваше да премине строителството на българската част от газопровода Южен поток. След падането на правителството на Орешарски обаче в структурата на "Газпроект юг" настъпиха промени. 

От него отпаднаха именно "Промишлено строителство холдинг", както и "Техноекспорт строй".


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: