Защо кой е собственик на ТВ7 е съществен проблем, но не е водещият



Наказателната операция към телевизията е послание на Борисов към Цветан Василев

Темата е ясна – стотици ченгета се опитват да влетят в национална телевизия, а наети специално за целта частен съдебен изпълнител и външен юрист се опитват да изземат техника, която да гарантира спирането й.

Да, става дума за ТВ7 е престъпният опит да бъде терминирана.

Какво всъщност стои зад вчерашната драма?

Това е наказателна акция без съмнение. И най-ясното потвърждение за това е реакцията и коментарите на премиера Бойко Борисов.

 Чисто технически такава операция не може да бъде извършена без санкция от най-високо ниво – министър на вътрешните работи и/или министър-председател. Щом министърът на вътрешните работи Въчварова не знае за провеждането й, то е ясно от къде са дошли заповедите.

Ако погледнем политически, кой може да накара председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ да стартират събирането на вземания по подобен зрелищен начин? Нека не си затваряме удобно очите – единственият който може да го направи е премиерът.

Бойко Борисов е отговорният за практическото изпълнение на операцията. Нищо, че в края на деня изигра ролята на спасителя, който „отлага с една седмица“ повторението на операцията.

Но нещо повече, той е отговорният и за „логистичният“ замисъл, за посланието.

Какво ни казва Борисов?

Зад думите му, които повтори и вчера, че тази телевизия е висяла под прозорците му и „ми разболяла детето“  личи отмъстителния и мутренски по душа характер и на „променилия“ се премиер. Борисов дава мило и драго да разтури тази телевизия, която му е създавала „проблеми“. Но удобно пропуска да се изказва за това, как в първия си мандат като премиер участваше през ден в ТВ7, разпъваше карти с Лиляна Павлова и прокарваше с пръст по картата пътя на магистралите.
Днес Борисов пита къде са били журналистите от ТВ7, когато се е погазвала свободата на словото при Орешарски. И в това е прав да пита.

Но не телевизията, а Борисов е част от мутренско-политическия олигархичен модел. Телевизията  беше поставена на колене чисто от журналистическа гледна точка при управлението на Бареков. Защото Бареков беше слуга на Борисов, а после враг на Борисов.

Но Борисов дължи отговори на въпроса по време на любовния му период с Бареков, от времето ан самостоятелното управление на ГЕРБ не беше ли ползвана ТВ7 като касичка през която Цветан Василев да се отчита, така че да не бъде пристикан. Колко пари изтекоха от телевизията в посока на безумни и безбожно скъпи външни продукции, произвеждани от жената на личния му приятел и партньор на футбол и карти Сашо Сталисйки?

Или това няма отношение към темата сега, г-н Борисов?

Днес нещата се представят, че ТВ7 е частно-правен въпрос, собствениците не са ясни и изобщо е „мътна Индия“.

Защо собствеността на ТВ7 е съществен проблем, но не е водещият.

ТВ7 е с формално неясна собственост. Повече от ясно е, че е реална собственост на Цветан Василев. Формално е неясна защото регулативно банкерът няма право да я притежава.
Да, това е проблем и не бива да бъде изключван от общата картина. Но не е водещият. Защото собствеността (в миноритарен дял) на другите две частни национални ефирни телевизии не е много по-чиста. 

Кой притежава 10% от Би Ти Ви например? В свой текст „Капитал“ изследва структурата на собствеността по вертикал в дружеството. Да, мажоритарната част се притежава от Central European Media Enterprises (CME), но в  CME Bulgaria, дял от 10% притежава Top Tone Media Holdings Limited. 

Дружеството е на рекламния бос Красимир Гергов, който в момента гравитира усърдно към Делян Пеевски.

"Нова броадкастинг груп", която е собственик на Нова ТВ е притежание 95% на шведската MTG Group и пак остават едни въпросни миноритарни 5%. Аз поне не стигнах до данни чие притежание са те. 

Не това е най-важното, естествено. Тези миноритарни пакети формално не би трябвало да представляват кой знае какво влияние в телевизиите. Формално да. Но зависи от устава на компаниите. Защото с въпросните 10% в CME Bulgaria, акционерът Гергов може да влияе директно върху публицистичната част от програмата. Той може да определя да член на оперативното ръководство и по-специално директор "Новини".

Всичко това казва едно – големите медийни проекти в България винаги се стремят да получат някаква политическа подкрепа и без нея съществуването им е практически невъзможни. Всичко зависи от мениджмънта обаче. Изпълнението на Бареков в ТВ7 беше плачевно и телевизията плаща сега за натрупаното недоверие.  И най-вероятно ще плати тежко.

Но когато член на Съвета за електронни медии казва в ефир, че случилото се вчера не е кой знае какво, не е намерило място в новинарския поток извън България и това трябвало да значи, че не е никакъв проблем надхвърлящ частно-правния, това е скандално. 

Не, това е грозно и е противно. И поредното доказателство, че в регулаторите квотният принцип се изпълнява, но не политическа база - парламент, президент и т.н., а чисто на олигархичен.  

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: