Нели Кордовска продължава с наглостта си в КТБ

четвъртък, март 26, 2015 , , , 0 Comments

От позицията си на надзорен шеф тя е поиска справка от банката „в качеството си на клиент“ колко човека са изтеглили пари на каса след нея. В издадения документ са цитирани неверни данни
Вместо да подаде оставка и да напусне поста си в БНБ, Нели Кордовска продължава с наглото си поведение по личния й казус КТБ. 

Преди близо два месеца публикувах неопровержими доказателства, че изпълняващата към онзи, а и към този момент длъжността директор „Банков надзор“ в БНБ Нели Кордовска е изтеглила част от парите си в КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор

В документа има заличени от автора лични данни

След като първо опитаха да потулят работата с отклоняване на всякакъв коментар, Кордовска и БНБ бяха изправени пред засилен медиен натиск и трябваше да признаят, че надзорничката е изтеглила на 19 юни, след работно време, 64 195 евро. 

В опит да оправдае действията си Кордовска е предприела действия над поднадзорната й институция, маскирайки се като обикновен гражданин. На 19 март тази година тя е поискала справка от банката, в която да й посочи колко човека са теглили пари на каса след нея. 

Подобна справка наистина е издадена на Кордовска, показва системата за документо-оборот в КТБ. В желанието си да покаже, че е само обикновен клиент и гражданин Кордовска е поискала справката в „качеството си на клиент“. 

В това си качество обаче и до ден днешен тя не е заплатила в касата на КТБ дължимата такса за всякакви справки, която е в размер на 30 лв. Така че действията на Кордовска определено не са били от позицията й на гражданин, а от съвсем истинската й позиция на надзорник. 

Представители от банковите среди извън КТБ впрочем са категорични, че подобна справка е допустима за отправяне, но е изключено да бъде получена, ако заявилият я е наистина „обикновен клиент“. 

В случая на Кордовска обаче служители на КТБ са се постарали да издадат документ, който да изглежда като индулгенция. Според този документ във въпросната вечер на 19. юни след Кордовска касите на КТБ са обслужили още 11 човека. 

Справка от приключването на касите в Централното управление на КТБ от същия ден, с която аз разполагам обаче показва, че това не е така.
След Нели Кордовска наистина има още обслужени клиенти, но само един от тях не е служител на самата банка. Обичайна практика не само в КТБ, но и другите банки е тегленията, които самите служители правят от сметките си, да се извършват в края на работния ден. Освен това сумите са дребни като максималната от тях е 2000 лв. 

Извън този списък след Кордовска (2 мин. по-късно, очевидно поръчки, обработвани едновременно на две съседни каси) има реализирана само една касова операция с клиент. 

Така че напънът на Нели Кордовска да се покаже цялата бяло е хванал дикиш само пред депутатите от ГЕРБ. Преди седмица председателката на икономическата комисия в парламента Менда Стоянова се изправи на амбразурата и защити Кордовска, че е изтеглила парите си законно. 

Не стана ясно обаче по кой закон. И дали на българските политици понятието злоупотреба със служебно положение и използване на вътрешна информация им говори нещо.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: