Одиторът на Пеевски решава съдбата на КТБ



Силвия Пенева награждава Левон Хампарцумян
Силвия Пенева заверява годишния отчет на касичката за джобни и партийни нужди на Пеевски -  „Булгартабак“. Нейната фирма „Делойт Одит“ оценява състоянието на кредитния портфейл в КТБ


Придворният одитор на Делян Пеевски - Силвия Пенева, ще реши съдбата на поставената под особен надзор КТБ. Пенева, която се води спец в банковите одити, е разписала последния годишен консолидиран отчет на „Булгартабак“. Сега управляваната от нея фирма „Делойт Одит“ оценява състоянието на кредитния портфейл в поставената под особен надзор КТБ. Очакванията на бранша са, че Пенева ще се постарае доста да се представи в добра светлина за пред клиента си Делян Пеевски, който открито защитава тезата, че КТБ трябва да бъде фалирана. 

Конфликт на интереси или просто интереси

По всички нормативни правила Пенева е в отчайващ конфликт на интереси, тъй като е в бизнес отношения с една от „спорещите“ страни. Тя и фирмата й трябваше да бъдат отстранени от БНБ още в началото на процедурата по оценка на кредитния портфейл в КТБ. Вместо това обаче доказано свързаната с Пеевски Пенева оценява дали в банката са раздавани кредити на свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев фирми. Формално обаче всичко е чисто, защото собствеността на Пеевски в  „Булгартабак“ е скрита зад три нива на офшорна собственост. Косвеният контрол над компанията пък се упражнява от фамозно анонимни физическо лице. Според източници от финансовите среди това физическо лице е довереният човек на Пеевски Венцислав Чолаков – изпълнителен директор на „Булгартабак“. 

Как се крие Пеевски

Макар и формално публична, „Булгартабак“ е може би най-непрозрачната компания на борсата в България. За да се стигне дотук, беше ангажирана цялата държавна машина, което е разпознаваемият почерк на Пеевски. Но че той е собственикът в сянка на дружеството говори не само това, че за рахатя на дружеството се грижи цялата държава. Пеевски беше посочен като собственик от изпълнителните директори и мажоритарния собственик на КТБ. А те все пак бяха най-големият кредитор на „Булгартабак“, допреди ДПС депутатът да оглави атаката срещу банката. С други думи – може да се предполага, че знаят на кого са отпуснали парите на банката. 

А това не е толкова лесно, ако се погледна акционерната собственост по вертикал в мажоритарния акционер на „Булгартабак“. През март миналата година собственикът на BT Invest, което приватизира малко под 80% от „Булгартабак“ през 2011 г., се смени. Тогава VTB Capital продаде BT Invest на регистрираното в Лихтенщайн LIVERO Establishment. То е притежавано от създаденото в Дубай TGI Middle East FZE. То пък се контролира от дубайското Prest trade Ltd., а реалният носител на правата там е физическо лице. КОЙ е лицето, така и не стана ясно. Няма и нито една българска институция, която да се е поинтересувала КОЙ притежава като крайна собственост компанията. Нито прокуратура, нито НАП, нито КФН. Впрочем, финансовият надзор единствен направи опит да блокира беззаконията в „Булгартабак“ и блокира правото на мажоритарния собственик да гласува. Причината е, че не е отправил търгово предложение при влизането си в компанията. 

Да замажем положението

Малко след като КФН обяви налагането на санкцията се оказа, че LIVERO е продал половината от капитала на BT Invest на още едно дружество от Лихтенщайн - Woodford Establishment. Сделката е факт от 26 юни и четири дни дни преди общото събрание на „Булгартабак“. По същото време медиите на Пеевски вече бяха размахали ятагана над КТБ и банката беше поставена под особен надзор.  КЗК, която трябваше да разгледа сделката, за втори път си затвори очите, като посочи, че купувачът не може да се определени като предприятие, а оттам не следва да се говори и за концентрация.
И след двете сделки изпълнителен директор на „Булгартабак" си остана Венцислав Чолаков. Той е човекът на Пеевски в цигарената компания. Според хора от финансовите среди Чолаков е и идеологът на бизнеса в Дубай. 

Дубайска афера

Регистрацията на две дружества в арабските емирства има двойно предназначение. Едното е, че там регистрите на компании предоставят информация само на местни лица и това отрязва всякаква възможност за получаване на информация от „случайни“ хора. Втората е, че компанията има регистрирано и специално търговско поделение - Bulgartabac Trade, което оперира в свободната търговска зона Jafza. То е смесена собственост на „Булгартабак холдинг“ и бившето „Булгартабак трейдинг“ (сега оперира под марката LAFKA). Сделките с акцизни стоки и стоки със специален контрол в Jafza са приемани като операции с „второ предназначение“ – пречистване на пари, счетоводно изчистване на касови липси. Общо взето търговията през Jafza дава почти неограничени възможност за счетоводни манипулации в необходимата посока.
Това обаче не притеснява Силвия Пенева, която смело заверява отчетите на „Булгартабак холдинг“. Любопитното е, че „Делойт Одит“ печелят позицията на одитор, след като Пеевски се настанява в компанията. Одитът преди 2013 г. се прави от HBL Bulgaria, които спечелиха конкурс още докато цигарената компания беше държавна собственост. 

Очевидно обаче Пенева и Пеевски са успели да се договорят за промяна. С какво е спечелила одиторката ДПС депутата? Или  обратното – какво е обещал Пеевски на Пенева, едва ли ще разберем някога. 

Засега знаем само, че един банков одитор, който впрочем е избирал три поредни години КТБ за най-динамична банка в класацията Банка на годината, ще се изкаже за качеството на портфейла й. И че този одитор получава пари от компания под контрола на най-големия враг на банката – Делян Пеевски. Да се обзаложим ли какво ще покаже одитът?
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: