Блъсков, кака излезе с чехлите!

Дълго се колебах дали е загуба на време идеята да отговоря на Петьо Блъсков и неговия вопъл на несъгласие с мой текст.

И макар Блъсков да не заслужава и минута от него, реших да отговоря. При това ще отговоря на достатъчно прост език, за да може този корифей на тексточетенето да ме разбере. Защото той е известен като основен автор и реализатор на концепцията за опростяването, разбирай - опростачването на журналистиката в България.

Ще отговоря, защото винаги съм ненавиждал безочието, лъжата, играта на истина. Ненавиждам и слънчогледите в журналистическата гилдия, които я свеждат до обслужваща дейност. В последните години Блъсков си спечели завидна конкуренция в лицето на новия политик Николай Бареков, а и други сигурно могат да се вредят в тази класация, но това е друга тема.

Блъсков се засегнал от моя текст "Прокопиев включи турбото в анти-КТБ кампанията". В него пиша: "И ако първата вълна на удари над банката беше водена от официалната артилерия на Пеевски, групирана около “Телеграф” и ПИК, то след влизането на КТБ под специален надзор функциите на глашатай са отредени за “24 часа” (със знаменитото слюноотделящо интервю на Пеевски), “Труд” и “Капитал”.

Текстът беше препечатан от колегите от Фрогнюз, пред които Блъсков е изплакал: "Вестник "Труд" никога не е публикувал материали, които да насърчават или подкрепят фалита на Корпоративна търговска банка. Писали сме неща за Цветан Василев и банката, които са от официален източник. Нищо друго."

Няма как да прикрия изумлението си от наглостта да наричаш черното бяло. Защото е достатъчно само да направиш един бегъл преглед на заглавията в подопечния му "Труд" (Блъсков, оправи си търсачката в сайта, ако искаш повече от 4 000 импресии),  за да видиш каква е редакционната позиция по казуса КТБ.

Ето няколко заглавия:

Опашки пред офиси на КТБ
Подуправител на БНБ с обвинение по служба
Версия: Милионите, изтеглени от КТБ, разделени на малки порции
Руската ВТБ купува КТБ?
КТБ е раздавала милиони срещу бизнес фантазии
Събота 11,45 - самолет на Цветан Василев над София


Това по отношение на официалната информация. Следва потресаващото разкритие.

300 млн. лева от КТБ отишли за ТВ 7

Текстът "разследва" как фирми са ползвали кредити от КТБ, а после самите те са ги преотстъпвали на други фирми. Практика, която не е забранена от закона и е използвана в почти всички големи финансови-икономически групи у нас. Включително и в тези, които разполагат с пенсионни фондове в състава си.

И понеже тази информация не е публична, сега остава да кажа и останалата част - как Блъсков се е сдобил с "официалната информация". Сдобил се е по един от двата начина - чрез "изтичане" от прокуратурата, или през синдика. И на двата източника изходът минава през Пеевски. За връзките на мамин Делян с "държавното" обвинение едва ли има нужда да говорим. Колкото до синдика в ТЦ ИМЕ, той беше вкаран там отново по искане на фирма, която е близка до Пеевски. Делото за назначаването на синдика пък съвсем случайно се падна при госпожата с кошниците, както е известна корпоративната съдийка Румяна Ченалова.
А че прокуратурата, която има дейно участие в оформянето на целия скандал КТБ, има запазено място при Блъсков, си личи и от пространното интервю с Иван Гешев. За незапознатите - това е човекът с чувалите. Изнася 206 млн. лв. в чували за време.
Ако има още някой, който да не се е ориентирал в позицията на Блъсков по казуса с КТБ, още две заглавия:

Цонев: Според одита на БНБ Пеевски няма кредити в КТБ
Чобанов: Не виждам по какъв начин Пеевски е съпричастен с КТБ


Топлата близост с ДПС не е нещо ново за този експатриот. Тук е мястото да напомня, че Петьо Блъсков е човекът, който даде началото на медийния монопол на Делян Пеевски със сделката за "Монитор", "Телеграф" и "Политика".

Въпросът КОЙ? трябва да върне лентата по-назад във в ремето, ако иска достоверен отговор. А няма по-явна истина от тази – именно Блъсков даде в ръцете на Пеевски огромната медийна власт. Защо това се забравя? Блъсков продаде изданията барабар с хората в тях. Част от журналистите, които му вярваха, и до днес не са му простили за предателството. Защото новите собственици тотално смениха физиономията на групата, прогониха от нея добрите професионалисти, а най-близките на Блъсков – съдружниците му, се поболяха заради неговото безумие. Tова е публична тайна. И е част от портрета на този флагман на морала в журналистиката.

Сега явно е дошло времето да получи обратно малко от залежалите закуски във вестникарското портфолио на Пеевски. И внезапно една сутрин Блъсков се събуди като кандидат-собственик на "Труд". Кандидат, защото въпреки че широко се представи като новият господар в "Труд", сделката не е затворена, а може и да не се затвори.

Та разбираемо е това раздразнение у Блъсков - трябва да балансира кланянията хем към Пеевски, хем към Василев, защото кой ще му даде парите за покупката? И понеже палачинката за Василев май не е безвъзвратно обърната, Блъсков гледа да вземе завоя – на две колела, че даже и на едно, ако се налага. Той е шампион в този спорт и това също е публична тайна.
Блъсков, имам една лоша новина, за теб и ще ти я кажа на разбираем за теб език и в твоя стил.

Завършва с „кака излезе с чехлите“.

Началото го знаеш.
----------------------------------------------------------
С поздравления към capital.bg за находката
Будни слушатели попитали радио Ереван:
- Откъде Петьо Блъсков купи вестник "Труд"?
- Как откъде, разбира се, от Lafka - отвърнало всезнаещото арменско радио.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: