Ovo je standard за свободна преса



Фирми на Тошо Тошев, Венелина Гочева и Славка Бозукова дължат пари на компании, близки до КТБ. След кризата в банката изданията им са сред първите критици на Цветан Василев

Снимка: e-vestnik

Свободната преса у нас си има цена. Вече можем да кажем и това, че тя явно не е много висока. Фирми на флагманите на свободната преса Тошо Тошев, Венелина Гочева и Славка Бозукова са получавали заеми от компании близки до КТБ. Заеми, които те очевидно не са имали никакво намерение да връщат. Променилата се ситуация около банката обаче ги хвана неподготвени и сега Тошо Тошев и компания се крият от призовкарите, които идват да им връчват нотариални покани да си връщат вересиите. Подробности можете да намерите в документите тук.  

Според данните в тях компанията „БГ Корпорейшън“ например е дала на управляваната от Тошо Тошев „Обединени свободни медии“, която издава в. „Преса“, четири транша по 500 000 лв. Първият от тях още през ноември 2011 г. Това е само два месеца, след като фирмата е регистрирана, и месец преди всекидневникът „Преса“ да започне да излиза. Това означава, че „БГ Корпорейшън“ на практика е финансирала издаването на вестника, който се появя на пазара с мегаломанските амбиции за нов стандарт в журналистиката. Но кой е този добър кредитор, повярвал в чистите намерения на Тошо Тошев и компания? 

Фирма „БГ Корпорейшън“ е регистрирана на един добре познат адрес в София - ул. Дамян Груев 46. На него има регистрирани фирми, които са приписвани на Цветан Василев, но които няма пряка връзка с него. Таква е и „БГ Корпорейшън“. Тя се управлява от Едуард Милано, а предметът й на дейност е инвестиции в страната и чужбина. Сметките на компанията са в Корпоративна търговска банка. 

Доколко добра инвестиция е бил заемът към Тошо Тошев, ще покаже връщането му. А това май не е толкова лесно. Плановете на Тошев най-вероятно са били този заем изобщо да не се връща, защото нотариалната покана е от началото на юни 2014 г., а самият кредит е отпуснат преди близо три години. Дали и как този кредит се обслужва, не е ясно, но пък в текста на нотариалната покана пише, че „БГ Корпорейшън“ освен главницата си иска и просрочията по лихвата. А това идва да подскаже, че кредитът не се обслужва редовно. Което пък ще създаде малко работа за квесторите на банката, тъй като Тошев е отказал да приеме нотариалната покана в присъствието на своя юрист. 

Очевидно плановете на Тошев са или да изчака компанията „БГ Корпорейшън“ да премине през процедура по несъстоятелност, или да изостави „Обединени свободни медии“. Защото на същия 2-и юни, на който е бил посетен от призовкаря за връчване на нотариалната покана, Тошев в регистрирал нова компания с името „Прес медиа“. Бордът на дружеството е сътавен от същите трима, както и на „Обединени свободни медии“ - Тошко Тошев, Валери Запрянов и Милка Езекиева – Спиридонова. 

Един успял млад издател, следовател, депутат
Очевидно е желанието на познатия в медийните среди като „Агент Бор“ Тошев да има резервен вариант, ако нещата с кредита се забъркат така, че да му се наложи да го връща.
Отпускането на кредита и поканата за връщането му някак доста странно се припокриват с промяната в редакционната политика на изданието. Докато КТБ беше в нормално състояние, „Преса“ очевидно имаше политика на благоговение към банката Цветан Василев и Делян Пеевски. Само припомням, че вестникът беше острие в атаката от преди близо две години срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, когато те имаха конфликт с Пеевски около владението на „24 часа“ и „Труд“. Но към тези други два стожера на свободното слово ще се върна малко по-късно. 

Само преди седмици обаче „Преса“ се превърна в острие и на атаката към Цветан Василев и КТБ. В няколко поредни броя на цели фолиа във вестника Валерия Велева, Николай Стоянов и сие топ редактори на вестника разстилаха „разследвания“ за банката и фирмите, които са източени. А излиза, че изданието на „Агент Бор“ е част именно от този кръг компании, които са получавали финансиране от банката. Но след като финансиращите са си поискали парите, вече са неудобни и трябва да бъдат унищожени.
И ако си мислите, че това, което „Преса“ твори, е гнусотия, дръжте се - идва още по-голяма. Една от фирмите собственици в „Стандарт“ и сайта Blitz – „ГМ Прес“ е получила финансиране от 600 00 лева по същата схема. Кредитът е отпуснат в края на юни 2012 г. и очевидно не е облужван, защото по него също се дължат лихва и неустойка, показва текстът на нотариаланата покана. 

Тук кредитор на Славка Бозукова и партньори е друго дружество, но също свързано със сметка в КТБ. Това е „Булит 2007“ ЕООД. Фирмата на няколко пъти е забъркавана в схеми, чертани около банката, чиято достоверност е трудно проследима. Но безспорен факт е, че то е кредитирало „ГМ Прес“. Издателят на „Стандарт“ пък се оказва фирма фантом, тъй като не е открита от призовкаря на посочения по регистрацията в Търговския регистър адрес.
“ГМ прес” притежава 34% от „Стандарт“ и 50% от “Интермедиа” ООД, което е издател на жълтия вестник „Шоу“ и още по-жълтия сайт Блиц.  "ГМ Прес" е едноличен собственик на вестниците "Струма" и "Марица". 

Изобщо зад компанията стои голяма медийна машина. И тук подобно на „Преса“ промяната на редакционната политика следва промяната в състоянието на КТБ. Докато банката и мажоритарният собственик бяха в добро здраве, изданията публикуваха дитирамби. След избухването на скандала Пеевски – Василев обаче те заеха страната на ДПС депутата и наляха доста вода в мелницата на атакувалите КТБ. 

Последният представител на глашатаите на свободното слово е Венелина Гочева, която чрез своята фирма „Про нюз България“ дължи близо 4 млн. евро. Кредитор е дружеството „Сайга консулт“ – също със сметка в Корпоративна търговска банка. Кредитът на Гочева е получен през октомври 2012 г. и очевидно е използван за придобиването на контрол на вестниците „Труд“ и „24 часа“. Тогава Гочева стана собственик, изкупувайки ги от Донев и Павлов, които преди това бяха притиснати с действия от прокуратурата. Сценарий, който впрочем се повтаря сега с Цветан Василев. Гочева очевидно не е имала намерение да обслужва кредита си, тъй като срокът, който е даден на дружеството да върне парите, е 10 дни. Това показва, че кредитополучателят очевидно е в нарушение по договора.

За промяната в редакционната политика на „24 часа“ може би няма и смисъл да говорим. Достатъчно е само да спомена, че от страниците на изданието ден през ден се изливат схеми как е източена КТБ, прокурори дават удобни интервюта, в които говорят как 90% от кредити са лоши, а Делян Пеевски изля душата си в пространно интервю, в което всъщност нищо не каза. А не каза, защото удобно не беше попитан. А не беше попитан... сигурно се сещате защо. 

Дето се казва, да живее свободното слово! И бахурът!
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: