Тара в Страната на лъжите


Тодор Батков няма нито оперативен, нито акционерен контрол над „Стандарт“. Осветените връзки на адвоката с Делян Пеевски очевидно го карат да изпуска нервите си


Батков, когато имаше на какво да се смее
Александър Ангелов - довереник на майката на Пеевски
Успелият млад мъж на 33
„И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я приспиваше и затъпяваше) дали удоволствието да изплете венец от парички си струва труда да стане и да ги набере, един Бял Заек със светлочервени очи подскочи край нея.“ 

Пред такава картинка се изправя попадналата в Страната на чудесата Алиса. И ако за чудесата граници няма, то за НЕистината трябва все пак да се очертаят такива.

В също толкова абсурден паралелен свят, без ясни граници, очевидно живее адвокат Тодор Батков, известен още като „Агент Тара“. Но да оставим агентурното му минало на заден план за момент. Батков откровено се разхожда в собствената си Страна на лъжите и прави опит да минимизира ефекта от осветените му зависимости от Пеевски. Твърде неуспешно.

Съсобственикът в „Стандарт“ и „Левски“ (Батков, а не другият – Пеевски) изпадна през последните дни в комични опити да обясни оплетените схеми по финансирането на бизнеса си, зад които съвсем отчетливо мърда – мърда осанката на Единствения успял мъж на 33 години. И подобно на Алиса хукна да разказва как един Бял Заек му помага да си плете венец от паричките. Паричките, които всъщност Батков ги няма.

Появилите се във Фрог нюз документи, показващи, че Батковите бизнес партньори в „Стандарт“ „ГМ Прес“ имат огромни задължения от близо 13 млн. лв. към фирма, кредитирана на КТБ, буквално извадиха адвоката от кожата му и той започна да сипе неадекватни обиди към медиите, писали за проблема, и към Цветан Василев. Неясно защо.

Но към обичайния въпрос на сините фенове КОЙ е собственик на „Левски“ сега се прибави и въпросът КОЙ притежава и влияе над вестник  „Стандарт“.


Фактите

Акционерният капитал в издателя „Стандарт нюз“ е разпределен в 65:35% между едноличното дружество на Батков „Т. Б. Консулт“ и въпросния длъжник „ГМ Прес“. Това дава основание на адвоката да твърди, че няма идея кой и защо е давал заем на „ГМ Прес“, но този дълг не е на „Стандарт“. Формално това е така. Но според актуалния устав на „Стандарт нюз“ промени в акционерния състав могат да се правят само след одобрение от „ГМ Прес“. С други думи казано, Батков няма никакъв акционерен контрол над дружеството издател, напротив той е в миниритарния акционер. По отношение на финансовия и оперативен контрол ситуацията е сходна. „Стандарт“ не е обявявал финансови резултати от 2011 г., от когато впрочем е и влизането на „ГМ Прес“ и това не дава представа за финансовото му състояние. Достатъчни стабилни ли са приходите за да финансират дейността или е нужна подкрепа и от собствениците.

Още при влизането на „ГМ Прес“ обаче стана ясно, че именно новият акционер ще има отговорността за оперативното състояние на дружеството. "Още когато купихме "Стандарт", казахме, че имаме желание да придобиваме и други вестници". Така коментира за „Капитал“ собственикът на „ГМ Прес“ Георги Георгиев сделката при която дружеството му придоби и 50% от издателя на в. „Шоу“ и сайта blitz.bg. От думите му не личи Георгиев да има съмнение кой притежава реално „Стандарт“. И това не е Батков. Но това не е всичко. Защото „ГМ Прес“  декларира и реален оперативен контрол над „Стандарт нюз“. „След като купихме вестника („Стандарт“ – бел. авт.) през лятото, се опознахме и имаме доверие на Славка Бозукова. Няма значение, че е изпълнителен директор и главен редактор на "Стандарт". Тя може да контролира и част от новата медийна група“. Цитатът отново е на Георгиев пред „Капитал“ и е обяснение на разместванията в мениджмънта, при които главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозкува влезе в борда и на „ГМ Прес“, „Интермедиа“ – с което се издава „Шоу“ и на „Интермедия трейдинг" - фирмата, която държи правата на търговските марки.

Цялата трансформация и обясненията на Георгиев, който има славата, че е доста прям в коментарите си, защото му е трудно да обяснява сложните схеми, говорят едно. „ГМ Прес“ е дружеството, около което се групират Батковият „Стандарт“, „Шоу“ на Георги Илиев, а по-късно и регионалните „Марица“ и „Струма“. В това естествено няма нещо престъпно и доста странно, че Тодор Батков толкова неистово го оспорва.

Кои са „ГМ Прес“

Освен Георги Георгиев, който е собственик и на вече фалиралия волейболен клуб ЦСКА,  другите двама съсобственици в "ГМ прес" са бившата „миска“ Галина Пеева и Кирил Захариев. Захариев и Георгиев  притежават по 40% от акциите, а Пеева 20%. Дружеството е създадено специално за сделката със „Стандарт“, защото е регистрирано само месеци по-рано. След като придоби дяловете от "Стандарт" през 2011 г., в интервю за "Пари" Георгиев доста уклончиво обясни как се финансира компанията. По думите му зад фирмата „ГМ прес“ „седи един сериозен инвестиционен фонд, който не иска да влиза в България, но е с български капитали“. Кои са българските чужденци, които не искат да влизат в България, така и не се разбра.

Данните от Търговския регистър показват, че Кирил Захариев е управител на фирмата "Вектор Фикс", собственост на захарната компания "Сигма консултинг". Тя притежава пловдивския производител на цигари "Кингс табако", свързан със собствениците на най-големия алкохолен производител в страната „Винпром Пещера“. Пред „Капитал“ обаче от „Пещера“ отричат да имат нещо общо. Така въпросът как се финансира „ГМ Прес“ през 2011 г. остава неизяснен, но документите и събитията от последните дни му дават отговор. И все пак как Батков и Пеевски „правят заварката“?

Да влезе адвокат 2

Колкото и да опитва да скрие и да отрича връзката на бизнеса си с Делян Пеевки, Батков не може да промени фактите. Ролята на трансмисия между двмата играе адвокат Александър Ангелов. Той е популярен като адвокатът на Пеевски и има защо. Сашо Ангелов член на Съвета на директорите на Издателско-полиграфическия комбинат "Родина" след придобиването му Ирена Кръстева. Като представител на майката на Пеевски той с епояви и на търга за покупката на недостроената сграда на ИПК „Родина“. Определян е като архитект на юридическата страна при заобикалянето на антимонополното законодателство при казуса „Булгартабак“.

Но Ангелов е и част от Надзорния съвет на „Левски“. Освен това данни от Уикипедиа обаче показват, че през 1999 г.  Е работил в адвокатска къща "Батков, Стоев, Ботев и сие“. Бил е член и на Съвета на директорите на "Стандарт Нюз“.

Името на Сашо Александров беше завъртяно и около поблукациите на „Капитал“ и „Дневник“, че кипърското Diggeraso Limited е кредитирало „Левски“ срещу 42% от акциите на клуба. Тогава Тодор Батков побърза да признае, че е взел пари от Цветан Василев. Но банкера контрира с въпроса как ги е взел от него, като всъщност е преговарял с Пеевски и Сашо Ангелов.

Това предизвика очевидната ярост на Батков, който нападна банкера, че е ограбил банката и „се крие като мишка“.

Самият Батков обаче все още не е дал отговор с кой точно е преговарял и защо, ако преговорите са били просто за кредит от Василев, не го е поискал през банката. За сметка на това схемата е толкова оплетена, че дори Батков не успя да обясни, а от думите му излезе че е кредитирал сам себе си и е си заложил към себе си акциите на „Левски“.

Батков може и да си вярва, че ще се появи нов Бял Заек и ще му изплете нов венец от парички. Но положението му най-добре беше описано от феновете на „Левски“, които преди месеци поставих транспарант на входа на кантората на адвоката. А надписът на него беше просто: „Тик-так Батков“. 
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: