Как Бойко Борисов излъга и за КТБ




Премиерът се разбърза да спасява активите в банката, след като фирмите на Пеевски и Сталийски вече обраха каквото могат




Бойко Борисов обича да лъже. И това не е новина. Бойко Борисов променя позицията си ежечасно. И това не е новина. Бойко Борисов е изтъкан от икономически зависимости. И това не е новина.
Новина е обаче, че премиерът на България започна да лъже на дребно и да играе на едро с мафията.

Вчера Бойко Борисов обяви, че иска служебен синдик в КТБ, защото „банката се разграбва“. А ето и точният цитат от официалния фейсбук профил на премиера:

„Един от най-големите кредитори в КТБ е държавата. В момента, докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва. Ние сме готови с предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да защитят обществения интерес и съм убеден, че всички партии ще ги подкрепят.“

От това изказване на Борисов аз лично откроявам няколко лъжи и странности:

1.    Борисов лъже, че „един от най-големите кредитори в КТБ е държавата“. Държавата никога не е била и няма да бъде кредитор в КТБ! Това няма как да стане по закон. Справка – изказванията на управителя на БНБ Иван Искров, бившия финансов министър Чобанов и на самия Бойко Борисов от миналото лято.  Държавата, г-н премиер, е кредитор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. И е кредитор на ФГВБ, защото Вие и Вашият финансов министър решихте така. Вие и Вашият финансов министър взехте държавен заем от 1.3 млрд. евро, с които покрихте дефицита във ФГВБ. Да го обясня по-просто: Вие и Вашият министър – онзи, дето си пие кафето с Пеевски, накиснахте държавата в този дълг.  Само че, г-н премиер, ФГВБ няма ама нищо общо с държавата. Той е собственост на банките, нали така. Ами хайде сега търговските банки да си попълнят фонда. А средствата в него впрочем са на тези ниски нива, защото години наред, най-вече при Вашето предишно управление, банките по лобистки начин получаваха правото да отчисляват във ФГВБ минимално допустимите по закон суми.

2.    Борисов излъга, че за КТБ няма да има специално законодателство.
Предложената промяна в Закона за банковата несъстоятелност сега е именно специално законодателство. И е тотална промяна в политическата позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ, ако тази предложена от премиера и финансовия мистър Горанов поправка е предложение на ГЕРБ. Защото все повече се наблюдава тотално противоречие между Борисов/Горанов и ГЕРБ. Но пък все повече се наблюдава и вече официалното сближаване Борисов/Горанов и ДПС.

3.    Ако наистина премиерът Борисов знае, че „имуществото на банката се разграбва“, какво прави, че още не е подал сигнал до Главния прокурор и МВР да разследват кой и как го разграбва. КОЙ, г-н премиер го разграбва.

4.    Бойко Борисов веднъж вече обяви, че бившият премиер Орешарски и бившият финансов министър Чобанов са „фалирали умишлено КТБ“. Г-н премиер, какво направихте след това изказване? Дадохте ли показания в следствието? Занесохте ли доказателства в следствието? 

5.    Защо Бойко Борисов се сети да прави специално банково законодателство сега? Елементарно е. Бойко Борисов играе открито в отбора на Пеевски. Пеевски вече направи цесии и прихващания на своите фирми в КТБ и в голяма степен замете следите. Финансовият корифей Данчо Ментата направи цесии и също замете следите. Партньорът на карти и футбол на Бойко Борисов – Сашо Сталийски осребри депозита си, най-големия депозит на физическо лице в КТБ, като придоби кредитирания от банката завод за стъкло „Рубин“.
  
 Намеренията на Борисов да сложи служебен синдик в КТБ минават тихичко и без много шум в медиите. Било то в пеевските или в малкото останали непеевски. Странното затишие идва на фона на прегрупиране на финансовите лешояди. Около активите на КТБ се усукват освен приятелчетата на Борисов, Пеевски, братя Велчеви, ПИБ и Прокопиев. Всеки със своите приоритети от „списъчето“. За това и надцакването за синдика ще бъде зловещо.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: