събота, 22 май 2021 г.

„Пеевски ми предложи да купим банка „Виктория“ заедно“

    


Процедурата по продажбата на търговска банка „Виктория“, някога част от активите на КТБ, е била фиктивна, а контрол над процеса е имал бившият ДПС депутат Делян Пеевски.

Това се разбира от думите на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков за предаването „Алтернативата“ на ТВ1. Божков повече от година се намира в Дубай, а у нас има повдигнати 19 обвинения от прокуратурата. 

В излъченото в петък интервю той твърди, че ДПС депутатът му предложил заедно да купят банка „Виктория“, която беше продавана в две процедури от синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка.

„Шиши (така Божков нарича Пеевски – бел. авт.) ми предложи заедно да вземем банка „Виктория“, защото аз имах достатъчно легални доходи, а той нямаше“. Така Божков обясня част от бизнес отношенията си с Пеевски.

Че Пеевски има(ше) интерес от придобиването на банка и конкретно „Виктория“ е публична тайна. Но за първи път имаме свидетелство, че организираната от синдиците на КТБ и надзиравана от Фонда за гарантиране на влоговете в България процедура за продажба на актив на обявената в несъстоятелност банка очевидно е била фиктивна, а контрол над нея е имал опозиционният по това време депутат от ДПС Делян Пеевски.

Думите на Божков могат да бъдат кредитирани с голяма доза на достоверност, защото фактите показват, че негова компанията наистина участва в процедурата. Компанията "Вабо интернал" АД достигна до предпоследния кръг на пресяване на кандидати. След него останаха само Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова. Именно Инвестбанк беше обявена за победител.

Само двете банки получиха одобрение от Българската народна банка да бъдат купувачи. Това впрочем не е изненада, защото наложила се от дълго време практика на БНБ е придобиванията на банки да бъдат позволявани само ако и купувачът има банков лиценз.

Практика, която претърпя колосална промяна с продажба на Общинска банка, случила се малко след сделката за „Виктория“. Тогава Столичният общински съвет одобри банката да бъде продадена на единствената подала оферта компания – лихтенщайнския фонд Novito Opportunities. Финансиращата компания пък се оказа, че е българската „Инса ойл“ на Георги Самуилов. 

Компания на Самуилов наскоро попадна в списъка на най-големите кредитополучатели на държавната Българска банка за развитие. Влизането на Novito Opportunitiesато собственик в Общинска банка получи светкавично одобрение от БНБ. Обяснението на управителя на централна банка Димитър Радев беше изключително забавно – това било приватизационна сделка и в нея БНБ не може да се меси.

Прочитът, който Васил Божков направи в петък звучи доста по-реалистично. Докато го увещавал да си поделят „Виктория“ Пеевски задействал процедурата да купи Общинска банка през подставени лица.

Така само в няколко изречения от участник в схемите последните промени на банковия пазар в България намериха своето логично обяснение.

Остава открит обаче въпросът как е възможно най-големият кредитор на КТБ – Фондът за гарантиране на влоговете и синдиците в банката да са в състояние да правят уговорки кой ще спечели конкурса за даден актив, още преди да са ясни участници в него. Ако думите на Божков са истина, в което едва ли има логична причина да се съмняваме, остава и въпросът колко още от разпродадените активи са били договорени на тъмно  преди да има търг за тях.

*Колаж на заглавната илюстраця - dunavmost.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар