вторник, 4 май 2021 г.

Защо Борисов няма да стане Доган

Лидерът на ГЕРБ и трикратен премиер Бойко Борисов (ще) се оттегля от активната политическа сцена и под лозунга „Да дадем път на младите“ (ще) контролира партията си от покоите си в Банкя. 

Горе-долу така звучи легендата, която периодично се изтъркулва в публичното говорене през устата на някой анализатор, политически наблюдател, социолог, или обикновен дизайнер, както се казва. Тази теория периодично се подхранва(ше) и от самия премиер в оставка. „Отстъпих назад да не ги ядосвам“. Така Борисов представи провалилата се номинация на Даниел Митов за премиер, както и отказа лидерът на ГЕРБ да бъде депутат в новоконституираното Народно събрание. 

Но това не е нова сюжетна линия. По време на третия си мандат Борисов многократно пускаше позивната „Оттеглям се“. Тя се завъртеше ту покрай невероятни конструктивни успехи по републиканските пътища, строителството на които лидерът на ГЕРБ превърна в свой основен професионален ангажимент, ту покрай неспирните критики от български и чужди неправителствени организации за липсата на медийна свобода и проблемите в правоохранителната система. 

Това „оттегляне“ на Борисов често бива(ше) представяно от същите анализатори, наблюдатели, социолози и обикновени дизайнери като припознаване на модела на Доган. „Иди си Бойко в Банкя и си управлявай от там, остави ги тия тука, те не разбират, колкото теб“. 

Самият Борисов нееднократно е намигвал към Доган. Откакто за първи път получи властта през 2009 г. Преди да влезе в управлението Борисов беше на вълната „Станишев и Доган ще ги гоня до затвора“. Но веднага след изпадането от управлението през 2013 г. лидерът на ГЕРБ смени плочата. В интервю за „Медиапул“ през февруари 2014 г. тогавашният опозиционен лидер казва:
„Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява“. 

„Оттеглянето“ на Борисов след последните парламентарни избори се превърна в обикновена комедия, каквато само лидерът на ГЕРБ може да забърка. Той първо се появи в изборната нощ пред паркираната в двора на къщата си служебна джипка, а после използва странната си контузия и посещение в болница да излъчва ежедневни живи включвания в профил си във Фейсбук. И така до понеделника след Великден, когато иначе демонстриращият силна набожност Борисов, включи турбото с два брифинга на ГЕРБ за няколко часа. 

Борисов не е Доган и няма как да бъде. 

 На лидера на ГЕРБ може много да му се иска да се показва в ролята на Кръстника, на този, който разпределя порциите в държавата, на Мъдреца, Началника от последно ниво, който може да контролира всичко в държавата от покоите си в Банкя. Много му се иска, но Борисов е абсолютно неспособен да го изпълни. Известен факт е, че почетният лидер на ДПС е вербуван от бившата Държавна сигурност навярно и обучаван да бъде точно това, което е – политически играч, безскрупулен спекулант, интригант на едро, човек способен да генерира зависимости и да ги използва. В същото време Борисов е обучаван за пожарникар. Двамата имат такава диспропорция във възможностите си, че е комично да бъдат сравнявани. 

И, да, Борисов наистина копира Доган със създаването на зависими медии и прокарването на капии в съдебната система. Но за разлика от Доган Борисов е комедиант. Той е медиен продукт. Нуждае се да бъде в центъра на камерите. Иначе не струва и пет пари. Борисов трябва да се прави на шут, за да има шанс. А да сте виждали шут, който не се показва пред публиката, а я разсмива и грабва без да се показва? Няма и да видите. 

Борисов няма да стане Доган. По-вероятно е да стане Тодор Живков и да изкара някой и друг месец в затвора. Вярвам всички не се съмняваме, че не е като да няма за какво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар