сряда, 4 ноември 2015 г.

Кой скри цесиите на #Кой



Кой какви цесии е направил в КТБ. И кой от важните клиенти как е спасил парите си. Това са два от въпросите, които най-често бяха задавани от обикновените вложители, вече кредитори на банката с отнет лиценз. 

И те продължават да са актуални и след публикуваните от синдиците на КТБ списъци на собствениците на привилегировани депозити и на притежателите им, направил цесии с тях. 

Актуални, защото списъците не показаха най-важното: кой стои от другата страна на цесиите. 

Примерът е прост. 
 Един от най-големите депозанти със специални условия е Еър пропърти девелопмънт (в несъстоятелност). Дружество, за което вече писах как средствата му бяха използвани за криминално покриванена задължения към КТБ на компании от орбитата на ДПС. Криминално, защото изземването на средствата от сметката на „Еър пропърти девелопмънт” е отвъд закона. Разбира се, в списъка на синдиците на КТБ няма да видите кой стои срещу цесията на “Еър пропърти девелопмънт”. 

Защо ли? 

Защото това е Първа инвестиционна банка, която пък от своя страна влиза в серия по покриване на задължения на ДПС фирмите. Ако сте забравили кои са те, можете да си го припомните в текста ми за „Вили Вист“, „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Сиболе България“. А както знаем, ПИБ е свещена крава за правителството и за БНБ. Свещена е, защото в драмата от лятото на 2014 г. приюти сметките на фирмите, контролирани от Ирена Кръстева и Делян Пеевски. За разплащането на задължения на „снахата“ на Кръстева в КТБ през сметка в ПИБ вече писах.


Няма да видите как „Промишлено строителство холдинг“ (ПСХ), контролирано ипритежавано по думите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев от депутата Делян Пеевски, участва в цесии с няколко ДЗЗД. ДЗЗД, изпълняващи инфраструктурни проекит, финансирани от европейските фондове. Да, онези толкова важни фондове, за които премиерът Борисов редовно жали, ако не се усвояват, или пък се хвали, че добре се усвояват. 

Няма да видите, че сред цедентите на ПСХ е бившатасъпруга на председателя на КРИБ, толкова обичания от Пеевските медии КирилДомусчиев. Ако пък погледнете в Търговския регистър, ще видите, че и собствеността в ПСХ е променена и вече не се контролира от офшорка, а от друг номинал. Може пък някъде из цесиите да са се засекли бизнес интереси. 

В списъка на синдиците на КТБ няма да видите и серията цесии и прихващания, които са направени от „Елит Петрол“. 
 Дружеството, което беше концентрирало в значителна степен най-атрактивните бензиностанции на „Петрол“ и което беше заложено пред банката. След серията цесии с физически лица, организирани от Гриша Ганчев, „Елит Петрол“ се оказа освободено от тежести и квесторите на КТБ вдигнаха залога върху него. Какво се случи след това, вече знаете – серия прехвърляния и апорти, които позволиха на Ганчев да заложи доста мини пред потенциалните опити на синдиците да върнат активи от групата на „Петрол“ в масата на несъстоятелността на КТБ. 

Няма да видите серията цесии с физически и юридически лица на „Риск Инженеринг“ и фирми от групата. Част от които е цесията наминисъра на културата Вежди Рашидов, за която вече писах.
Няма да видите как благодарение на серия цесии и прихващания, използвайки междинна фирма без история в КТБ, премиерският приятелАлександър Сталийски се превърна в нов сосбтвеник на завода за стъкло „Рубин“ вПлевен. Случай, за който можехте да прочетете само на „Финансови смислици“, докато Пеевската машина бълваше манипулации по случая. 


Няма да видите как държавните предприятия, които са имали депозити в КТБ, са влезли в серия от цесии с компании, контролирани от варненската групировка ТИМ, предпочитаща да се представя под името „Химимпорт“. Но няма да разберете как вкупом държавните форми са избрали точно ТИМ за купувач на вземанията им и каква е политическата договореност за това. 

Та от списъците на синдиците няма да видите почти нищо важно. Така и този елемент на декларираната публичност в разплитането на казуса КТБ остава само на квази ниво. 
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар