събота, 24 юли 2021 г.

Изчегъртване 2.0

 


Втори опит за трайно отстраняване на ГЕРБ, Бойко Борисов и стоящите зад него икономически, мутренски, криминални и политически сили.

Горе-долу така изглежда политическата картина в България в последните три месеца.

Операцията вече придоби известност като „Изчегъртване”. Думата за първи път беше употребена от лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов в интервю за БНР, в което казва:

„Направеното от ГЕРБ трябва да бъде изтрито, изчегъртано с всички законови средства. Защото то е невъобразимо и недопустимо. Трябва да бъде изтрито, за да има свободно отношение в бизнеса, в администрацията, във взаимоотношенията България – Европа, в медиите”.

Изчегъртване може и да не звучи много приятно, но по своята същност е доста точно определение. Нищо по-малко от изчегъртването на тумора ГЕРБ и Борисов няма да доведе до нещо полезно обществото.

Мнозина навярно вече са забравили, че подобна акция вече се случи веднъж – през 2013 г. Тогава това изчегъртване катастрофира в събитието „Пеевски шеф на ДАНС”.

Приликите са толкова много, че е трудно човек да не им обърне внимание:

1.   Острие на кампанията по чегъртане е популярно лице от телевизора. Тогава това беше Николай Бареков, сега е Слави Трифонов

2.   За целите на чегъртането се съставя нов политически субект. Тогава това беше „България без цензура”, сега е „Има такъв народ”

3.   Лидерът на ГЕРБ отново не пропуска случай да обяви, че е „поръчван”, ще бъде арестуван, претрепван и т.н. и в двата случая си е жив и здрав

4.   В изолацията си ГЕРБ се опитват да получат подкрепа в Европа, играейки ролята на преследвани и онеправдани

5.   Копчето за случването на изчегъртването, или не, се държи от ДПС и БСП

Но има и не малко разлики:

1.   През 2013 г. изчегъртването трябваше да стартира на гола поляна, сега има служебно правителство, което не е контролирано от ГЕРБ

2.   Президентът не е зависим от Борисов и ГЕРБ

3.   За сметка на това главният прокурор е предан на Борисов и няма да направи салтото на Цацаров да започне разследвания на управлението на ГЕРБ

Общото усещане е, че днес шансовете за успешно изчегъртване са по-големи. На пъво място има повече ангажирани. И политически и финансово. През 2013 г. финансовото (и не само) обезпечаване легна основно върху Цветан Василев. След неуспешния край на изчегъртването на Всилев се наложи да плати окончателната цена.

Днешните спонсори са по-скоро организирани в пул, споделящ разходите и съответно риска.

Големите разлики, които вещаят успех са две. На първо място това е политическата подкрепа от (раз)градската десница. През 2013 г. партиите от насипното дясно се противопоставиха, включително и чрез присъдружните си медии, на изчегъртването, защото нямаше никакви изгледи да учстват в преразпределянето на освободения от ГЕРБ терен. Напротив имаше очевидна негласна сделка за подкрепа на Борисов и ГЕРБ. Още повече, че първото правителство на Борисов се ползваше с разкоша на забележителен медиен комфорт в медиите на Иво Прокопиев.

Сега ситуацията е коренно различна и политическата обезпеченост с ключово присъствие в Народното събрание дава на (раз)градската десница всички основания да бъде активна в изчегъртването. Разбира се не функционално, а под формата на политическа подкрепа за „политики”.

Втората голяма разлика, която навярно ще донесе успех в чегъртането, е провеждането на избори при служебно правителство, което не е контролиано от ГЕРБ. Това доведе до загуба на изборите и спечелването им от острието на чегъртането.

Този факт изглежда дребен заради съвсем малката разлика, но е съществен. Защото дава съвсем легитимно основание ГЕРБ да бъдат изхвърлени от парламеннтарни политически живот. Правителството на ДПС и БСП от 2013 г. беше нелигитимно, защото изключваше спечелилата изборите партия. Този урок очевидно е научен и сега изборите бяха бързо повторени, но проведени при служебен кабинет, който не е подвластен на ГЕРБ. Така се стигна и до резултат, който е предпоставка за успешно чегъртане.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар