петък, 15 май 2015 г.

Какво пропуснахме между редовете от тефтера



Делото КТБ беше жертвано, защото разпространението на филтрирани и замаскирани копия прилича досущ на Филип-Златановата одисея

Риба, глътнала добре надут читателски балон
Тефтер за записване на посетители в КТБ обсеби медиите. Колкото и да е интересен, той не е „подаден” от Василев. Няма да питам КОЙ ни отвлича вниманието чрез него, защото по-важно е от какво.

Както обикновено се случва с разните му „списъци”, и този път голяма част от публиката отскочи да си вземе пуканки и се позабавлява с четене. Друга част пък се упражни в писане. 

Солидна доза обществена енергия се преля от пусто в празно. Вероятно авторите на мероприятието са доволни, защото моментната им цел е постигната – народът се диви на срещите отпреди две години, но изпуска от поглед по-важното - това, което се случва в момента.

Първото от тях е, че делото КТБ е жертвано и няма да доведе до осъдени. Защо ли? Ами защото от следствието започнаха да изтичат документи. Защото единственият начин тефтерът да се появи е ако някой силовак го е подготвил. 

Тетрадките са иззети при големия обиск през юни 2014 г., когато домакинът Василев беше посочен за поръчител на „убийството” на Делян Пеевски. 

Не съм съдебен спец, но от практиката си на обикновен читател съдя, че изтичането на документи от обвинението обикновено не води до добър резултат.
Замазването с коректор на данни от тетрадките пък прилича досущ на онова многострадално тефтерче на Филип Златанов. 

Впечатление прави липсата на политик от ГЕРБ. Бойко Борисов веднага се удари в гърдите с това. Съвпадение ще да е това, че точно когато все повече взе да се говори за ролята на ГЕРБ в разрастването и сриването на КТБ, сред гостите на Василев няма политици от партията. Или пък има, но са останали под коректора. Във Фейсбук вече има примери за това. 
По подобен магически начин в тефтерчето на Златанов Д.П. стана 10. А после самото тефтерче изчезна.

Публикуваните снимки на списъци много, ама много изглеждат като опит на Борисов да си върне на Василев за това, че разкри за оная среща, за която според премиера най-важното е, че се е провела в гаража му. 

Изобщо операцията „Тефтерите на Василев“ успешно играе ролята си на отклоняване на вниманието. Отклоняване от най-съществената част. А тя е: какво става в КТБ в момента. 

Какво правят синдиците, как го правят? 

Защо няма одитиран отчет за 2014 г. банката? 

Тоест, защо няма никой, който да е приел, че направените обезценки, на базата на които е отнет лицензът на банката, са верни?

Темата с т. нар. VIP депозити е упражнение в същата посока. Правилното решение е, ако наистина има сваляне на банкова тайна (а ако няма банка, то каква банкова тайна) то да важи за цялата информация и за всички операции в КТБ. Така всеки ще може да „надникне“ и няма да е нужно да се „крадат“ данни, за да се покаже неудобната част за сега властващите.   

Колкото до списъка от хора, той доказва едно – че Василев е имал положение. Положение, достатъчно да накара шефове на комисии в парламента и на регулаторни органи да отиват на крака. Въпросът е, ако имаш такова положение, кой може да те изкара извън него? 

А иначе аз с удоволствие бих прочел списъка с гостите останалите банкери в Топ 5. Имам странното усещане, ще ще се намерят повтарящи се участници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар