Братя Велчеви и Пеевски в опит да отхапят БТК в полза на ПИБ?


С мантрата, че така ще се гарантират „държавните пари”,  се подготвя акция, при която спасената от фалит банка да усвои като обезпечение голям миноритарен пакет от телекома

Има ли опит голям миноритарен пакет от БТК да бъде отхапан и даден на ПИБ? Това е въпрос за повече от 100 хил. лв. дори по ценоразписа на Комисията за финансов надзор (КФН). Факт е, че има маневри в тази посока. И тези маневри идват от управляващи политически лица, бивши такива и корпулентно-политически фигури с подчертано сенчест бизнес. Към тях съответно се присъединяват и подопечните им медии.

Голяма българска банка била атакувана в последните дни от медии, само и само да не успее да кредитира БТК. А зад тази „атака” стояли в тандем Цветан Василев и Иво Прокопиев. За поднасянето на тази „информация” трябва да сме благодарни на „отговорни национални медии”. Все от групата на младия преуспял корпулентен юнак с майка издателка.

Ако не сте разбрали - голямата банка ще да е ПИБ. Разпознава се лесно. В края на миналата седмица „Биволъ” публикува стряскащи данни за състоянието на кредитния портфейл на ПИБ и останалите малко на брой не толкова отговорни медии започнаха да задават въпроса защо мълчат регулаторите. И ще се появи ли някой, който да каже къде отиват дадените в ПИБ държавни пари и с какво са гарантирани.

И изведнъж пред ПИБ се отваря опцията да станат „кредитори” на БТК. Т.е. ще могат да вкарат като обезпечение и някой читав актив в портфейла си. Как точно ще се случи, не е много ясно. Но очевидно е, че тази медийна артилерия подготвя почвата за нещо сериозно, при това с държавно участие.

Защото преди тази артилерийска атака видяхме първо разузнавателна акция на Бойко Борисов. В любимия си и неподражаем стил на галопиращ в аптека слон, той отреди на прокуратурата да ходи по чужбината да събира 1 млрд. лв. от изнесените от КТБ пари. За бързото осребряване на активи в КТБ вече неколкократно говори и любимият на Делян Пеевски патрньор за раздумки в сладкарницата - министърът на финансите Владислав Горанов.
Че активите на КТБ не тряба да се губят и разграбват, е въпрос без коментар. Но КОЙ трябва да бъде пазителят им?

След като казусът с КТБ беше окончателно отигран институционално и остана битката да се води в съда, медиите на/около Пеевски преместиха огъня си в посока БТК. Огневата мощ е съсредоточена върху председателя на Съвета на директорите Златозар Сурлеков. Сурлеков е човек от екипа на Цветан Василев и беше член на надзора на КТБ, преди БНБ да я постави под специален надзор. Причината е ясна - той трябва да бъде отстранен, за да се овладее компанията отвътре.

Но има и резервни варианти.

Според представители от бранша вече има заплахи, че ако в дружеството не се смени акционерната структура, компанията ще бъде смачкана институционално. Комисията за защита на конкуренцията, която щедро разреши поредицата съмнителни придобивания през офшорни фирми в „Булгартабак”, вече обяви, че разследва БТК. При това на фланга – и за придобиването на НУРТС, и за сделка в Люксембург, с която не се променя контролът над компанията, но се сменя номиналният държател на акции.
А „Виваком” вече стана веднъж обект на атака, при която се скапаха както мобилната мрежа, така и стационарната, а и интернета.

Във фирмата има акционерна война.

Това е повече от ясно. Основните акционери - Цветан Всилев и VTB Capital  (за които той впрочем твърди, че са само номинални акционери) - са в конфликт. Той вече се прояви и в конфликта за това кой да контролира оперативното ръководство на телекома.

Според източници от бранша коалицията около Велчеви, които се явяват като представители на VTB, иска да постави начело на БТК бившия силен човек в телекома Михаела Калайджиева.

Но кой реално притежава компанията и кой иска да я притежава? Според запознати целият конфликт идва от особеното състояние на ТЦИМЕ. Дружеството се контролира от приближената на основния свидетел на прокуратурата и водещ играч в отбора на Пеевски Бисер Лазов - Теодора Танева. Танева е човекът, който в края на 2013 г. е наредил от банковата сметка на ТЦИМЕ към притежаваното от майката на Пеевски Ирена Кръстева дружество „Балканска медийна компания” да заминат 50 млн. лв. Пари, с които Кръстева на практика изгради алиби за сина си откъде има възможност да си позволява стандарта на живот, който води само с депутатската си заплата. Така че тук връзката Танева – ТЦИМЕ – Пеевски – БТК е директна.

ТЦИМЕ беше и първата компания, която Пеевски удари в разразилия се скандал между него и Цветан Василев. Със скандално решение на отстранената вече от длъжност съдия Ченалова сметките на дружеството в КТБ бяха блокирани, а в компанията влезе синдик. А ТЦИМЕ държи чрез верига от дружества контрол над миноритарен, но значителен дял от БТК. Това е делът, който братя Велчеви отказват да освободят, въпреки че вече реално не притежават. Според запознати с конструирането на сделката, VTB са получили парите си за „своя” дял и нямат интерес към БТК. Но братята използват ситуацията около КТБ и задържат контрола над акциите. В опит като истински „златотърсачи”, както ги определи в интервю за „Банкеръ” Цветан Василев, да намерят по-печеливш изход от позицията.

А кандидати да им осребрят позицията бол. И все от корпулентния кръг. За този дял зъби точи и т.нар държава. Която комай също не е мръднала от  влиянието на същия кръг. Поне такива косвени знаци се подават пак през Пеевските медии. Как стана така, че БТК сближи руските и български държавни позиции, не стана ясно. Но активът си го бива, така че аз очаквам и на по-значими аномалии да станем свидетели.

Остава въпросът по каква точно линия ПИБ ще се намести в акционерната война и не е ли това компенсация от Пеевски, че получи подкрепа от банката в разгара на конфликта с Василев. И ако се чудите каква подкрепа, можете да прочетете как ПИБ щедро се отказа от вземания в КТБ, които позволиха на близки до ДПС фирми да „се откупят” и да скъсат връзката с банката.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: