вторник, 3 юли 2018 г.

Технология на терора



Прокуратурата в България не е независима институция и не работи в защита на обществения интерес, каквото е задължението й по Конституция. Тя е подвластен на външна намеса репресивен орган, който има за цел единствено да преследва неудобните за управляващата в България мафия.

Не ви се вярва? Сега ще ви го докажа документално!

Декември 2014 г. е. Основната фаза на „операция КТБ“ е приключена – банката е с отнет лиценз, има назначени квестори, второто правителство на Борисов е на власт и активно притиска ВАС да приключва оспорването на отнетия лиценз за да се започне с разпарчетосването на останалото в банката.

„Делото КТБ“ още се търкаля някъде из стаите на столичното следствие и Софийска градска прокуратура. 

Медиите са под пълен контрол. Най-активни по темата са изданията на „Нова българска медийна група“, притежавани по това време от Ирена Кръстева – майка на ДПС депутата Делян Пеевски. Останалите активни са издания, финансирани със средства с произход КТБ – „Труд“, „24 часа“, „Преса“ (вече покойник), БЛИЦ, „Уикенд“, ПИК и т.н.

Появява се обаче един малък блог, който започва да създава проблеми. Той публикува документи с източник КТБ и разказва истории, които не съвпадат с официалната версия. Моят блог.

Това трябва да бъде прекратено. Но как? С репресивния апарат на държавата, разбира се. 

Декември 2014 г. е. 

Васил Захариев, главният редактор на издавания по това време от майката на ДПС депутата Делян Пеевски Ирена Кръстева вестник „Телеграф“, изпраща сигнал до главния прокурор с копие до ДАНС.

Сигналът е входиран в деловодството на главния прокурор. Това е възможен, но необичаен път за сигнали до прокуратурата. Очевидно за авторите на сигнала той е бил от особено голямо значение. 

Той се базира на публикации от приложението на същия в. „Телеграф“ със заглавие „Кражбата на века – КТБ. Истината за Цветан Василев и бандата, която ви ограби“.

Враг на народа. Или поне на Пеевски

Сред посочените в него врагове на народа попадам и аз.
Престъпленията, в които съм номиниран от Захариев:
-       - Според журналистическите ми материали в дейносттта на банката не е имало нищо смущаващо.
-       - Опитвам се да опровергавам официалните данни на БНБ.
-       - Опитвам се да обвинявам други лица за фалита на банката и по този начин да отклоня вниманието от Цветан Василев и създадената схема.
-       - Съгласно публично оповестени данни може би съм сред лицата, получавали финансиране от КТБ или свързани с нея дружества.

Какви са последствията?

Репресивната машина се задейства моментално. Сигналът е разпределен от Цацаров към неговия заместник по време, а сега шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Наред с това, че се ползва с положителния поглед и очевидното одобрение на изданията на Пеевски, Сарафов ще остане в историята с репликата си „Кой ми сра в гащите“, произнесена в национален ефир. От там сигналът е изпратен към Софийска градска прокуратура. Където обективно му е и мястото.

Следват призовки за следствието, постановления за данъчни проверки и ревизии, търкаляне на документооборот.
Резултатът от всичко това е провал за поръчителите. Но за него ще разкажа в отделен текст.

Какво показва сигналът?

Сигналът на главния редактор на „Телеграф“ е забележителен с това, че за първи път в него се говори за организирана престъпна група, съставена от мениджмънта на КТБ, която е източвала банката. До този момент такава версия не съществува в нито едно от публичните изявления на ръководещия разследването прокурор Иван Гешев - всички до едно цитирани в медии, контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски. 

Не съществува и в официалните съобщения на прокуратурата

В крайния си вариант обаче обвиненията към 18 човека по делото КТБ са точно за организиране и участие в престъпна група.

Какво означава това ли? 

Всичко това показва простия механизъм, по който работи СИСТЕМАТА за ТЕРОР. Прокуратурата на България 
получава методически указания и директни задачи от външни за системата източници. Да го кажа просто. Чрез изданията си ДПС депутатът Делян Пеевски, който контролира главния прокурор Сотир Цацаров на къса верижка, спуска задачи и задава в каква посока да се движат разследвания. Но не само. Чрез изданията си Пеевски създава фалшиви предпоставки, на базата на които прокуратурата да получи формални основания да започне репресия над посочените от него за врагове.

И това не само е възможност. Това се случва ежедневно. Посоченият пример е личен, но той не е изолиран.

Какъв е пътят?

С действията си някой попада в полезрението на управляващата държавата мафия. Говори с факти срещу управлението на Борисов. Има разработен и печеливш бизнес, но отказва да се снася. По някаква си причина пречи на Пеевски да завземе още територия или разбива неговите версии за истината. Все пак той е монополист на пазара за продаване на истината и всеки, посегнал към този пазар, е враг.
Моментално за него се провежда операция „разследване“, което се публикува в медиите на Пеевски или в контролирани от него издания. По правило това са пълни измислици или изваждане на факти от контекста, навързване в абсурдна, но стройна сюжетна линия, представяна за истинна. 

Формално, на базата на тези публикации, външно юридическо звено, групирано около адвоката на Пеевски Александър Ангелов, оформя сигнал. Този сигнал изпълнява ролята на заповед „да се удари“. Сигналът се входира в прокуратурата от контролирана от Делян Пеевски медия. Системата на репресията е задвижена. Остава само да очаквате ударите на формално държавните институции. Формално държавни, защото единственото държавно в тях са плащаните от държавата заплати.

Вносителите

Снимка: agentibg.com
Във всяка една система важни са и изпълнителите. Кои са изпълнителите в конкретния случай?
Главният редактор на в. „Телеграф“ Васил Захариев двукратно е обявяван за агент на Държавна сигурност. Обявен е като агент на Шесто управление на ДС от Комисията по досиетата през 2015 г. 
Работил е под псевдонима „Викторов“. Привлечен е към комунистическите репресивни тайни служби през ноември 1988 г., когато е бил на работа във в. „Народна младеж“.
С писмо от февруари 1990 г. за него е изпратено предложение за изключване от агентурния апарат и унищожаване личното и работното дело на агент „ВИКТОРОВ”, а предложението за това с дата 7 май 1990 г. 

Според специализирания сайт agenti.com първото обявяване на Васил Захариев като сътрудник е през декември 2011 г. Тогава Комисията обявява неговата принадлежност при допълнителната проверка на собствениците и лицата на ръководни постове във в. „Стандарт“.

Тогава Захариев е огласен като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1982 г. Принадлежността му е установена в регистрационния дневник и в документ за заличаването му по отчета.

Журналистът обаче завежда дело срещу това решение на Комисията и го печели, след като съдебният състав по неговото дело взима едно от редките решения, противоречащи на дотогавашната съдебна практика, като посочва, че Комисията не е доказала дейност на сътрудника. Съдът не се съобразява с факта, че законодателят в лицето на Народното събрание обаче не е вменил на Комисията задължение да доказва дейност, а само да установява принадлежност на базата на определени документи, както тя постъпва в случая.

Въпросният съдебен състав не се съобразява и с решението на Конституционния съд от 2012 г., според което напълно е законно и съобразено с Конституцията обявяването на сътрудници на тоталитарните служби по регистрационни дневници или документи в картотеки в случаите, когато режимът е унищожил работните или личните им дела.
След това съдебно решение Комисията се съобразява с него и заличава обявяването на Васил Захариев като сътрудник на ПГУ.

При систематизирането на архивите на ДС през 2015 г. Комисията по досиетата попада на нови архивни документи, отнасящи се до Васил Захариев. Това са картони в картотеката на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Снимка: Facebook
Физически вносител на сигнала на „Телеграф“ в регистратурата на главния прокурор е Наталия Радославова, която в изданията на Делян Пеевски е титулувана като зам.-главен редактор на „Монитор“. 

Изданията на Делян Пеевски имат отличителната черта, че почти никога не подписват публикациите си. Такъв е и случая с приложението „Телеграф ФАКТ“. За това е трудно да се установи журналистическата позиция на Радославова по основните обществени проблеми. 

Името й споменато в текст на „Монитор“ без автор. Той е със заглавие: „Капитал” пробутва евтини манипулации за фиаското си в Брюксел“, в който с евтини определения и епитети са атакувани издатели и журналисти от „Сега“, „Капитал“, „Клуб Z”, „Биволъ“. Поводът  за пътуването й до Брюксел е да оборва изводите от представената там „Бяла книга за свободата на словото“, издадена от Съюза на издателите. 

И какво от всичко това?

Често слушам, че в България имало изградена паралелна структура, която да контролира институциите. Не е вярно. Няма паралелна структура. Това си е същата държавна структура. Но не работи в обществена, а в частна полза.
И така ще бъде, докато тази структура не бъде разрушена. Занулена. 

Тя не може да бъде реформирана. Съжалявам.

понеделник, 29 януари 2018 г.

Моята позиция във връзка с материaл на BiT от 28 януари 2018 г.

Във връзка с видеоматериал от последното издание на предаването на Просто Диков BIT по BITelevision със заглавие "Цветан Василев раздавал на поразия милиони евро на видни социолози, политици, журналисти, твърди главният свидетел срещу него Бисер Лазов. Кои са точните имена, дати и суми – говори Люба Кулезич", където се отделя внимание и на моята особа.


Както неведнъж съм съобщавал публично, два пъти съм давал показания в следствения отдел към Софийска градска прокуратура. И двата пъти след ключови публикации по темата „Булгартабак“. Първия път - след първата публикация, в която описах финансирането на схемата, участниците в нея, собствеността на Пеевски (в първоначалния си вид Ирена Кръстева + Цветан Василев), Бойко Борисов, Ахмед Доган, Сашо Сталийски и т.н.
Разбира се, предполагам, че става дума за чисто съвпадение.

И двата пъти по един същ казус - по показания на свидетеля Бисер Лазов.

За какво става дума?

Като част от материалите по „делото КТБ“ се развява и договор между една от фирмите големи инфраструктурни строители през 2011 - 2014 г. и малка издателска фирма, в която аз бях съдружник.

БЯХ, защото след като започна институционалната инквизиция над мен и агресивното ми олайнявяне от медии на г-н Пеевски, аз я напуснах. С единствената цел да може фирмата да продължи да работи. Тя работи и до днес. Защото дейността на тази фирма никога не е зависела от един-единствен договор. Нещо, което беше установено и от направената й проверка от НАП. Според протокола от проверката от НАП, впрочем, категорично е доказано, че компанията няма отношения с КТБ.

Всъщност става дума за стандартен договор между рекламодател и издател. Между две частни компании. Лично съм преговарял за него с изпълнителния директор на компанията рекламодател, както и с Бисер Лазов. Това е документирано от серия и-мейли, разменени драфт варианти на договора с рекламодателя и т. н. Нищо незаконно, нищо под масата и нищо фиктивно.

И следствието, и НАП видяха банковите извлечения за плащанията, както и статистиката по изпълнение на договора. Сега материалите по този велик казус са отделени в едно от „отделените от мегаделото КТБ“ досъдебни производства и се търкаля разследване срещу неизвестен извършител по което аз вече бях ощастливен за свидетел.

В какъв обем е?

Не намирам никаква логична причина да влизам в детайли по договора, само ще отбележа, че обемът е толкова малък, че на фирмата издател, която към онзи момент имаше редица други рекламодатели и партньори, т.е. като всяка нормална компания имаше значителни други приходи, дори не й се наложи да се регистрира по ДДС.

Компанията не притежава имоти. Работила е години преди този договор. Работи и години след него. И сега работи. Най-вероятно ще продължи да работи дълго. Ако някой не си е поставил за цел наказателно да я съсипе.

Какво съм получил аз?

Аз съм получил НУЛА (0) лева от това приключение. Всичките приходи са използвани от компанията за дейността й. Компанията не е раздавала дивидент. И, не, аз не съм получавал нито заплата, нито какъвто и да е доход от нея.

Получил съм други неща обаче. Какви ли?

По нареждане на прокуратурата през 2015 г. над моите доходи беше направена проверка от НАП. Проверката приключи, без да влиза в ревизия. Разлика между доход и разход НЕ беше установена. Както не беше установено и придобито имущество.
Знам, че това особено много тормози замислилите инквизицията. Защото не успяха да намерят причина, която да ме накара да замлъкна.

Напротив. Мотивират ме още повече.

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Пеевски ликвидира още една своя следа към КТБ



В ликвидация е обявена компанията „Алфа медиа груп“, в която бяха съсредоточени голяма част от имотите семейна собственост на ДПС депутата и майка му Ирена Кръстева

Докато предлага законопроект за „осветляване“ на случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и за прекратяване на „вторичното разграбване“ ДПС депутът Делян Пеевски продължава със стройния си план по ликвидиране на своите следи в банката.

Справка в Търговския регистър показва, че в ликвидация е обявена компанията „Алфа медиа груп“, в която бяха съсредоточени голяма част от имотите семейна собственост на ДПС депутата и майка му Ирена Кръстева. Част от тях – използвани от ДПС депутата в по-бедничкия му период, когато той трябваше да маскира широкия си живот и стандарт.

През пролетта на 2014 г., когато Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев са в конфликт, а ДПС депутатът мобилизира всички сили да събори КТБ, „Алфа медиа груп“ започва да прехвърля имоти към притежаваната по това време от майката на Пеевски Ирена Кръстева „Балканска медийна компания“. Справка в Имотния регистър показва, че чрез едноличната си фирма Ирена Кръстева е придобила 20 (двайсет) имота от „Алфа медиа груп“. При това имотите не са подбирани кой знае колко. Придобита е например жилищна сграда и поземлен имот на ул. „Иван Богданов“ No:2 във вилната зона на Симеоново. Това е съседният имот на къщата от No:2, която Пеевски е засичан да обитава и заради която охраната му блокира цялата улица.

Следващият имот, който Кръстева бърза да прибере под контрола си, е курортна туристическа сграда в местността Железни врата на кв. Симеоново в Природен парк „Витоша”. Това най-вероятно е сградата на бившия почивен дом на Полиграфическия комбинат.
Имотът стана известен като „Хижата“ в списъка с активи, които Пеевски и Цветан Василев са обсъждали как да бъдат разпределени в перида края на 2013 – пролетта на 2014 г.

Следват магазини, апартаменти, парцели. Серията продължава и на 7, 10 и 20 март и така до 14 април 2014 г.

 Докато КТБ е действаща банка „Алфа медиа груп“ е замесена в серия от трансакции с фирма „Заир 2009“ и „Балканска медийна компания“. Фирма „Заир 2009“ е компания, която в момента е собственост на Меглена Пигова – Петрова. Това е съпругата на бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров, известен като „тъста на Пеевски“. До февруари 2015 г. обаче собственик на дружеството е Зара Петрова - жената, от която Делян Пеевски има дете. 

В периода 2012 – 2013 г. фирма „Заир 2009“ г. получава редовно преводи от „Балканаска медийна компания“ и почти моментално нарежда част от парите към „Алфа медиа груп“. Тройната схема най-вероятно е имала за цел в „Алфа медиа груп“ да се осигуряват „чисти“ средства, с които ДПС депутатът Пеевски да поддържа стандарта си на живот.

Откъде са парите

За такава операция по пречистване, каквато очевидно са разиграли мама и син, се изисква сериозна сума.
Но откъде са парите всъщност? Според отчета на "Балканска медийна компания" за 2013 г. общите приходи на дружеството са за 65 млн. лв., като в голяма степен  - 47 млн. лв. идват от „положителни разлики от операции с финансови активи“.
Парите идват в точния момент за Кръстева, тъй като по това време тя е подложена на данъчна проверка. Поводът е сигнал срещу сина й Делян Пеевски, че участва в организирана престъпна група. Сигналът е подаден от активната по това време неформална група за натиск „Протестна мрежа“ и е срещу Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. Това е и сигналът, използван като повод за началото на разследването срещу Василев.
Но какво се крие зад тази счетоводна дефиниция?
Парите са постъпления от продажба на дялове в дъщерно предприятие. Това е „Си Ди Дивелопмънтс“, което от своя страна има няколко дъщерни дружества. То е съвместна собственост на притежаваната от Кръстева БМК и Технологичен център – Институт по микро електроника (ТЦИМЕ) – компания, притежавана в миналото директно от Цветан Василев. Допреди атаката по КТБ тя се считаше за част от групата фирми, които са под косвения контрол на банкера.  Сега обаче е под контрола на еманципиралия се от Цветан Василев изпълнителен директор Теодора Танева и доскорошното доверено лице на банкера - Бисер Лазов. Лазов е и основен свидетел на прокуратурата по обвинителните дела по казуса КТБ. Именно Танева като изпълнителен директор, а Лазов като финансов идеолог, са очертали и изпълнили мътната операция между ТЦИМЕ и БМК. Двете фирми са партньори не от вчера.

Схемата по пречистването на парите довежда дотам, че в края й Кръстева и Пеевски разполагат със средства, с които депутатът може да докаже високият си стандарт на живот, непостижим за обикновен депутат.