Пеевски ликвидира още една своя следа към КТБ

понеделник, октомври 30, 2017 0 Comments



В ликвидация е обявена компанията „Алфа медиа груп“, в която бяха съсредоточени голяма част от имотите семейна собственост на ДПС депутата и майка му Ирена Кръстева

Докато предлага законопроект за „осветляване“ на случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и за прекратяване на „вторичното разграбване“ ДПС депутът Делян Пеевски продължава със стройния си план по ликвидиране на своите следи в банката.

Справка в Търговския регистър показва, че в ликвидация е обявена компанията „Алфа медиа груп“, в която бяха съсредоточени голяма част от имотите семейна собственост на ДПС депутата и майка му Ирена Кръстева. Част от тях – използвани от ДПС депутата в по-бедничкия му период, когато той трябваше да маскира широкия си живот и стандарт.

През пролетта на 2014 г., когато Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев са в конфликт, а ДПС депутатът мобилизира всички сили да събори КТБ, „Алфа медиа груп“ започва да прехвърля имоти към притежаваната по това време от майката на Пеевски Ирена Кръстева „Балканска медийна компания“. Справка в Имотния регистър показва, че чрез едноличната си фирма Ирена Кръстева е придобила 20 (двайсет) имота от „Алфа медиа груп“. При това имотите не са подбирани кой знае колко. Придобита е например жилищна сграда и поземлен имот на ул. „Иван Богданов“ No:2 във вилната зона на Симеоново. Това е съседният имот на къщата от No:2, която Пеевски е засичан да обитава и заради която охраната му блокира цялата улица.

Следващият имот, който Кръстева бърза да прибере под контрола си, е курортна туристическа сграда в местността Железни врата на кв. Симеоново в Природен парк „Витоша”. Това най-вероятно е сградата на бившия почивен дом на Полиграфическия комбинат.
Имотът стана известен като „Хижата“ в списъка с активи, които Пеевски и Цветан Василев са обсъждали как да бъдат разпределени в перида края на 2013 – пролетта на 2014 г.

Следват магазини, апартаменти, парцели. Серията продължава и на 7, 10 и 20 март и така до 14 април 2014 г.

 Докато КТБ е действаща банка „Алфа медиа груп“ е замесена в серия от трансакции с фирма „Заир 2009“ и „Балканска медийна компания“. Фирма „Заир 2009“ е компания, която в момента е собственост на Меглена Пигова – Петрова. Това е съпругата на бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров, известен като „тъста на Пеевски“. До февруари 2015 г. обаче собственик на дружеството е Зара Петрова - жената, от която Делян Пеевски има дете. 

В периода 2012 – 2013 г. фирма „Заир 2009“ г. получава редовно преводи от „Балканаска медийна компания“ и почти моментално нарежда част от парите към „Алфа медиа груп“. Тройната схема най-вероятно е имала за цел в „Алфа медиа груп“ да се осигуряват „чисти“ средства, с които ДПС депутатът Пеевски да поддържа стандарта си на живот.

Откъде са парите

За такава операция по пречистване, каквато очевидно са разиграли мама и син, се изисква сериозна сума.
Но откъде са парите всъщност? Според отчета на "Балканска медийна компания" за 2013 г. общите приходи на дружеството са за 65 млн. лв., като в голяма степен  - 47 млн. лв. идват от „положителни разлики от операции с финансови активи“.
Парите идват в точния момент за Кръстева, тъй като по това време тя е подложена на данъчна проверка. Поводът е сигнал срещу сина й Делян Пеевски, че участва в организирана престъпна група. Сигналът е подаден от активната по това време неформална група за натиск „Протестна мрежа“ и е срещу Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. Това е и сигналът, използван като повод за началото на разследването срещу Василев.
Но какво се крие зад тази счетоводна дефиниция?
Парите са постъпления от продажба на дялове в дъщерно предприятие. Това е „Си Ди Дивелопмънтс“, което от своя страна има няколко дъщерни дружества. То е съвместна собственост на притежаваната от Кръстева БМК и Технологичен център – Институт по микро електроника (ТЦИМЕ) – компания, притежавана в миналото директно от Цветан Василев. Допреди атаката по КТБ тя се считаше за част от групата фирми, които са под косвения контрол на банкера.  Сега обаче е под контрола на еманципиралия се от Цветан Василев изпълнителен директор Теодора Танева и доскорошното доверено лице на банкера - Бисер Лазов. Лазов е и основен свидетел на прокуратурата по обвинителните дела по казуса КТБ. Именно Танева като изпълнителен директор, а Лазов като финансов идеолог, са очертали и изпълнили мътната операция между ТЦИМЕ и БМК. Двете фирми са партньори не от вчера.

Схемата по пречистването на парите довежда дотам, че в края й Кръстева и Пеевски разполагат със средства, с които депутатът може да докаже високият си стандарт на живот, непостижим за обикновен депутат.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: