Mtel към абонатите си: Искаш не искаш спортни канали - ще плащаш

четвъртък, март 09, 2017 , , , 0 Comments



Абонатите на мобилния оператор Mtel, които ползват услугата кабелна телевизия, ще плащат за шумно рекламираните нови спортни канали на телекома, дори и да не гледат. 

Компанията изисква от абонатите си изрично да се откажат от спортните канали Mtel Sport 2 и EDGEsport, които разпространява в своята мрежа от 1 март. В противен случай ще им начислява допълнително по 1.99 лв. на месец. 

Тази „новина“ се прокрадна в последните няколко дни в някои не толкова популярни сайтове като Economic.bg и Topnovini.bg, но бързо беше залята от агресивна PR кампания на Mtel в големите национални медии.

В кратко текстово съобщение до абонатите си мобилният оператор набляга на това, че услугата ще е безплатна до 31 март. 

Mtel: Gledaite Mtel Sport bezplatno do 31.03! Sled tova polzvaneto prodalzhava sreshtu 1,99lv/mes. Za otkaz otgovorete sas SMS s tekst STOP i Vasheto EGN.
От специалното прессъобщение на Mtel по случай старта на спортните канали пък става ясно, че ако клиент се откаже до 30 юни 2017 г., начислените суми за новите канали ще му бъдат възстановени. Кога и как, не е ясно.

В какво се състои проблемът

Проблемът е много ясен и вече е установен от Комисията за защита на потребителите. Според КЗП разпоредбите в Закона за защита на потребителите (ЗЗП) забраняват доставките на стоки и предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.
В отговор на жалба на абонат КЗП посочва, че ако операторът изисква от потребителите да заплащат за предоставянето на ТВ канала след изтичането на безплатния период и се установи, че потребителите не са заявили изрично, че желаят да ползват ТВ канала, Комисията ще бъде задължена да предприеме действия съобразно разпоредбата на чл. 208 от ЗЗП, която предвижда за нарушенията по чл. 62, ал. 1 от ЗЗП на юридическите лица да се налагат имуществени санкции в размер от 1000 до 3000 лв. за всяко извършено нарушение.

Защо е цялата врътка

Мобилните оператори в България, а и не само, са все по-зависими от пазара на фиксирани услуги. Непрекъснатото понижение на цените на мобилните услуги и роуминг цените носи спад в приходите. Това в някаква степен може да се компенсира само с ръст на фиксираните услуги. Според официалните данни на компанията майка Telekom Austria фиксираните услуги на Mtel са се увеличили с 2.3% до 22.2 млн. евро. 

Таксата от 1.99 лв. може и да не донесе кой знае какъв голям приход за телекома. Но пък автоматичното закачване на абонатите ще гарантира голям брой „достигания“, което е част от борбата за достигане на повече рекламодатели.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: