Препродажбата на bTV е причина за свалянето на „Шоуто на Слави“

вторник, март 28, 2017 , , 0 Comments



CME е в напреднала фаза по продажбата на телевизията на американски инвестиционен фонд, а част от сделката ще бъде и придобиването на групата „Спортал“

Свалянето на „Шоуто на Слави“ от ефир, което bTV предприе в понеделник, най-вероятно е повлияно от предстоящата препродажба на телевизията. Според запознат с процеса източник собственикът на bTV Central European Media Enterprises (CME) е в напреднала фаза по продажбата на телевизията. Купувач е американски инвестиционен фонд с портфолио и в медийни проекти и общ портфейл от близо 3 млрд. долара. 

Сделката се очаква да бъде завършена съвсем скоро и CME очевидно иска да си спести потенциални проблеми с официалната власт в България. 

Част от сделката е придобиването и на спортната група „Спортал“. Това ще бъде най-голямата сделка за годината на българския медиен пазар. Новата компания ще надмине по приходи групата, формирана след обединението на "Нова ТВ", "НетИнфо" и "Дарик Уеб". 

Новата група БТВ/Спортал ще има допълнителни над 20 млн. евро за нови придобивания и нов бизнес. Стратегията на групата БТВ/Спортал предвижда да се инвестира в откупуване на спортни права. Това е класически подход на българските телевизии в последните години с цел да се набере зрителска маса. 

Спортал ТВ ще добави нови 4 спортни ТВ канала, както и ще предостави нова дигитална платформа за спортно съдържание. Към портфейла си БТВ/Спортал ТВ ще добавят и правата за футболната А Група. 

„Шоуто на Слави“ беше спряно в понеделник от ефира на bTV. Вместо нов епизод на предаването на екрана течеше старо издание, придружено от надпис „Планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание“. 

В писмо до медиите, изпратено късно в понеделник вечерта от пресслужбата на телевизията пишат, че планираният епизод на шоуто няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за

"телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

В писмото си телевизията добавя: „Уважаваме професионализма на екипа на "Седем Осми" и опита им в създаване на развлекателни програми. Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за bTV.“

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: