Как цековата ПИБ покри кредитите на пеевските офшорки в КТБ

понеделник, март 06, 2017 , , , , , 0 Comments



Няма как да не сте чули как по тъмна доба в последния работен ден от миналата седмица Министерството на околната среда и водите реши, че няма нужда да се прави екологична оценка на актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин. Решението е в полза основно на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“, защото дава възможност за изграждане на нови ски съоръжения без да има оценка за екологичното въздействие. 

„Юлен“ от години е с офшорни собственици, които са линквани по всевъзможен начин със собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Както и с кредитирани от практически фалиралата на два пъти – за последно през юни 2014 г. банка, спасена само благодарение на налята държавна помощ от 2 млрд. лв. Решение, взето при управлението на доминираното от ДПС правителство на Пламен Орешарски.

Колко свързана с ПИБ е „Юлен“? Разследване на сайта „Биволъ“ показва, че една от офшорките с дял в „Юлен“ - регистрираната в Британските вирджински острови „Т.А.К. сървисиз“ има управители свързани с фирма на Мила Георгиева от бандата на „Килърите“, обвинена в поръчкови убийства и рекет. Свързват ги и съмнителни финансови операции през трета фирма,  в които има данни за пране на пари. „Георгиева е издирвана и от румънската прокуратура и за кражбата на 26 милиона евро от храни за бедни, осъществена със съдействието на ПИБ“ , припомня още сайтът за разследваща журналистика. 

„Юлен“ е компания от вселената фирмички, кредитирани от ПИБ, обвързани с банката, със собствениците и управителите на други кипърски фирми, притежание на социално слаби, слабо известни кипърски граждани.
Бързото и успешно преминаване на ключови решение през контролните институции в България обикновено не се случват без политическо влияние. 

Е, ПИБ и контролираните от банката и собствениците й фирми не могат да се оплачат от бавно разрешаване на своите казуси, когато се нуждаят от намеса на държавата. При това все положително.
Но това е двустранен процес. През 2014 г. например ПИБ покри със серия от цесии кредитите на свързвани с ДПС депутата Делян Пеевски в КТБ. Тогава КТБ беше поставено под особен надзор, а Пеевски се нуждаеше спешно от решение, което да го освободи от свързаност на бизнеса му с КТБ. 

Банката на Цеко Минев е влязла в договори за цесии, с които формално е покрили задължения на -  „Вили Вист“, „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Сиболе България“. 

С директен кредит от ПИБ пък е покрито задължението на “Хермес Солар”. Пълното покритие на кредита едва ли е трудно за обяснение. “Хермес Солар” е известна като фирмата на Ахмед Доган. До 18 юли 2014 г., което е близо месец след вкарването на КТБ под специален надзор, мажоритарен собственик на “Хермес Солар”е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства личен секретар на Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. 

Общата сума на покритите от ПИБ задължение на ДПС фирми към КТБ е за над 95 млн. лв. Каква част от тях се обслужват в момента е напълно неясно. Но пък дори и да не ги обслужват, собствениците на фирмите може да са намерили начин да излязат от ситуацията с положителното разрешение на казуса около застрояването на Пирин.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: