Държавата губи нови близо 30 млн. евро от БТК


Борисов и Путин: Куче влачи 50 млн. долара

Консорциумът, воден от Спас Русев, Милен Велчев и инвестиционното поделение на банката на КГБ – руската VTB Capital, няма да плати очакваните около 150 млн. евро към бившите собственици на телекома, кредитирани от КТБ

Държавата губи нови близо 30 млн. евро от проспиването на сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК). Консорциумът, воден от Спас Русев, Милен Велчев и инвестиционното поделение на банката на КГБ – руската VTB Capital, няма да плати очакваните около 150 млн. евро към бившите собственици на телекома, кредитирани от КТБ. Постъпилите средства се очакваше по линия на несъстоятелност на кредитираните от КТБ фирми да попаднат в масата на несъстоятелност на банката. Нейният най-голям кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете в България, на свой ред кредитиран със заем от държавния бюджет. 

Консорциумът, воден от Спас Русев, Милен Велчев и руската VTB Capital обяви през август, че е затворил сделката за 100% от люксембургската InterV Investment, която е непряк собственик на БТК. Затварянето на сделката представлява освен придобиването на акциите InterV Investment, което беше отразено в Търговския регистър на Люксембург още през август, но и изплащането на 330 млн. евро. Това е сумата, която Спас Русев предложи през ноември 2015 г. на мним търг, организиран от VTB Capital заради просрочие на задължение от InterV Investment по кредит за 150 млн. евро. 

Наред с някои такси, лихви и лихви за просрочие сумата, която VTB Capital претендира да получи, достига 180 млн. евро. Останалите 150 млн. евро трябва да бъдат разплатени към бившите собственици в БТК, кредитирани от КТБ.

Според запознат с процеса източник най-малко 28 млн. евро ще бъдат задържани от  VTB Capital с мотива за пропуснати ползи и потенцилани рискове. А това означава, че тези пари няма да могат да бъдат присъединени към масата на несъстоятелност на КТБ. 

Всичко това идва на фона на пълната пасивност от държавата около случващото се с БТК. Тази пасивност със сигурност си има своя цена. Каква е тя се опита да разкаже руският сайт „Московский монитор“. Преди около 3 седмици, цитирайки свой източник от руските служби, изданието обвини премиера Бойко Борисов, че е оценил бездействието на държавата на 50 млн. долара, които е трябвало да получи. 

Единственият коментар на Бойко Борисов до момента за публикацията, която беше цитирана в над 50 руски издания е, че това е „компромат“. Коментара си премиерът даде чрез правителствената пресслужба, попитан от телевизионното предаване „Просто Диков“. 

За ролята на Бойко Борисов и неговия политически партньор Делян Пеевски в целия казус около БТК можете да прочетете повече тук. 

Пасивността на държавата по казуса БТК е изключително странна. Най-малкото защото държавата имаше възможност да стане собственик на 77% от телекома отново по линия на несъстоятелността на КТБ и кредитирани от банката форми. Всичко това на цената от 150 млн. евро – кредита на InterV Investment към VTB Capital. 

Впоследствие държавата можеше да организира търг за продажба на своя дял и да реализира голяма печалба. Вместо това обаче българското правителство предпочете да се дистанцира от разиграването на собствеността на най-големия телеком в държавата. 

И по този начин даде пълната свобода на Спас Русев, Милен Велчев и  VTB Capital да реализират многомилионна печалба.




Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: