Сделка за БТК? Линията е заета, моля изчакайте



Мениджмънтът на VTB Capital прави отчаяни опити да затвори сделката и е подготвил кредит от 240 млн. евро, с който да финансира Спас Русев и братя Велчеви. Довереникът по облигациите U.S. BANK TRUSTEES LIMITED обаче отказва да одобри смяна в собствеността
           
Сделка по придобиването на контрола над БТК от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви има една забележителна особеност – тя винаги е на фаза да приключи „до няколко дни“. Поне според „купувачите“. И така вече 10 месеца. А по всичко изглежда, че това не е краят. 

Но отново по всичко личи, че се намираме поне в началото на края. Друг е въпросът, че този епилог може да продължи и месеци. 

Последно раздаване

Мениджмънтът на VTB Capital прави отчаяни опити да затвори сделката и е подготвил кредит от 240 млн. евро, с който да финансира консорциума от Люксембург Viva Telecom. В него участват Спас Русев, Делта капитал на Милен и Георги Велчеви и самата VTB Capital. Това става ясно от публикации в руски медии, според които крайният собственик на 43% от телекома и претендиращ, че е реален собственик на други 33% - Empreno Ventures, е изпратил сигнал до Надзорния съвет на руската банка ВТБ. 

Именно от него се разбира, че мениджмънтът на дъщерното дружество VTB Capital планира да отпусне кредит от 240 млн. евро на  Viva Telecom. Целта на кредита очевидно е да се покрият значителна част от 330-те млн. евро, които Viva Telecom се ангажира да плати, печелейки през ноември 2015 г. „търга“ за просрочения кредит на настоящия непряк собственик на БТК – люксембургската InterV Investment. Търг, организиран от VTB Capital, след като InterV Investment не успя да изплати мостови кредит от 150 млн. евро, получен за придобиването на БТК при предишното голямо преструктуриране на собствеността в телекома през 2012 г. 

В писмото си до НС на ВТБ собственикът на Empreno Ventures Дмитрий Косарев твърди, че сделката, която мениджмънтът на VTB Capital подготвя, е на ръба на закона и доста рискова, тъй като предвижда на първия си етап да бъде необезпечена, а на втория – да бъде обезпечена с актив, който вече е обект на един кредит – просроченият заем от 150 млн. евро. 

Казано по-просто – за да реши проблема с лошия кредит от 150 млн. евро, VTB Capital се готви да отпусне друг за 240 млн. евро. 

Това наистина изглежда абсурдно. Но има едно голямо НО. Срещу отпускания заем ще се придобие пълен контрол, макар и косвено, над БТК. Т.е. с отпусканите средства VTB Capital ще стане собственик на БТК, а не само кредитор, както сега.

Именно тази роля на кредитор, организатор на търг, а впоследствие и на купувач, която VTB Capital играе през цялото време на сагата около БТК и която трябва да признаем е шизофренна, е обект на на няколко съдебни дела. Основното от тях - във Великобритания, където е седалището на VTB Capital. 

Предпоследното раздаване 

Новото размесване на тестето с карти БТК идва близо два месеца след като телекомът проведе процедура по искане на съгласие от облигационерите за смяна на собственост. БТК е емитент на корпоративни облигации за 400 млн. евро, които са листвани на Ирландската борса. А според проспекта по тях, ако преди падежа им настъпи промяна в собствеността на телекома, облигационерите могат да поискат предсрочно и цялостно погасяване при 101% от номинала. БТК обаче няма как да извади 400 млн. евро. Затова в опит да способства за промяната в собствеността, мениджмънтът на БТК поиска от държателите на дълг да позволят смяна на контрола, без да се активира клаузата за предсрочна изискуемуст на бондовете. 

Резултатите от процедурата показаха, че над 96% от инвеститорите са склонни да одобрят промяната. Това веднага беше изтълкувано от ВТБ ( в специално прессъобщение) и от българските медии като „разрешение“ и „падане на последна пречка“ пред смяната на собственост. И на пръв поглед изглежда така. Но, както винаги, дяволът е в детайлите. А детайлите не са толкова розови за за Спас Русев, за братя Велчеви и за VTB Capital, играещи ролята и на агент по облигациите. 

Малкият детайл се нарича U.S. BANK TRUSTEES LIMITED. Американската банка е довереник по облигациите и без нейното одобрение няма как да се случи нито една промяна в проспекта, включително и смяната на контрола. По-правилно е да се каже, че тази, или която и да е промяна може и да се случи, но тогава БТК трябва да е готова да изплати незабавно 400 млн. евро дълг.
По време на процеса по искане на одобрение от облигационерите, който се разигра от 26 май до 13 юни тази година, борсата в Ирландия публикува едно останало почти незабележимо съобщение от тръсти агента. То гласеше, че U.S. BANK TRUSTEES LIMITED започва задълбочена проверка на точните параметри по промяната на контрола. А причината е отново сигнал на Empreno Ventures. Компанията на Косарев сигнализира тръсти агента, че в придобиващата компания – Viva Тelecom участие има и поставената под санкции от САЩ и ЕС руска банка ВТБ. 

Какво е показала задълбочената проверка на U.S. BANK TRUSTEES LIMITED, така и не стана ясно. До редакционното приключване на текста от банката не отговориха на въпроса дали са поставили условия за одобряване на промяната в контрола на БТК. 

А такива условия има поставени. Поне според Empreno Ventures. В писмото си до НС на ВТБ притежаваното от Косарев дружество твърди, че U.S. BANK TRUSTEES LIMITED е поставила едно незаобиколимо условие. Сделка може да има, само ако върху собствеността на БТК не тежат съдебни дела. 

Акционерите

Това е доста трудно изпълнимо предвид кашата около БТК. Собствеността над телекома се оспорва в няколко юрисдикции. Освен че оспорва състоятелността на „търга“ за обезпечения кредит на InterV Investment, Косарев оспорва и собствеността на 33% от дружеството. В момента този дял се притежава от Crusher Investment - компания, контролирана от VTB Capital. Според Косарев, а преди него и от бившия собственик на БТК Цветан Василев, Crusher Investment притежават акциите, без да имат право, тъй като те са били обект на Total Return Swap, a цената им е платена авансово. При това още преди две години. Ангажиментът на Crusher Investment е включвал да предаде тези акции на дружество от структурата на ТЦ-ИМЕ - компания, контролирана преди фалита на КТБ от Цветан Василев. 

Сега обаче дружеството и част от компаниите в структурата му са в несъстоятелност и се управляват от хора, оказали се в лагера на Делян Пеевски след войната между него и Василев от края на 2014 г. А те нямат никакво намерение да „изискат“ акциите от Crusher Investment. Това пък дава основание на VTB Capital да продължават да контролират 33% от InterV Investment. Този дял им дава правото и на двама директори. Именно чрез двамата свои директори VTB Capital е успяла да блокира на два пъти опити на Василев, а впоследствие и на Косарев да рефинансират заема от 150 млн. евро малко след падежирането и преди да бъде обявен за „лош“. 

Сега акциите на Crusher Investment са обект на спор в Международния арбитражен съд в Париж. 

Държавата спи

Докато текат делата по всички фронтове обаче няма как да не се забележи изключително пасивната позиция на българската държава. Само преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата си е върнала контрола над друго кредитирано от КТБ дружество – „Авионамс“. 

Одържавяването беше обяснено с национална сигурност, военни поръчки и куп други странно звучащи аргументи. В същото време собствеността над компания, която е наистина от значение за националната сигурност, каквато е най-големият телеком, е оставена да бъде разигравана по съдилища в няколко държави. Но официалната власт в България е тотално абдикирала и показва пълна незаинтересованост кой ще бъде новият собственик. 

За това има само едно обяснение – ако официалната власт е заела тази пасивна позиция, за да облагодетелства придобиващия консорциум. 

Защото сделката за БТК може да донесе печалба, измерима в стотици милиони евро. Това са много пари. А зад тях стоят много интереси. Очевидно държавните интереси отново не са водещи. 

---------------------------------------------------------------------------------
*Текстът е написан за Студия Трансмедия

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: