Евакуация в „Булгартабак“: Пеевски продаде дела си в компанията



Втора сделка за седмицата има и с акциите на Едоардо Миролио, но на значително по-висока цена. Междинният собственик, спечелил 9 млн. лв. от разликата, ще остане скрит

Видимото акционерно участие на Делян Пеевски в „Булгартабак“ причключи. Със сделка извън регулиран пазар (ОТС сделка), сключена чрез инвестиционния посредник „Капман“, днес са прехвърлени 368 361 акции от „Булгартабак холдинг“. Това съвпада абсолютно точно с дела, който е притежание на „Табако Инвестмънт“. Компанията е собственост на „НСН Инвестмънт“ на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. 

Те купиха дружеството през август 2015 г. от неизвестаната дубайска офшорка „Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед“, представлявана от оръжейния бос Петър Манджуков. Колко точно Ирена Кръстева е платила за „Табако Инвестмънт“ (респективно акциите в „Булгартабак“), не е ясно. Според договора между нея и Петър Манджуков цената на сделката, начинът на плащане и срокът му се определят по Рамково споразумение от 22 юли 2015 г. Така цената остава скрита.

Ясна обаче е цената, платена при сделката сега. Купувачът е платил по 66 лв. за акция или 24.3 млн. лв. Това е със значителна премия над текущата пазарна цена, която се срина под 50 лв. в последните дни. 

Забележително е, че днес има и втора крупна сделка с акции на „Булгартабак“. Тя отново е ОТС и е минала през „Капман“. Трудно е да си представим, че това е съвпадение. Двете сделки най-вероятно са свързани или от страна на купувача, или на продавача.
Продаденият дял е съставен от 531 950 акции и той напълно съвпада с книжата, които само до преди два дни притежаваше италианският инвеститор Едоардо Миролио. Този пакет акции обаче смени собственика си. Тогава в сделка извън регулиран пазар, но на БФБ, делът на Миролио смени собственика си срещу 26.6 млн. лв. Днешният купувач е бил доста по-ларж, защото е платил за същия брой акции 35 млн. лв. 

Така само за дни, изпълнявайки посредническата си роля, някой е спечелил 9 млн. лв. Чисти пари с доказан произход. Кой е той, може изобщо да не разберем. Сделките с акции над 5% се оповестяват всяка седмица в специален бюлетин на Централния депозитар. Но системата на отразяване на сделките с акции в Централния депозитар включва период от деня на сделката + два дни (t+2). Така в бюлетина следващата седмица ще се появи последният собственик, който и да е той. Не е изключено купувачът на дела на Миролио и на Пеевски да е един и същ.

В свой текст вече прогнозирах, че излизането от "Булгартабак" ще донесе печалба на Пеевски от поне 8 млн. лв. Че ще напусне цигарената фабрика Пеевски обяви още преди повече от месец. Тогава той обяви плановете си чрез писмо до медиите и аргументира решението си с лошия имидж, който без да иска създава на дружеството.

Сделките сега обаче идват на фона на критични събития и съобщения от цигарения холдинг. Във вторник „Булгартабак“ обяви, че спира да продава цигари към дубайските си поделения заради „негативния имидж“, който медии създават за тези операции. Реалната причината обаче е натискът, който има над компанията заради заливането на пазара в Турция с нелегални цигари, произведени от „Булгартабак“. Данните за това бяха огласени от доклад на турските служби и бяха цитирани от турски и български медии. 

„Булгартабак“ обаче реагира на публикациите едва сега, като ги обяви за причина, която ще доведе до съкращаване на хора. 

Днес пък в свои публикации „Биволъ“ и „Фрог нюз съобщиха, че софийската цигарена фабрика на холдинга спира да работи. Това, като цяло, не е голяма изненада, защото е част от плана на „Булгартабак“ за преструктуриране на производството. Но е поредният стресиращ факт около компанията. Наред с обявения отказ от пазара в Близкия изток, който носи значителна част от приходите на холдинга. 

В свой текст за схемата, по която „Булгартабак“ продава в Близкия изток разказах как годишното отклонение от прихода за публичната компания, като се използват верига от продаващи си една след друга фирми, достига 35 млн. USD. На значително по-големи суми се оценява контрабандата на цигари, проиведени във фабриките на БТ в България.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: