Спас Русев се отдалечава все повече от БТК



Контролът над най-големия телеком в България остава без промяна поне още един месец

Считаната до съвсем скоро за сигурна сделка по промнята в контрола над БТК остава на трупчета поне още един месец. Според запознати с процеса източници VTB Capital и най-големият собственик в телекома Empreno Ventures са постигнали ново споразумение за запазване на сегашното разпределение на силите. 

Новината беше потвърдена и от Empreno Ventures. «Да, чрез нашите директори в InterV Investment вчера получихме уведомление за удължаване на периода»,  отговориха от прес офиса на Empreno. Срокът на предишното stand still споразумение изтече на 10 март.
Причината е проста. VTB Capital и Empreno са в поредица от съдебни спорове и в момента търсят изход от ситуацията в режим на минимизиране на щетите. До това положение се стигна, след като VTB Capital обяви за продан обезпечението по заем за 150 млн. евро, отпуснат на люксембургската InterV Investment. Дружеството е непряк собственик (виж описанието по-долу) на най-големия български телеком – БТК (опериращ под името Vivacom). 

InterV Investment изпадна в просрочие по заема си с падеж май 2015 г. През октомври 2015 г. изтече и 6-месечният период, през който дружеството можеше да се издължи в рамките на договора за заем. Веднага след изтичане на срока лондондското инвестиционно поделение на руската банка ВТБ - VTB Capital организира спешна процедура по продажба на задължението на InterV Investment и обезпечението по него – акциите на дружеството. Реално това представлява и контрол над компанията, а това значи и над БТК.
Спешната, странна и доста рискова процедура беше спечелена от българския политически лобист, бизнесмен и бивш шофьор от УБО Спас Русев. Резултати от търга в Лондон така и не бяха обявени публично. В свои медийни изяви, главно в издания, свързани с Делян Пеевски, Спас Русев призна, че е спечелил търга с офертна цена от 330 млн. евро. 

Тъй като той няма как да осигури подобен ресурс, въпросът кой е финансираща страна в офертата на Спас Русев се превърна в ключов.
Основен двигател на споровете по „търга“ пък е собственика на Empreno Ventures Дмитрий Косарев. Руснакът обяви, че е придобил дела от 43% на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев в структурата от фирми в Люксмебург, през която е разпределена собствеността в БТК. Косарев притежава Empreno Ventures и чрез него е непряк собственик на  LIC Telecommunications Sarl  (бивша SHCO 79 Sarl). Последното дружество има 43.3% от V Telecom Investment SCA, в което е реалното разпределение на собственост. Освен Косарев (преди него Василев) акционери са контролираното от VTB Capital Crusher Investment с 33.3% и миноритарни акционери, бивши кредитори на БТК с дял от 23.4%. V Telecom Investment SCA е собственик на V2 Investment Sarl, а то на InterV Investment Sarl, което е и заложено по кредита към VTB Capital. Натам схемата на собственост се пренася в България, където InterV Investment Sarl притежава „Вива телеком България“, което пък е едноличен собственик на БТК.
До момента Empreno Ventures заведе дело във Висшия съд в Лондон срещу VTB Capital за предполагаемо незаконно изземване и продажба на компанията на свързана страна и стартира процедура пред британската Служба за борба с тежките измами (Serious fraud office). 

Според жалбата VTB Capital непочтено са присвоили дяловете на LICT в InterV Investment Sarl чрез заговор с трета страна, за да могат да блокират достъпа на собствениците до компанията. Лицата, посочени в жалбата, включват Ник Хът (главен изпълнителен директор на VTB Capital), Алексей Яковитски ( глобален изпълнителен директор на VTB Capital и изпълнителен директор на VTB Capital holding, Русия) и Юрий Соловьов (заместник-председател на Управителния съвет на ВТБ Банк АД и председател на Борда на директорите на VTB Capital holding).
Това очевидно създава напрежение в системата на руската банка ВТБ. Според източници «вътрешната» версия в структурата на ВТБ е, че банката предпочита да не консолидира евентуланата загуба от признаването на кредита като необслужван. Това е доста странно обяснение, защото заедно с евентуалното отписване на кредита като загуба на консолидирано ниво в групата би трябвало да влезе и печалбата от продажбата му.

Основен двигател по продажбата на акциите в
InterV Investment Sarl пък е предсатвителят в България на VTB Capital Милен Велчев. Двамата с брат си Георги навлязоха мощно в оперативния контрол на БТК през януари 2015 г., когато КТБ вече беше с отнет лиценз, а в бизнес структурата на Цветан Василев започнаха войни за преразпределяне. Един от активите кретирани частично през банката е именно сделката по придобиване на БТК през 2013 г.

Основният спор между Empreno и VTB Capital всъщност е за контролираните от инвестиционното поделение на руската банка 33.3% от V Telecom Investment SCA, респективно БТК. Които също отчасти са кредирани през КТБ. 
Според Дмитрий Косарев този дял, който номинално се контролира от Crusher Investment, всъщност не е собственост на VTB Capital. Той обаче е особено важен, защото дава право да имат по двама директори както в InterV Investment Sarl, така и във всички други дружества надолу по веригата, та до Надзорния съвет на БТК. 

Според Косарев VTB Capital използват своите двама директори в InterV Investment Sarl, за да блокират всички опити за рефинансиране на заема към VTB Capital

Но притежател на тези 33.3% трябва да е компания от структурата на българското дружество ТЦ ИМЕ. Самото ТЦ ИМЕ пък вече е непряка собственост на Empreno Ventures, което е представило в съда доказателства за направено разплащане по договор за Total Retun Swap. Според договора Crusher Investment трябва да възстанови акциите от InterV Investment Sarl на ТЦ ИМЕ или посочено от нея лице. На Crusher Investment е посочено, че трябва да предоставят тези акции на Empreno Ventures като компания-майка, но тези акции и до днес не са върнати“, обясниха от пресофиса на Empreno. 

Ситуацията в ТЦ ИМЕ е доста сложна, тъй като дружеството е процедура по несъстоятелност. То беше първата компания, която беше атакувана от Делян Пеевски преди конфликтът му с Цветан Василев да ескалира. 

Контролът над ТЦ ИМЕ реално означава контрол на 33% от БТК, а както се вижда и контрол над цялото предприятие, тъй като дава доста възможности за оперитивно влияние върху бизнеса. Главно през бордовете на няколкото дружества, през които преминава собствеността.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: