Маневри в „Булгартабак“: Дубайски индийци са новите номинални шефове



Смяната на върха заплита още повече казуса кой всъщност е собственик на цигарения холдинг и дали дружеството не преминава окончателно в ръцете на контрабандисти и джихадисти

Новият директор на "Булгартабак" Рахул Нимкар
Двама напълно анонимни за широката общественост индийци ще управляват занапред „Булгартабак холдинг“. Или поне номинално ще се води така. Това става ясно от материалите към покана за свикване на общо събрание на акционерите в цигарения холдинг. На него акционерите ще гласуват освобождаването на досегашния председател на борда на директорите Венцислав Чолаков и друг от членовете - Миглена Христова. На тяхно място са предложени Рахул Нимкар и Шреаз Фадниз. 

Освен влизането на индийците новина е отпадането от мениджмънта на Венцислав Чолаков, който е смятан за доверено лице на боса в сянка – Делян Пеевски. Чолаков е и единственото физичеко лице, което участва в борда на директорите на мажоритарния собственик на цигарения голдинг – австрийското BT Invest. Той присъства и във всички компании, регистрирани в Дубай (виж схемите на собственост). 

От това дали напускането на Чолаков е истинско или само номинална маневра ще зависи и дали неговият началник - ДПС депутатът Делян Пеевски - реално напуска цигарения холдинг.
Съставът на борда на „Булгартабак“ се разширява до 5 човека, като освен индийците се предлага да влязат Владимир Жеков, който до този момент управляваше производствените дружества на холдинга – „София БТ“ и „Благоевград БТ“, както и адвокатът Светлана Мартева, която в последните години навлезе в управите на две други дъщерни компании – „Плевен БТ“ и „Шумен табак“. 

Индийското нашествие

Без съмнение най-любопитно от предложенията е присъствието на двамата индийци. В материалите към общото събрание двмата са представени със скромни биографии, като е посочено, че са на позиции в TGI Middle East FZE. Това е регистрираното в Дубай поделение на „Булгартабак“, което беше представяно дълго време и като крайно юридическо лице по веригата собственици на цигарения холдинг. 

Писмо на адвокат Александър Ангелов
Именно TGI Middle East FZE  получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие контрол на „Булгартабак“, като стане собственик на мажоритарния акционер в цигарения холдинг – ВТ Invest. Това е и последната одобрена от КЗК промяна на контрола в „Булгартабак“ и датира от февруари 2014 г. Сделката всъщност представлява оттеглянето на руската VTB Capital, която беше одобрена като купувач в процедурата по приватизация през 2011 г. VTB Capital беше собственик на BT Invest и през 2014 г. продаде компанията на лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Според официалната версия Livero Establishment е собственост на TGI Middle East FZE , а дубайското дружество - на...физическо лице. 

По тази причина КЗК определи, че при промяната на собственост в „Булгартабак“ няма концентрация и няма защо да се произнася. Което си е практическо одобрение на сделката.  

Кой е собственикът

Разпределение на собствеността в Дубай
Близо 5 години след приватизацията на „Булгартабак холдинг“ все още не е ясно кой притежава компанията. Реално, а не номинално. В последните две години в лихтенщайнското ниво на собственост има поне две промени. Спред последната налична справка в австрийския търговски регистър акционери в BT Invest са Woodford Establishment и Stiga ANSTALT. Номинален представляващ първата фондация е Егон Кайзер. Името му е замесено в един от най-големите скандали, свързани с укриване на данъци в Германия. StigaANSTALT пък е управлявана от адвокат, разследван в Монако за пране на пари на руски олигарси

В свое интервю преди две седмици мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев каза, че 80% от „Булгртабак“ се притежават от майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева чрез лихтенщайсна фондация. 

Булгартабак: цялата схема на собственост
Според източници, запознати със сделката по приватизацията на „Булгартабак холдинг“, веднага след изтичнето на предварително договорената кол опция с VTB Capital инвестиционното поделение на руската банка напуска цигарения холдинг. VTB Capital продава контрола над BT Invest на лихтенщайнското Livero Establishment, което е кредитирано от лихтенщайснката фондация Ventracor (под контрола на основателите на „Винпром Пещера“) и швейцарското EFV, считано за контролирано от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. 

Политически подаръци

В момента на придобиване на дяловете на BT Invest Livero Establishment по план става собственост на Panim Foundation. Именно в тази фонация е била планирана собствеността на Ирена Кръстева и Цветан Василев, а в Sedona Foundation е било съсредоточено участието на основателите на „Винпром Пещера“. За тях е било поставено условието да прехвърлят 10% от контрола над Livero на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган чрез регистрираната на Британските вирджински острови Grand Investors

Panim е трябвало да подари по 10% на действащия министър-председател Бойко Борисов чрез Inter Projects Group и 10% на партньора му на карти и най-голям депозант физическо лице в КТБ Александър Сталийски чрез Vitality Invest Limited.

Схемата по разпределението е разчертана, планирана и частично осъществена от адвокат Александър Ангелов, по-известен като адвоката на Делян Пеевски. Адвокат Ангелов е представител на ДПС депутата в серия от сделки, а при провеждането на последното общо събрание в «Булгартабак» е отговарял и на въпроси на акционерите.

Рухването на КТБ, предшествано от публичен конфликт между Цветан Василев и Делян Пеевски, тотално размества плановете и в момента мажоритарната сосбтвеност в «Булгартабак» е разделена само между Woodford Establishment и Stiga ANSTALT. Втората фондация влиза на мястото на Livero със сделка от януари 2015 г. 

При нито едно от прехвърлянията купувачът не обяви търгово предложение към останалите акционери на Българската фондова борса въпреки законовото изискване да го направи. А при влизането на Stiga ANSTALT дори няма и поискано разрешение от КЗК. 

Контрабандистът Салам

Но най-сериозният въпрос е кой стои зад лихтещайнските фондации в момента. Запознати със сенчестата част на бизнеса около «Булгартабак» - контрабандната търговия в Сирия, Ирак и Турция с произведени от българското дружество цигари, не изключват зад поне една от фондациите да стои контрабандистът Салам Кадер Фарадж. 

Името му се споменава от адвокат Александър Ангелов като основен търговски контрагент на «Булгартабак» в Дубай, където компанията има верига от търговски дружества, над някои от които няма контрол и където изтича значителна част от печалбата.
В същото време Салам Фарадж е сочен в доклад на турските служби за един от големите играчи на черния пазар на цигари в Турция. Той държи каналите през кюрдските погранични райони със Сирия и Ирак.  

Сегашното идване на индийците от дубайските звена на «Булгартабак» засилват опасенията, че дружеството минава под прекия контрол над лица, свързани с международна контрабанда.
Акостирането на Рахул Нимкар и Шреаз Фадниз съвпада и с обявеното от Делян Пеевски публично „напускане“ на „Булгартабак“. В отворено писмо преди по-малко от месец той обяви, че неговата компания ще продаде дела си в цигарения холдинг.

Какво притежава Пеевски...

Но истината е, че Пеевски няма пряко участие в холдинга. Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева притежават непряко 5% от капитала на „Булгартабак“. Те купиха този дял през август 2015 г. отново от дубайска офшорка -  „Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед“, представлявана от оръжейния бос Петър Манджуков. Сделката е всъщност за капитала на българското дружество „Табако Инвестмънт“. То на свой ред притежава въпросните 5% от „Булгартабак“. На практика, който е собственик на „Табако“, той притежава и акциите в „Булгартабак“. 

...и от какво бяга 
Обявното излизане на Пеевски, както и напускането на довереното му лице Венцислав Чолаков може да означават, че се засилва натискът над българската компания и българските власти да ограничат контрабандата с български цигари в съседни държави. 

Репутационният риск пред всяка публична фигура, свързана с „Булгартабак“, се увеличава. По тази причина са необходими непознати номинали. И те пристигат. На бял слон...

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: