Близо 35 млн. USD годишно изтичат от „Булгартабак“ в Дубай



Битката за печалба от около 830 млн. USD е вероятната причина за забраната на Пеевски да влиза в Турция

Близо 35 млн. USD годишно изтичат от „Булгартабак холдинг“ в Дубай, където компанията официално продава голяма част от продукцията си с марка Prestige. Посягане към пазара на дребно на контрабандни цигари пък е най-вероятната причина за наложената забрана за влизане в Турция на миноритарния (официално) и мажоритарно (по думите на собственика на КТБ и финансирал сделката за цигарения холдинг Цветан Василев) собственик на „Булгартабак“, ДПС депутатът Делян Пеевски. 

Цигарите Prestige, произведени от „Булгартабак“, са най-често продаваната марка на турския черен пазар. Това показват данни на борда за разследване на финансови престъпления на Турция (MASAK) и доклад от май 2015 г. на турското Министерство на митниците, цитирани от турски и български медии. 

„Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е собственост на компанията „Булгартабак“, който продава цигарите си под марката Prestigе на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак, пише „Биволъ“, позовавайки се на доклада. 

Но как стигат цигарите до Турция

Как изглежда движението на една кутия цигари от фабриките на «Булгартабак» до пазара на дребно в Турция. И колко струва това.
Според източник, запознат с бизнеса на „Булгартабак“, след излизането от компанията на VTB Capital и преминаването й под контрола на лихтенщайнски фонадации преработката на тютюна, опаковката и логистиката коства на българския цигарен холдинг около 100 USD за мастербокс цигари от марката Prestige. 

“Булгартабак” продава продукцията си на дубайското си звено (на схема 1 това е компанията Bulgartabac Trade FZCO) за 130-132 долара. Според източника обемът на продажбите към дубайските звена за 2014 г.  е бил 1 000 000 мастербокса. Това прави печалба от порядъка на 30-32 милиона USD за „Булгартабак“.

Кой кой е в Дубай

За да се скъса връзката със структурата на „Булгартабак“ цигарите преминават през още поне две компании. Това са BT (Bulgartabac) limited, в която е разпределено акционерното участие на реалните собственици на „Булгартабак“ и BT (Bulgartabac) ME FZE. Последното дружество е външният контрагент, който продава към Салам Кадер Фарадж. Цената, по която се пласират цигарите, е 165 USD за мастербокс. Така от дубайската препродажба „Булгартабак“ се лишава на консолидирано ниво от около 35 милиона USD. Тези средства остават в дубайската операция. Но кой контролира дубайското звено?
Кореспонденция между адвоката на Делян Пеевски, представлявал интересите му в няколко сделки (включително и последната по придобиването на активите на „Химко“) и бившата „дясна ръка“ на Цветан Василев - Бисер Лазов, разкрива участието на Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева, основателите на Винпром Пещера, Цветан Василев и Александър Сталийски. Собствеността е разпределена както на ниво Лихтенщайн, където е концентрирано само акционерното участие, така и на ниво Дубай, където се реалните „ползи“ от бизнеса. В схема 2 е описано кой кой е сред притежателите на дялове в Дубай. (разпределението в схемата е актуално към 2014 г.)
Дотук в схемата, разбира се, няма нещо незаконно. 

Това се потвърждава и от доклада на MASAK. Според него по-голямата част от цигарите, които са били произведени в България, Германия, Гърция и Турция, са били продавани законно на няколко фирми в Северен Ирак, включително Салем Кадер Фарадж, Тарик Абдула Амин и Долован Садиик Фарман.

За едни милиони...

Тези цигари са били прехвърлени през границата от Ирак и Иран към Турция през източните и югоизточни провинции на страната. Парите от тези контрабандни дейности се изпират чрез няколко обменни бюра в Истанбул и източната провинция Агръ. 
      
Именно тук идва и проблемът. Турските власти на няколко пъти са поставяли въпроса за контрабандните цигари от марки на „Булгартабак“. «Биволъ» цитира свои източници, според които при двустранни срещи между българските и турски служби е постъпвала оперативна информация от турците за тези марки цигари и за този производител. Тази информация обаче не е била особено отговорно задействана до момента за реализация от българска страна.

Според запознат с турския пазар източник, продажната цена на мастербокс за цигарите на „Булгартабак“ на пазара в Турция е 1000 долара. Годишно става въпрос за около 830 милиона USD печалба. Посягането към този пазар от страна на Пеевски е и най-вероятната причина за получаването на забрана да посещава Турция.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: