Кой иска банка за Коледа



Синдиците на КТБ получиха разрешение да продават дъщерната банка „Виктория“ точно преди дългите празнични дни

Снимка: clubz.bg
#Кой ще си има банка за Коледа. Синдиците на КТБ получиха разрешение да продават най-сериозния финансов актив на банката – дъщерната й банка „Виктория“. Това става ясно от кратко и сухо съобщение, забутано на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете.
То е скучно и строго и гласи: “На основание чл. 87, ал. 7, т. 1, предл. второ от ЗБН дава разрешение на синдика на КТБ АД (н) да започне процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД, както и на всички вземания на КТБ АД (н) от ТБ „Виктория“ ЕАД.
На практика това означава, че Фондът дава указания на назначените от него синдици да продават през най-ленивия и празничен месец от година – декември, най-сериозния портфейлен активи на КТБ. И активът, от който е логично да се очаква най-много пари да влязат в масата на несъстоятелност. 

Това е обичайна практика за процедури, които не трябва да придобиват голяма публичност, минават по ускорена процедура и обикновено имат предварително начертан победител. 

Продажбата на „Виктория“ ще стане без да е завършила оценката на ликвидационните активи на КТБ, която е момента прави одиторската компания PwC. Компания, която не взе участие в оценката на активите на КТБ през лятото на 2014 г., тъй като на ръководен пост в нея е жената на тогавашния управител на БНБ Иван Искров. Сега PwC получават своя шанс за упражнения в КТБ. 
Какво се продава
Според краткото съобщение на Фонда, обект на продажба за както акциите на „Виктория“, така и вземанията от КТБ. Вземанията са важна част от сделката, тъй като те са сериозна сума и без да им е направена обезценка, каквато според непотвърдени данни наистина има, продажбата на „Виктория“ е практически невъзможна.
„Виктория“ е малка банка. С активи от около 180 млн. лв. тя е сред най-малките на пазара. Но това е и нейна сила. Най-ценното на банка „Виктория“ е лицензът й. А колкото по-малки са активите, толкова по-ниска цена на теория би трябвало да плати купувачът.
Няма нито една основателна причина „Виктория“ да бъде потърсена за покупка и правене на бизнес през нея от останалите банки на пазара. Освен ако зад тази цел не стоят други намерения Така най-силен интерес би имала индустриална група или група от фирми, опериращи в един сектор.

Публична тайна е, че в България в момента има две групи, които се опитват да се сдобият с банков лиценз. Едната е икономическата група около „Холдинг Доверие“ на Огнян Донев и Радосвет Радев. Нейният интерес обаче беше насочен към „Токуда“ и чрез „Индустриален холдинг Доверие“ дори имаше подписан договор за покупка на банката. БНБ обаче отказа да одобри сделката и така спъна продажбата.

Източници от пазара твърдят, че интерес към „Токуда“ още от лятото на 2014 г. има и икономичекста група около Делян Пеевски. След срутването на КТБ Пеевски остана без финансираща организация и опитите да набере необходимите му финанси през Българската банка за развитие зациклиха заради малкия капацитет на ББР.
Според източници от строителния бранш идеята за „Токуда“ е била да стане секторна банка, която да обслужва приоритетно инфраструктурни компании. Публична тайна е, че Пеевски има контрол над две от строителните инфраструктурни компании, които са и основните печеливши на търгове за пътно строителстов и воднци цикли в страната. Това са „Водстрой“ и „ПСТ холдинг“. При участието в търгове а и при самото изпълнение на проектите често са изисквани банкови гаранции, така че за Пеевски е доста некомфортно без собствена банка. Сега той е принуден да използва „услугите“ на Първа инвестиционна банка или на държавната Българска банка за развитие.

„Виктория“ е идеалният резервен вариант за всеки кандидат за банков лиценз. Като 100% собственост на КТБ продажбата на „Виктория“ е в ръцете единствено на синдиците на КТБ. Те пък от съвсем скоро са в променен състав. Росен Ангелчев беше отсвирен, а на негово място в банката влязоха пълните анонимници Ангел Донов и Кристи Маринова. Двамата са известни с това, че бяха сред малцината специално добавени от БНБ в списъка на лицата, които имат право да заемат позицията на банков синдик. Особено шокиращо беше назначението на Кристи Маринова, която никога не е имало досег до позицията синдик и опитът й до момента се свежда до счетоводител в собствена кантора в Троян.

В последния месец процедурата по продажбата на банката се очакваше да бъде обявена едва ли не всеки ден. Според източници от пазара още през лятото е разигравана операция за придобиване на банката чрез финансиране от Търговска Банка Д. Банката е известна като обслужваща ДПС и в нея партията държи субсидията си.

И ако цената на „Виктория“ едва ли ще е проблем за купувача предвид активите й, които бяха разпродадени през лятото на други банки по време на временния банков надзор, то значителен проблем се очертават задълженията към КТБ, които кандидатът ще трябва да плати. Това са въпросните вземания, които според обявената сега процедура се продават заедно с банката.

КТБ придоби „Виктория“, тогава все още под името „Креди Агрикол“, през юни 2014 г. - бувално дни, преди двете банки да бъдат подложени на специален надзор от БНБ. Тези дни обаче са били достатъчни КТБ да налее средства към „Креди Агрикол“, която и към момента на сделката беше изправена пред трудности да оцелее.
Кой какво дължи
Около 30 млн.лв. е депозит на КТБ. Близо 87 млн.лв. са дългосрочно финансиране. Това са остатъци от депозитите, с които бившите френски собственици от „Креди Агрикол“ са крепили клона в България. Следват 15 млн. подчинен срочен дълг и близо 12 млн. лв.  хибриден инструмент, включен в капитала от първи ред.

Така сделката за „Виктория“ не се очертаваше да бъде много лесна за купувача. Дори самата продажба да се случи за 1 лев, каквито спекулации вече се появиха в медиите, то купувачът ще има над 140 млн. лв. задължение към КТБ. А това очевидно не се харесва на няКОЙ. Тук идва на помощ тънкия момент с продажбата на вземанията. Тези вземания най-вероятно ще бъдат обезценени с мотива, че банката е в критично състояние и не е ясно дали избощо ще може да се издължи. Така на купувача ще бъде предложен вариант да разсрочи задълженията, които придобие, при това на значително сторнирана стойност.

Кой има интерес?

Официално никой. Процедурата през Търговска Банка Д няма как да не донесе асоциации с Пеевски. Депутатът с изненадващо изсветляващи позиции като сериозен бизнесмен в последните месеци продължава да има отчайваща нужда от банка. Но с проявен инетрес към „Виктория“ на по-ранен етап вече се отчете групата около Алексей Петров чрез застрахователното дружество „Лев инс“. Заявен интерес през есента на 2014 г. имаше и от руска банка.
Липсата на прозрачност в продажбата на един от ключовите активи в масата на несъстоятелността на КТБ обаче  е пореден тревожен знак за модела на управление на банката след отнемането на лиценза. Заявените чрез премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов планове на правителството за прозрачно управление на процеса по несъстоятелност остават изпразнени от съдържание думи.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: