Никой не иска да завери обезценките на „одиторите“ в КТБ



Банката няма одитиран годишен отчет за 2014 г., а най-вероятно няма и да има

Мозъкът, Силата, Касиерът и Пожарникарят
Никой не иска да завери обезценките в КТБ, направени през лятото на 2014 г. от трите консултантски фирми, представяни смело като оценки на одитори. Това означава само едно - обезценките на кредитния портфейл на КТБ, на базата на които БНБ отне лиценза на банката, не са признати от одитор по смисъла на закона. 

Странното в случая е, че най-големият кредитор на обявената в несъстоятелност банка – Фондът за гарантиране на влоговете в България, който е пряко заинтересуван казусът КТБ да бъде изряден документално, нехае за липсата на одиторска заверка.

Вече два дни от ведомството на Радослав Миленков не намират за нужно да отговорят на няколко мои прости въпроса:

1. Г-н Миленков, запознат ли сте с липсата на одитиран годишен отчет за 2014 г. на КТБ (в несъстоятелност)?

2. Как приемате липсата на заверени от одитор обезценки на кредити в компанията, вследствие на които на КТБ (в несъстоятелност) беше отнет лиценза, а Фондът за гарантиране на влоговете в България трябваше да изплати 3.5 млрд. лв. на депозанти?

3. Ще изискате ли като най-голям кредитор от синдиците на КТБ (в несъстоятелност) спешно публикуване на одитиран годишен отчет за 2014 г. на КТБ (в несъстоятелност)?

Над почти същите въпроси вече втори ден мъдрува и финансовият министър Владислав Горанов. Горанов надълго и нашироко обясни на заседанието на Министерския съвет в четвъртък какви са косвените задължения на ТВ7 към КТБ. Но пък пропуска да изиска от подопечните му синдици (избрани от него и назначени първоначално за временни синдици след специална промяна на Закона за банковата несъстоятелност) заверен от одитор отчет. Именно този отчет би доказал ключовите обезценки на кредитния портфейл на банката.

От темата не личи да се интересува и премиерът Борисов. И на последното заседание на МС премиерът не пропусна в типичния си минималистичен стил да коментира „врътките“ на квесторите Лютов и Костадинчев. Почти всяко изказване на Борисов по темата КТБ включва използването на думи като „откритост“ и „прозрачност“. Действията обаче са точно в обратната посока. 

Сега проблемът с липсата на заверен одитиран годишен доклад в КТБ ще бъде прехвърлен единствено в градината на Комисията за финансов надзор, тъй като КТБ (в несъстоятелност) продължава да се води публична компания. 

Но въпросът далеч надхвърля неизпълнения ангажимент на КТБ като публична компания. 

Липсата на заверен одитиран годишен доклад говори само за едно – нито една одиторска компания няма желание да рискува имиджа си, а и бизнеса си и да се подпише под „докладите на одиторите“, изготвени от „Делойт одит“, „АФА“ и „Ърнст и Янг одит“. Това пък поставя под съмнение меродавността на самите „одиторски доклади“. Според неофициална информация, в подписаното с „Делойт одит“, „АФА“ и „Ърнст и Янг одит“ категорично е записано, че направените оценки са само информативни и не могат да се използват за извършване на счетоводни операции и за доказателства в съда. 

Въпросът е как тогава могат да се използват като основа за най-скандалната операция във финансовата област на България за последните 20 години.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: