Финландец с опит в банкирането в Африка влиза в Надзора на ПИБ

сряда, май 13, 2015 0 Comments



Под натиска на Европейската комисия българската банкa сменя цели текстове от устава си, а кредити над 5 млн. лв. ще бъдат одобрявани от НС



Финландецът Юрки Илмари Коскело ще е нов член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка. Това става ясно от материалите към поканата за свикване на Общо събрание на акционери. Към материалите не е приложена биография на Коскело, каквато е обичайната практика. Но според социалната мрежа LinkedIn той е с опит в банкирането в Словакия и Африка. В момента е член на борда на словашката банка Expobank, както и на борда на African Banking corp. Участва и в друга компания с фокус Африка - Аfrican Agriculture and Trade Investment Fund.

От ПИБ не посочват каква е причината за привличането на Коскело, но най-вероятно това е изискването на ЕК, в банковия мениджмънт да влезе независим представител. Това беше сред основните условия ЕК да се съгласи ПИБ да получи държавна помощта. Банката получи 1.2 млрд. лв., през юни 2014 г., с които беше спасена от практически фалит, след като спря да обслужва клиентите си поради липса на достатъчно пари. През ноември, когато ПИБ трябваше да върне депозита към държавата се оказа, че банката е в невъзможност да го изпълни и получи отсрочка до май 2016 г. 

Сред важните текстове, които ще гласува ОСА на ПИБ е и лимит от 5 млн.лв. в кредити, които могат да се отпускат без одобрение от НС. Това е мярка, която да не позволи допълнително източване на банката, след като поредици публикации в български медии недвусмислено показаха, че в ПИБ има практика на заобикаляне на банковото законодателство в частта финансиране на свързани лица. 

За Надзорния и Управителния съвет ще бъде въведен и максимален праг на възнагражденията. Двете управленски степени ще могат да получа през 2015 г. общо 6.5 млн. лв.


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: