Горанов панически лъже за ПИБ



Министърът на финансите отново скри кой е разрешил с одобрената държавна помощ анонимни облигационери да приберат 100 млн. лв.  

Министърът на финансите Владислав Горанов ЛЪЖЕ. Направи го най-безцеремонно от трибуната на Народното събрание в петък по време на парламентарния контрол. 

Приятелят за по кафе на Делян Пеевски излъга, че Европейската комисия е определила кои участъци от решението за одобрение на държавна помощ за ПИБ трябва да бъдат заличени. 

„Органът приел и публикувал решението, включително и направил финалната оценка коя информация е поверителна и следва да бъде заличена в публичната версия е Европейската комисия, а не министърът на финансите. При заличаването на чувствителна информация от решението Европейската комисия се е съобразила с мотивите изразени от Българската народна банка....“, твърди Горанов. (видео от изказването му тук)

Но не така мислят от ЕК. В отговор до „Биволъ“, говорителят на ЕК Рикардо Кардозо казва, че „Комисията има надделяващ интерес да направи публично цялото съдържание на своите решения… Държавата-членка посочва информацията, която тя смята, че трябва да бъде заличена заради задължението за професионална тайна и предоставя обосновка за всяка част, за която се иска неразгласяване на информацията. След това Комисията проучва искането на държавата-членка.“

С други думи не ЕК е определила на своя глава, а България е подала искане кои точно участъци от публичното решение за държавна помощ да бъдат заличени.
Защо е толкова важно да се знае какво има в заличените участъци?
Важно е, защото в пасажите има данни именно с надделяващ обществен интерес. 

Като например:

При какви условия държавата е депозирала първо 1.3 млрд. лв., а сега 800 млн. лв. 

Кога точно ПИБ ще ги връща

Какво става ако банката не може да ги върне

Но не само.

По информация на „Биволъ“ сред заличените пасажи е точка, с която на ПИБ се позволява да изкупи облигации за 100 млн. лв. 


Точният текст на заличената част, според източници на сайта е: As an exception, Fibank is authorised to exercise the call options on its perpetual debt in August 2015 (EUR 27 million) and March 2016 (EUR 21 million) as not doing so would imply a step-up in the rate.

Този е дълг е митичен, защото така и не е ясно кои са държателите му. Но които и да са ще получат подарък от ДЪРЖАВАТА, за която премиера се е загрижил да не бъде ощетена в казуса с друга банка – КТБ.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: