Квесторите в КТБ спасяват медиите на Пеевски - искат несъстоятелност за фирмите, които са ги кредитирали



Търси се синдик. Може и да няма опит, ние ще му помагаме
Само за три дни, между 16. и 18. март, Лютов и Костадинчев са разчистили терен за бъдещите синдици в КТБ, като са завели 8 дела за обявяване в несъстоятелност на ключови компании

„Критиката“, която премиерът Бойко Борисов отправи към квесторите в КТБ, официално назначени от БНБ, вече дава „резултат“. Костадинчев и Лютов не само са се взели в ръце, както им препоръча Борисов, ами и мощно разчистват терен за влизането на бъдещите синдици. 

Само за три дни – от 16. до 18. март, квесторите в КТБ са завели дела срещу осем ключови компании в палитрата от фирми около банката. Повечето фирми са все гранични в спора между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутата Делян Пеевски. Любопитното е, че тази масирана акция е първата подобна от квесторите и идва именно на фона на открити заплахи от премиера Борисов, че „ще разследва“ дейността на квесторите в КТБ. 

Да спасим пеевските медийни огризки

Справка в системата на Софийския градски съд показва, че сред компании, за които Костадинчев и Лютов експресно са се сетили да искат обявяване в несъстоятелност, са фирмите „БГ Корпорейшън“ и „Сайга консулт“. Двете компании станаха по-известни като фирмите донори за медии. Медии, в които Пеевски няма пряко участие, но които активно подкрепят „каузата“ на ДПС депутата. 

Издатели - разбойници, смях в залата
„БГ Корпорейшън“ е дружеството, което е дало назаем над 2.5 млн. лв. на „Обединени български медии“ – издател на вестник „Преса“. Управляваният от Тошо Тошев вестник изнася голяма част от медийната кампания на Пеевски срещу Василев. „Преса“ беше сред първите издания, които публикуваха неподписани от журналист „разследвания“ за това как е източена КТБ. 

Преди по-малко от месец пък вестникът станапървоизточник на откритата манипулация, че Василев е продал завода за стъкло „Рубин“ в Плевен. В публикуван през профила на политически журналист текст на сайта на „Преса“ се твърдеше, че Василев е продал завода за 15 млн. лв.

Мое разследване, базирано на документи от КТБ обаче показа, че заводът е придобит от подставенилица на близкия приятел на Бойко Борисов – Александър Сталийски. Чрез цесия на депозита си в КТБ и в нарушение на Търговския закон Сталийски успя да „отхапе“ завода. 

Друга компания, за която квесторите в КТБ искат обявяване в несъстоятелност е  „Сайга консулт“. То е кредитирало с над 6.5 млн. евро „Про нюз България“. Компанията на Венелина Гочева е краен собственик на вестниците „24 часа“ и „Труд“. Двете издания са особено активни по темата за КТБ. „Разследванията“ на управлявания от Петьо Блъсков (на свой ред голям кредитополучател от КТБ) вестник „Труд“ винаги са в контекста, че Василев се опитва да окраде банката, че прехвърля активи и точи от депозити. 

Вкарването в несъстоятелност на двете кредитиращи дружества би означавало спасяваща глътка въздух за „Преса“, „24 часа“ и „Труд“, които на свой ред са изправени пред угрозата да фалират. 

Причината са делата, които „БГ Корпорейшън“ и „Сайга консулт“ водят срещу тях. Тези дела обаче „по случайност“ се бавят, а обезпечителните мерки, които кредиторите поискаха, не бяха приети от съда. Така се стигна до ситуацията Полиграфическият комбинат да бъде придобит отлихтенщайнското Carano Establishment чрез българското му еднолично дружество "Карано пропъртис - България". Веднага след сделката сградата беше отдадена под наем на „Благоевград БТ“, което е дъщерно дружество на контролирания от Делян Пеевски „Булгартабак холдинг“. 

Медийната империя на Пеевски очевидно изпитва сериозни трудности без финансирането от КТБ. Пред два дни в „семейните медии“ на Пеевски, както той нарича групата „Телеграф“-„Политика“-„Монитор“ бяха обявани съкращения на над 40 човека. Самият вестник „Политика“ пък спира да излиза. На този фон действията на квесторите в КТБ идват буквално спасяващо за останалата на командно дишане друга част от пеевските медии.

Ако „БГ Корпорейшън“ и „Сайга консулт“ бъдат обявени от СГС в несъстоятелност, в тях ще бъде назначен синдик. А това означава, че мениджмънта на компаниите ще бъде лишен от опцията да продължава да съди и иска фалит на „Преса“, „24 часа“ и „Труд“. Чрез позициите си в съда Пеевски вече изпя да "изкара" синдици в други две ключови дружества - ТЦИМЕ и ТВ7. Така че схемата с назначаването на синдик е добре проиграна. 

„Дунарит“ - нов опит

В спешните действия на квесторите на КТБ място е намерило и искане за обявяване в несъстоятелност на „Никкомерс 01“. Дружеството е миноритарен акционер в русенския военен завод „Дунарит“, към който има засилен интерес от всички страни в конфликта. След като основният свидетел на прокуратурата по казуса КТБ, който е движеща сила в отбора на Пеевски -, Бисер Лазов, се провали в опитите си да превземе мажоритарния акционер в „Дунарит“ „Хедж Инвестмънт България“, държавата внезапно отне лиценза на военния завод.
Провалът в превземането на „Дунарит“ се оказа и водещ мотив за специалната законодателна инициатива на премиера Борисов и финансовия министър, близкия до Делян Пеевски Владислав Горанов. Инициатива, с която временни синдици ще заменят квесторите в КТБ.
За това какъв точно е интересът на премиера Борисов към „Дунарит“, доколко той е породен от защита на „държавата“ и доколко на нещо „по-частно“ очаквайте скоро на „Финансови смислици“.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: