Кабинетът Борисов 2 прие лобистка поправка в полза на Пеевски и ПИБ





Отмяната на забраната за производство и продажба на цигарени гилзи ще облагодетелства контролираното от банката и ДПС депутата дружество „Юрий Гагарин“

Нова порция реверанси към икономико-политическата група около Делян Пеевски направи правителството на Бойко Борисов. Кабинетът гласува да падне забраната за производство и продажба на заготовките за цигари с филтър (известни като цигарени гилзи). Промяната трябва да бъде гласувана и от парламента. Това ще стане с промени в Закона за тютюните и тютюневите изделия, одобрени от Министерския съвет.

Какво означава всичко това?

Просто е. Правителството на Борисов освобождава територия за разрастване бизнеса, контролиран от ДПС депутата Делян Пеевски и новия му финансов благодетел – Първа инвестиционна банка. Най-големият производител на въпросните цигарени гилзи в България е бившата цигарена фабрика от групата „Булгартабак“ – „Юрий Гагарин“. Компанията в момента формално не е част от „Булгартабак“, за който бившите изпълнителни директори на кредитиралата го КТБ обявиха, че е ноторно известно, че се контролира от Делян Пеевски. 

Практически обаче „Юрий Гагарин“ също е под контрола на групата Пеевски-ПИБ. 

„Юрий Гагарин“ няма мажоритарен акционер.Най-големият дял от 49% се притежава от българското дружество „Баранко“, което на свой ред се държи от офшорката от Белиз „Дрослиан лимитед“. Офшорната компания притежава и „Дрослиан България“, която е кредитирана с 12 млн. евро от КТБ. 

Веднъж получили заветното кредитиране, „Дрослиан България“ прехвърлят сумата към мажоритарния си собственик от Дрослиан лимитид. Оттам пък парите заминават към „Баранко“. Всичко изглежда перфектно до момента, в който „Дрослиан България“ спира обслужването на кредита си. 

Събитието подозрително съвпада по време с разразяването на конфликта между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутата и медиен магнат Делян Пеевски. Малко вглеждане в детайлите прави това съвпадение да изглежда по-малко съвпадение и повече реална причина. 

КОЙ държи Дрослиан

Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Дрослиан България“ е регистрирана на софийската улица „Дойран“ 10. На същия адрес домува адвокатът Александър Ангелов. 

Ангелов участва в повечето сделки на Пеевски, а официализирането му стана с присъствието му на търга за покупката на изоставената административна сграда на ИПК Родина. Той е и член на Надзорния съвет на ПФК „Левски“. Разследване на „Капитал“ показа, че 41% от клуба са заложени в ползва на офшорка, зад която се прикрива Пеевски.

Началото на края

Кредитът е обслужван редовно от „Дрослиан България“ до 26 май 2014 г.
Заради неиздължаване на една вноска по лихвите и на една вноска по главницата по кредита КТБ е обявила кредита за изцяло предсрочно изискуем. Остатъкът по него е 9.589 млн. евро. След като „Дрослиан България“ не отговаря на поканата за доброволно погасяване на кредита, на 10 юни 2014 г., точно когато започна атаката по КТБ, банката е пристъпила към изпълнение на залога – близо 492 хил. акции на „Юрий Гагарин" АД.

И тук идва класическата „изненада“. Оказва се, че върху ценните книжа в Централен депозитар е вписан запор от ЧСИ Стоян Якимов. Според запознати с процеса, запорът е наложен по претенции на другия участник в схемата със собствеността в пловдисвката фабрика - „Десентия България“ към „Баранко“. Запознати със сделката определят Десентия България“ като компания под контрола на ПИБ.

Следва обичайната за българската съдебна система игра на котка с мишка. И така до вкарването на КТБ под специален надзор. През този период частният съдебен изпълнител на няколко пъти отказва да постави акциите по подсметка на КТБ  в ролята й на инвестиционен посредник. 

Но пък същият частен съдебен изпълнител веднага след „падането“ на КТБ доста смело поставя същите акции в подсметка на инвестиционния посредник ПИБ. 

Но това не е всичко. Защото дългът на „Дрослиан България“ вече не е към КТБ. Квесторите на КТБ са регистрирали на 30 октомври 2014 г. цесия между ПИБ и „Дрослиан България“ за 16.8 млн. лв. Точно толкова е кредитът на едноличното дружество в КТБ. Сделката е част от по-голямо цедиране на вземане от ПИБ към компании, свързани с Делян Пеевски.
Така дуетът Пеевски – ПИБ прави нов удар на фронта с цесиите, а фабриката за гилзи и цигарени филтри „Юрий Гагарин“ окончателно преминава в новото икономико-политическо формирование.

Защото вторият по големина акционер в дружеството също е част от групата. „Комсо Табако“ притежава 18% от „Юрий Гагарин“. Самото дружество се притежава от „Десентиа лимитед“, регистрирано ан Сейшелите. То е собственик и на „Десентиа България“, което е кредитирано от ПИБ с 9 млн. евро. Като залог банката е получила имоти на „Юрий Гагарин“.
С маневрата с цесия ПИБ се сдобива със сравнително качествен актив, а промяната в закона ще гарантира бизнеса на „Юрий Гагарин“ и съответно ще напълни джоба на #КОЙ.
А кой го допусна? 

Отговорът е прост – този, който няма нищо общо с Пеевски и воюва с ДПС. 

Следете парите, не следете пожарогасителя.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: