Свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов ударно източва кредитирани от КТБ фирми



За броени седмици, с помощта на своите „лейтенанти“, той е прехвърлил собствеността над централата на КТБ, апетитен имот от 150 дка на първа линия на морето край Кара дере и куп апартаменти и по-малки имоти в цялата страна


Неоткриваемият за съда, но иначе ключов за прокуратурата свидетел Бисер Лазов ударно изпразва от активи фирми, които КТБ е кредитирала. Сред активите, които успешно прехвърля от една в друга контролирана от него или негови съратници фирма, е централата на КТБ, апетитен имот край Кара дере, апартаменти и магазини в цяла България и др. 

Това показват справки в Имотния и Търговския регистър по партидите на дружества, които са под контрола на Лазов и неговия отбор от помагачи, станал известен като „групата на осемте“ или „лейтенантите“.

Новият холдинг на Лазаров 

Бисер Лазов съсредоточава прибираните по различни схеми активи в едно ново, ключово за него дружество – „Балкан ерма“. Макар и да няма формално участие в него, Лазов има редица косвени връзки с номиналния собственик на компанията – пернишкия бизнесмен Ангел Христов. Схемата с  „Балкан ерма“  е пълно копие на модела, по който са оперирани вселената от компании около КТБ. И за разкриването на която вселена Лазов е свидетел на прокуратура и следствие. 

Очевидната цел на Лазов сега е „Балкан ерма“ да бъде презентирана като нов играч, нямащ нищо общо с КТБ, и така да се прекъсне връзката на усвояваните активи с банката. След това пътят към препродажбата е лесен. А с парите от КТБ, отпуснати като кредити, ще са купени активи, с които отборът около Лазов и самият той ще могат да разполагат. 

Но за „Балкан ерма“ малко по-късно. 

Защото най-голямата сделка на Лазов всъщност е с ...централата на КТБ на площад „Гарибалди“ в София. Сградата, която ви е добре позната от телевизионните кадри, не е собственост на банката от декември 2013 г. 

Тогава КТБ я продава на дружеството „Евробилд 2003“. Защо банката прави тази сделка, и до днес не е ясно. Защото в нея няма много бизнес логика. Но да се върнем към новата промяна около нея. „Евробилд 2003“ е компания на принципа на матрьошките – няколко вертикално разположени фирми - собственост една на друга.

Това е класически пример за замазване на следите и за схема, при която може да се скъса нишката, ако стане издънка. А след падането на КТБ контролиращите матрьошката получават шанса да „скъсат връзката“ с КТБ и да се направят на независими бизнесмени. И не я пропускат. 

Схемата

„Евробилд 2003“ е притежание на управляваното от Лазов „Аквафинанс“. То на свой ред е собственост на „Синтетик“, което пък се притежава от „Евробилд проект“. То пък е собственост на „Юлинор“.

 На дъното на матрьошката е никому неизвестната Юлия Илиева. Тя е крайният собственик на схемата и е очевидно подставено лице на Лазов. Запознати с отношенията в отбора на Лазов споделят, че Илиева е в роднински отношения с един от „осемте“ герои. Както вече стана дума, това са управителите на фирми, подписали през юли тази година сигнал до Сотир Цацаров, в който описват схема, по която Цветан Василев е нареждал кредитирането на дружества.

И така, на 31 октомври 2014 г. „Евробилд 2003“ учредява ипотека върху сградата на площад „Гарибалди“ в полза на трето лице – „Ню кооп инвест“. Компанията е еднолична собственост на пернишкото „Еко пазари“, което е еднолична собственост на 24-годишния Лъчезар Христов. 

Младежът не е известен бизнесмен, но това няма голямо значение, защото има най-ценното качество за сделката. Син е на семейния приятел на Бисер Лазов – Ангел Христов. Какъв е точният предмет на сделката и каква е цената й не е ясно.
Но тя е така конструирана, че да е трудно да бъде оборена в съда, дори синдиците на КТБ да поискат отмяната й. 

А защо ли синдиците на КТБ да искат такова нещо?

Ами защото „Евробилд 2003“ има близо 85 млн. лв. кредити към КТБ. И продължава да не ги обслужва. А това не е единственият актив, от който се освобождава.

 На 13 ноември 2014 г.  „Евробилд 2003“ продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново. Купувач е „Балкан ерма“, което е еднолична собственост на...изненада? Не! Собственост е на Ангел Христов. Таткото на новия собственик на централата на КТБ. При това Христов е съвсем пресен собственик във фирмата. Човекът на Лазов придобива „Балкан ерма“ септември 2014 г.

Серията продължава. На същия 13 ноември 2014 г. „Евробилд 2003“ продава парцел от 42 дка заедно с прилежащите му сгради в Горна Оряховица. Купувач отново е „Балкан ерма“. 

Ден по-късно, на 14 ноември 2014 г., „Балкан ерма“ съвсем случайно се оказва най-подходящият купувач за може би най-апетитния актив на „Евробилд 2003“. Това са близо 150 дка, разделени на три урегулирани поземлени имота в с. Самотино. За тези, които са готови да отпишат този имот ще обясня, че това е зона, граничеща с Кара дере. Имотите са първа линия на морето.  Не е лошо, нали?

Цената и в тази сделка е неясна. Ясно е обаче, че след серията в кредитираната от КТБ и стопанисвана под надзора на Бисер Лазов „Евробилд 2003“ не остава нищо. Това е класическо опразване на кредитополучател. 

И сигурно би било не нормално, но поне разбираемо за всеки изпаднал в това положение кредитополучател – почти убита банка, тотално незаинтересовани към кредитополучателите квестори и издирван с Интерпол мажоритарен собственик. 

Но е меко казано неморално, да не казвам по-тежка дума, подобни действия за безконтролно опоскване на активи да идват от защитен свидетел на прокуратурата, който само преди месеци с кърваво писмо се ожали, че е „набутан“ да стопанисва дружества без стойност, без перспектива и с кредити. Е, сделката на Лазов с прокуратурата явно му е дала и жокер да предприеме необезпокояван от правораздаването пълното опоскване на всички читави активи, които са в дружества под контрола му и над които няма възбрани. 

Кой финансира придобиванията

Ако в сделката за активите има някакъв пазарен елемент, то той трябва да се търси в цената. Но с какви средства „Балкан ерма“ е финансирала покупките? Това е въпрос за няколко милиона. Поне толкова е стойността на активите, придобити от контолирани от Лазов компании. Справка в Търговския регистър показва, че за 2013 г. „Балкан ерма“ има приходи от 65 хил. лв. и оперативна загуба от 14 хил. лв. Как с такъв ресурс може да се придобият имотите, осигурени от Лазов?

Може би следователи и данъчни ще се заинтересуват от сделките на Лазов и свързаните с него Ангел Христов и Лъчезар Христов. 

А всъщност защитеният свидетел може би има и друга защита, която е получил срещу уговорката да свидетелства според нуждите на КОЙ. 

КОЙ да ти каже. 

Ако ви е интересно как освен че разпродава активи, свидетелят на обвинението си и купува имоти, при това за близо 1.5 млн. лв., без това да прави впечатление на данъчни, следствие, прокурори и съдии – четете утре.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: