Първа стъпка към национализация на пенсинните вноски: Изпълнено



Лошото състояние на енергийната система, която е обичайният корупционен източник, кара политическата мафия да търси друг ресурс за ограбване - частната собственост



Второто издание на кабинета „Борисов“ е съвсем близо до това да национализира частните пенсионни фондове. Или по-точно казано, да национализира притока им финансов ресурс от осигуровки. Поне това личи от предложенията за реформа в „пенсионната система“, за които се договориха представители на правителството, управляващите политически сили и синдикати. 

Според изказвания на участниците в тайната неделна среща, предложението на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло само в НОИ, е било прието от министър-председателя Борисов и от социалния министър Калфин.

С две думи какво значи това.

Това означава, че ако това предложение бъде одобрено в парламента, то би предизвикало най-радикалното изменение на пенсионната система в България от въвеждането на механизъм с три стълба в нея. Това представлява практически заличаването на основния стълб – осигуряването в универсалните пенсионни фондове.  

За това, че вече се чертае сценарий как да се национализират частните пенсионни фондове, писа преди близо месец Капитал.

Идеята обаче не е нова за ГЕРБ. 

Първи опит за национализация, но на професионалните пенсионни фондове (ППФ), направи бившият финансов министър в кабинета „Борисов 1“ Симеон Дянков. Под претекста, че ППФ нsма да могат да изплащат пенсиите, които трябва да осигуряват за ранното пенсиониране, през 2010 г. Дянков предложи и дори осигури прехвърлянето на средства в общественото осигуряване. 

Настоящият министър на финансите Владислав Горанов пък е хвърлил око на пенсионните фондове още отпреди 2009 г. Преди ГЕРБ да спечели изборите, Горанов, който по това време е един от авторите на икономическата програма на партията, обясни как ще финансира дефицита в бюджета с временен заем от пенсионните вноски във фондовете. Тази безумица тогава не видя бял свят, а идеята бързо показа „експертния потенциал“ на Горанов и той беше скоростно заменен като топ икономист в екипа на Борисов от Стоян Мавродиев.

Сега двамата отново кроят план как да оберат вноските на осигурените. Че ще стигне до национализация на пенсионните фондове, прогнозирах още след началото на атаката по КТБ. Причината е съвсем проста. Крахът на енергийната система в България лиши политическата мафия от основния й източник на финанси под формата на източване на обществен ресурс. 

Остана частният.

И след разграбването на активите на КТБ идва ред на вноските за пенсия. Проблемът е, че след тази кражба вече няма да остане ресурс за преразпределяне.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

1 коментар:

  1. Сега вносителите на проекта трябва да обявят по телевизията, че всеки, който желае, може да се откаже от натрупаното по личната му пенсия в частен фонд за сметка на това да я дари на сегашните пенсионери срещу обещанието, че след време и той ще взима пенсия като сегашната!

    ОтговорИзтриване