Мисия „Виктория“: Новата банка на Пеевски



Почистване на боклуците или замитане на следите?
Тандемът Алексей Петров и Делян Пеевски се оформя все по-отчетливо и бърза да заеме бизнес ниши, преди новата власт да стъпи в действие


Как Пеевски ще финансира бизнеса си, след като срине КТБ? Този въпрос дълго време стоеше без отговор и караше много хора да се съмняват в изгодата на ДПС депутата от отнемането на лиценза на КТБ. 

Но и този въпрос си има отговор от петък. Тогава контролирано в „медиите“ изтече новината, че „Лев инс“ иска да придобие банка „Виктория“ (бивша „Креди Агрикол“). 

Банка „Виктория“ е дъщерна на КТБ и в момента е част от масата несъстоятелност в бившата четвърта по активи българска банка. Новината не би трябвало да бъде стряскаща, а по-скоро положителна, ако не беше едно критично натрупване на „случайни“ факти. А практиката показа, че в това случайно натрупване по казуса КТБ няма нищо случайно.

И така, фактите по реда им:

1.    „Новината“ за подадената оферта от „Лев инс“ се появи по едно и също време в петък в медиите, които лъскат имиджа на Пеевски. И които той, без да признава официално, контролира. 

„Първо и ексклузивно в БЛИЦ: "Лев Инс" с оферта за банка "Виктория", съобщи blitz.bg. Сайтът е косвена собственост на „ГМ Прес“, която е кредитирана през КТБ. В последвалата война Пеевски-Василев зае твърдо позиция в подкрепа действията на ДПС депутата.

„Ексклузивно в ПИК! "Лев Инс" иска да купи дъщерната на КТБ банка "Виктория", подал е документи, гарантира влоговете на вносителите“, прогърмя 20 мин. по-късно в типичния си стил (ако тук може да се говори за стил) PIK.bg.  За сайта, по-известен като Пеевски Иска да Каже, дори не намирам смисъл да коментирам чии интреси защитава.

Доста странно е, че двата сайта твърдят в дописките си, че са „потвърдили“ тази ексклузивна новина през единия от квесторите в банка “Виктория“ - Христина Стамова. А през целия си квесторски период Стамова няма нито една медийна изява. Логично стои въпросът как всъщност журналистите от тези нетипични с финансовия си фокус, нека ги наречем медии, са успели да се свържат, а квесторът да потвърди „новината“. 

2.    Серията медийни подлагания на потенциалната сделка продължи и в дните след това. Вестник „24 часа“, който в последните шест месеца може да се запомни само със слюноотделящото интервю на главния редактор Борислав Зюмбюлев с Делян Пеевски, веднага се включи. Изданието набързо скалъпи дописка, базирана върху цитат на новия финансов министър Владислав Горанов, че „добре е банка Виктория да бъде продадена като работещо предприятие“. 

Тезата веднага е поета и преповторена от агенция Пеевски Иска да Каже. Ден по-късно Пеевски Иска да Каже продължава да точи лиги по темата. „САМО В ПИК! "Лев Инс" и земеделската банка на Испания с втори опит да купят банка "Виктория", след като Цветан Василев им попречи!“ Тук моментално прозира и каква е целта на пушилката и на контролирания огън – лошият Василев взе банката и нищо не направи, сега добрите ще се погрижат за вложителите.

3.    Да изключим поведението на Пеевските трибунали и да погледнем институционалните сигнали. Владислав Горанов, за когото медийни публикации твърдят, че в ГЕРБ е известен като „офицер за връзка с Пеевски“ сякаш само чакаше контролираното появяване на „новината“. Горанов веданга я захапа и интерпретира в правилната посока. Колко е положително да бъде продадена банката така.

Такъв сценарии е идеалният за Горанов, защото на него няма да му се налага да се обяснява защо държавната банка ББР е с кредитна експозиция към бизнеса на едно лице, която многократно надхвърля нормалните практики. А лицето не е кое да е лице. Лицето е Делян Пеевски. Още от първия си ден в министерството на Горанов му се налага да се обяснява какво всъщност обсъждаше на онази среща с Пеевски през 2010 г. Тогава ДПС депутатът още беше в добри връзки с Цветан Василев, а КТБ впоследствие финансира сделки, в които се преплетоха бизнес интересите на ДПС и ГЕРБ. 

4.    Прави впечатление тоталната липса на информация по случката с банка „Виктория“ от БНБ. Само допреди два дни, преди да вземе лиценза на КТБ, Иван Искров ни заливаше през сайта на БНБ като през личен блог с писма и съобщения. Но БНБ не благоволи да съобщи подробности за офертата на „Лев Инс“ за „Виктория“. 

5.    Докато течеше процедурата по специален надзор в банките от групата на КТБ, финансови експерти неколкократно призоваха да се търси купувач на „Виктория“ и дори тя да бъде отворена. БНБ обаче категорично отказа това. Защо ли? 

Дотук със съвпаденията по темата „Виктория“ и Пеевски. Сега малко съвпадения по оста Пеевски – Алексей Петров. 

Петров е скритият собственик на групата компании около корпорация „Лев инс”. Освен застрахователното дружеството в нея има здравен и пенсионен фонд. Отскоро обаче групата е с интереси в спорта. Или поне сега ги официализира.
1.    Съвсем случайно „Лев инс“ преди малко повече от месец беше обявена за спонсор на футболния отбор на „Левски“. Това спонсорство това така и не беше обяснено по логичен начин и в него няма никаква бизнес логика. Освен една – поделяне на отговорност по финансиране на един губещия бизнес проект ПФК „Левски“.

2.    Собствеността в „Левски“ беше една от първите теми, по които прехвърчаха обвинения между Василев и Пеевски през лятото. В свое разследване „Капитал“ разкри, че 40% от акциите в „Левски“ са заложени и най-вероятно вече са собственост на кипърската офшорка Diggeraso Limited. Батков веднага се опита да замаже случката, че е взел пари назаем от Цветан Василев, но пък банкерът контрира, че Батков не се е срещал с него, а с Пеевски. Така лъсна и нещо, за което се говореше от поне две години под сурдинка – че Пеевски напъва да придобие „Левски“. 

В спортната конструкция на бизнес тандема Пеевски-Петров има една сериозна въпросителна. И тя се казва Иво Тонев. Човекът, който е известен като най-дясната от всички десни ръце на Бойко Борисов в спорта, все още е изпълнителен директор на ПФК „Левски”. Неговото присъствие или пък бъдещо скорошно отсъствие ще даде доста отговори на натрупващите се въпроси като този какво преразпределяне на картите да очакваме за следващата порция политико-икономически покер.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

2 коментара:

  1. Отговори
    1. sandyrs, Благодаря за мнението Ви, но ако го и аргументирате ще е чудесно. Хубава вечер, Ви желая!

      Изтриване